Отпускат 3 млн. за наука и изследвания срещу вируса

Борисов: Направихме много за развитието на иновациите
51
Отпускат 3 млн. за наука и изследвания срещу вируса
Снимка: Правителствена пресслужба

Правителството отпусна до 13 100 000 лева, с които ще бъдат финансирани проекти от конкурса на Фонд "Научни изследвания".

Те са предназначени за фундаментални изследвания, включително свързани със значими обществени предизвикателства в резултат на пандемията от COVID-19, обяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Премиерът посочи още, че част от средствата са предвидени и за изпълнението на годишната програма на Фонда за 2021 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

"В рамките на мандата правителството направи много за образованието, науката, иновациите и развитието на проектите в тази сфера", изтъкна премиерът Бойко Борисов. От своя страна председателят на БАН Юлиан Ревалски постави акцент върху ползите от финансирането на  фундаменталните научни изследвания на проектен принцип.

"Те са в основата на приложните и иновационните изследвания", добави Ревалски.

Необходимите средства за финансиране на конкурсните проекти, свързани с COVID-19, са в размер на 3 100 000 лв. Наред с тях се отпускат до 10 000 000 лв. за изпълнението на годишната програма на Фонда в по-голям обем. С тях ще бъдат финансирани 150 нови проектни предложения.

Очаква се в резултат от изпълнението на проектите да се постигне повишаване на количеството и качеството на фундаменталните научни изследвания, по-интензивни връзки между науката, образованието, бизнеса и обществото, както и участие на български учени в международни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** пълен. Реши кога да харчи пари за науката (преди изборите), ако изобщо написаните цифри отидат по предназначение. Мутри вън!
46
1
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Краде и с гзси комунистът Боко, уринете го на 0404 !
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко късничко тези пари но все пак нещо а колко се молеха да ги финасират за разработка на бълг ваксина за няколко стотин хиляди и нищо сега както винаги със закъснение ето Вожда разреши по каква причина само той си знае може би нрщо е сънувал
44
0
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
Да - жр.иците са подпомогнати от МаяМа и БСП, които обещават като спечелят на 4.04 да прокарат закон за проституцията. Демек да я узаконят.Това няма как да се случи. Ще падне от коня крушовицата като круша под дървото си.
43
0
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
На мен пък ми е чудно защо ще харчи толкова много грешни пари, вместо да се захване и лично да го проучи тоя вирус.
42
0
 
2
 
! Отговори
мак преди 3 години
Наистина България трябва да е в перманентно предизборно време, за да се оправят всички проблеми, за които досега все нямаше пари. Май само ж.р.иците не са подпомогнати, иначе - всеки получава, предизборно.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Тиквун верно ли се криеш от Божков и затова обикаляш ,като строителен инспектор
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божков те е търсил нещо ,имал си пари да му даваш ?
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, наште ще откраднат и тях.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа съжаление подозирам че пак ще са те.Всички структури са с техни хора на възлови места.400000администрация със семейства и роднини задължително ще гласуват.Голяма част отстаналите,уплашени от Ковида няма да отидат до урните.
37
0
 
5
 
! Отговори
Заслуга,аз съм ГЕРБ преди 3 години
В държавните енергодружества е пълно с калинки.Приеха и закон да не може да ги пипнем още 4 години,независимо кои са управляващи.Тази хапка е много апетитна и гербери на високи постове бъРзо,бързо уредиха деца и рода като членове на бордове .Проверете Булгаргаз .Там се подвизава мини Пеевски,който влезе в протрити ръкави а сега е собственик на голям брой фирми в противовес на закона.Бившата му вече съпруга също яко лапка ,но в САПИ ЕООД.Въпреки множество публикации ,промяна няма.ДОКОГА?
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Патологичен страх тресе български управници, политици и бизнесмени дни преди изборите. Отвъд океана долитат една след друга лоши вести, които предизвикват кошмари в средите на мафиотизираната управленска върхушка. Черешката на тортата, разбира се, е Докладът на Държавния департамент, който в частта за България е убийствено критичен."
35
0
 
10
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Късно либе за китка. Значи една година се чуди какво да прави и гледаше да не дава и една стотинка за това и сега една седмица преди изборите ще се утепа да дава пара навсякъде където някой ревне. Айде стига с този евтин ПР. От как почнаха да правят като червенките вече не съм им фен
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко започва да пише учебници за вируса, ще използва парите за отпечатване.
33
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
зависи какво разбират под понятието наука тоа & калинките в управлението
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А петия мандат -- на топло в затвора!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗащото Борисов всичките ги слага на масата си и за щяло и за нещяло, всички партии са били на софрата му и са яли от неговата(държавната) ръка, включително и протестъджиите, раздава наляво надясно, включително и извън България - най-вече,а за българите има ,само ако са гербаджии.
30
1
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Толкова пари бяха в чекмеджето му колкото за цялата наука.А пък казва че е ***
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предизборно се раздават пари наляво и надясно. Българската ваксина срещу ковид е готова за тестове от 4 месеца, но точно 3 дни преди вота тиквун се сеща да отпусне пари... Няма толкова долно и гнусно поведение в цялата българска политическа история като неговото!!!!
28
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 3 години
Супер! Това което могат да обещаят ГРОБарите никой не може да изпълни