Ангелов: В най-върховата част на третия пик сме

Най-силен е натискът върху болниците в София, Бургас, Шумен и Варна
Обновена: 1 апр 2021 10:32 | 1 апр 2021 10:05, Веселина Йорданова
191
Ангелов: В най-върховата част на третия пик сме
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Намираме се в най-върховата част на третия пик за нашата страна, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на МЗ за разпространението на коронавируса.

По думите му очаква се и данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото.

Още по темата
Има натиск върху лечебните заведения, който е най-осезаем в София, Бургас, Шумен и Варна. Според Ангелов обаче най-сериозният натиск е върху психиката и страховете на хората.

Системата на здравеопазването е готова, има всичко необходимо за реакции, нямаме никакви притеснения, подчерта министърът. Той благодари на медиците на първа линия, на спешните лекари.

Нещата в рамките на седмици ще се оправят, увери Ангелов. За последната седмица средно се ваксинират около 15 хил. души на ден. Очаква се броят им да се повиши с пристигането на още дози от най-предпочитаната ваксина на основата на информационна РНК.

Министърът заяви, че има държави, в които няма никакви ваксини, а у нас хората се отказват, ако тя не е желаната.

Ангелов отчете, че за седмица броят на излекуваните расте, а на заболелите не се повишава. Близо 260 хил. са вече излекуваните.

Според експерти приблизително такъв е и броят на българите, които са прекарали безсимптомно заболяването и не са отразени в системата. Те заедно с ваксинираните правят близо 1 милион души.

България се намира на 5-то място в Европа и на 2-ро на Балканите по заболеваемост. 21 на 100 хил. е смъртността, което ни отрежда трето място в ЕС и първо на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той посочи, че в сравнение с втората вълна, сега много повече хора са в болница заради характеристиките на щама, който се разпространява. Заради високата хоспитализация, стойностите на смъртността са по-ниски. По-ниска е и положителността на тестовете.

През април се очаква да получим достатъчно количество ваксини. Около 14 април се очакват първите дози от четвъртата одобрена ваксина "Янсен", като се предвижда и втора доставка от нея в края на април. Продължават преговорите за допълнителните дози ваксини от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАХАХХАХАХА
110
2
 
7
 
! Отговори
Ботокс преди 3 години
Мишоци, всичко това ще се върне, като бумеранг върху *** ви глави!
109
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов, кое ви кара да взимате тези безумни решения, заради едни избори ще избиете сума ти българи. Не ви е срам! Как спите нощем?
108
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СТИГА НАДУВАХТЕ ТОЯ БАЛОН НАР. ПЛАНДЕМИЯ КОВИД. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ БЪРКАТЕ В .ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ МИРИШЕ, А ВИЕ МЕДИИТЕ УПОРИТО ПРИГЛАСЯТЕ И ЗОМБИРАТЕ ХОРАТА, КАТО НАТРАПВАТЕ В СЪЗНАНИЕТО ИМ КАТО 1-НА АЛТЕРНАТИВА ДА ЖИВЕЯТ САМО АКО ПОДЛОЖАТ ДУПЕ ЗА СМЪРТОНОСНИТЕ ВАКСИНИ С НЕЯСЕН ПРОИЗХОД И С ОЩЕ ПО НЕЯСНИ НАМЕРЕНИЯ. А ТОВА ЧЕ ОПРЕДЕЛЕНИ ВИДНИ ЛИЧНОСТИ СЕ ВАКСИНИРАТ ЗА ПРЕД РАЯТА ТОВА Е ЧАСТ ОТ ПРОПАГАНДАТА, КОЯТО ЦЕЛИ ДА УБЕДИ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА СЕ ВАКСНАТ. ОТД. Е ВЪПРОСА ДАЛИ ТОВА НЕ Е ПРОСТО ВОДА
107
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам кое е по-голяма мистерия: произхода на ковид или професионалното развитие на министъра
106
2
 
12
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 3 години
починали след ВАКСИНИ да се тестват за опасни ***
105
3
 
23
 
! Отговори
pich преди 3 години
Министреее, министре, "най-върховната" част ... би ли ми обяснил коя част от самия връх е "най-върховната". То бива простотия, ама минавате всички граници. Сигурно Вазов и Алеко ако гледат от някъде, със сигурност мислят: "Боже, само какви некадърници и неграмотници управляват страната". Трябва след изборите да ви преместят от министерското кресло в затворническо. Само за да угодите на един откровен ***, вършите глупост след глупост.
104
5
 
18
 
! Отговори
ЗАЩО БЕ АНГЕЛОВ преди 3 години
зАЩО БЕ АНГЕЛОВ ПРЕДИ ВРЕМЕ СТЕ ОТКАЗАЛИ ВАКСИНИТЕ НА ПФАЙЗЕР ЗА ДА ЧАКАТЕ ТЕЗИ НА АСТРА ЗЕНЕКА???ЗНАЕШ ЛИ НЕКАДЪРНИКО КАКВО СИ ПРИЧИНИЛ НА НАРОДА????
103
4
 
7
 
! Отговори
всичко е предадено! преди 3 години
И продадено на Герб....Воскресение Комунистическо!
102
2
 
5
 
! Отговори
първоаприлска преди 3 години
До Атанас Велмазови предизборна!
101
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още берем последствията от 8-март.А сега с тоя мозък на ГРОБ след две-три седмици ще сме в пика на пика!
100
4
 
21
 
! Отговори
Зори преди 3 години
В платото на върха на кърфицата сме.Отваряме детските градини и всичко ще се нормализира, ще има станчини жертви още някоя баба и дядо, мама и тати но положението ще се нормализира като останат по малко но по издръжливи хора.
99
3
 
28
 
! Отговори
И преди 3 години
По ми се струва да сме в блато, а не в плато.
98
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ли ви вярва, г-н Министър. Вие сте позор за професията си.
97
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"нямаме никакви притеснения, подчерта министърът" - и починалите и те нямат никакви притеснения... въобще цари едно спокойствие...
96
4
 
19
 
! Отговори
Ганчовски преди 3 години
Министър-недоносче, откъде можеш да знаеш дали дме на плато, връх или нещо друго? Това да не Голям Шуй та да си наясно? Как може вируса предвидимо да прави вълни, плато, криви, а нещо да се променя? Има ли причина за всичконтова или то си е пЛандемия и затова всичко е ясно?
95
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно с кой номер кана се маже тоя, много е смешен! :)
94
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после по нанадолнището по гол газ.Ураааа
93
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"в най-високата част на платото" ...Що ли имах различна представа за значението на думата "плато"..?
92
7
 
15
 
! Отговори
Пик преди 3 години
Целта е хората да се уплашат и да не ходят да гласуват. До 4 април всеки ден ще се говорят хиперболизирани цифри. Това са евтини предизборни номера.