Ангелов: В най-върховата част на третия пик сме

Най-силен е натискът върху болниците в София, Бургас, Шумен и Варна
Обновена: 1 апр 2021 10:32 | 1 апр 2021 10:05, Веселина Йорданова
191
Ангелов: В най-върховата част на третия пик сме
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Намираме се в най-върховата част на третия пик за нашата страна, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на МЗ за разпространението на коронавируса.

По думите му очаква се и данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото.

Още по темата
Има натиск върху лечебните заведения, който е най-осезаем в София, Бургас, Шумен и Варна. Според Ангелов обаче най-сериозният натиск е върху психиката и страховете на хората.

Системата на здравеопазването е готова, има всичко необходимо за реакции, нямаме никакви притеснения, подчерта министърът. Той благодари на медиците на първа линия, на спешните лекари.

Нещата в рамките на седмици ще се оправят, увери Ангелов. За последната седмица средно се ваксинират около 15 хил. души на ден. Очаква се броят им да се повиши с пристигането на още дози от най-предпочитаната ваксина на основата на информационна РНК.

Министърът заяви, че има държави, в които няма никакви ваксини, а у нас хората се отказват, ако тя не е желаната.

Ангелов отчете, че за седмица броят на излекуваните расте, а на заболелите не се повишава. Близо 260 хил. са вече излекуваните.

Според експерти приблизително такъв е и броят на българите, които са прекарали безсимптомно заболяването и не са отразени в системата. Те заедно с ваксинираните правят близо 1 милион души.

България се намира на 5-то място в Европа и на 2-ро на Балканите по заболеваемост. 21 на 100 хил. е смъртността, което ни отрежда трето място в ЕС и първо на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той посочи, че в сравнение с втората вълна, сега много повече хора са в болница заради характеристиките на щама, който се разпространява. Заради високата хоспитализация, стойностите на смъртността са по-ниски. По-ниска е и положителността на тестовете.

През април се очаква да получим достатъчно количество ваксини. Около 14 април се очакват първите дози от четвъртата одобрена ваксина "Янсен", като се предвижда и втора доставка от нея в края на април. Продължават преговорите за допълнителните дози ваксини от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ботокс, кога ще ваксинираш Тиквата?
10
1
 
33
 
! Отговори
НА ВЪРХА преди 3 години
НА ПИКА НА ЗАРАЗАТА СМЕ.....А РАЗХЛАБВАМЕ МЕРКИТЕ?!!!!?ЩО ЗА ПРОСТОТИЯ. НА ВСЯКЪДЕ ЗАТЯГАТ ПРИ ПИКА САМО ТУКРАЗХЛАБВАТ. УБИЙЦИ.
9
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За руската ваксина спутник5 няма нито една публикация в сериозно научно списание. Много ми е интересно нашите велики учени откъде черпят сведения за тази ваксина
8
6
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Какво да изберем? Нали ги виждаме стари муцуни от 30 г. с листи пълни с имена на хора от ДС, внуци или деца на комунисти, МаяМа Галева, Христо Иванов Бойкикев, Славчо Турбомутрочалгар, Румен Гечев-фалирал над 30 банки и виновен за хиперинфлацията, при която парите на нашите за 1 апартамент само за 1 нощ се превърнаха в пари за 1 хладилник, Сбабикян-Бащата на фалшивите новини в Б-я, Нинова-Техноимипекса-приватизатор на Костов-изгонена като министър от Станишев заради корупция.КОЙ ДА ИЗБЕРЕМ??????
7
2
 
9
 
! Отговори
Професор Тръц преди 3 години
Почваме с разхлабване на мерките
6
2
 
24
 
! Отговори
афроамериканец преди 3 години
Целият щаб и министъра системно изпълняват женската роля в отношенията с г-н Бойко Борисов, компенсаторният механизъм в такива случаи се изразява в повишено желание да се покажеш мъжкар.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов:Като шмръкна още една линийка бело,почваме да се готвим за четвърта вълна!!
4
3
 
23
 
! Отговори
Ветеран преди 3 години
Безмерно алчни убий..ци на български деца.След като всичко приключи ще има едно голямо = и тогава ще бъдете закачени на въжето и пребити с камъни от българите загубили близките си.По време на война България не е давала такива жертви..........
3
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се гласува. Не се крийте! Отивайте и гласувайте! Не може да кибичите по парковете и цял ден да се размотавате по улиците и кафенетата, в градинките... а после 4 г. да ревете по форумите. Излизайте и гласувайте! Който не гласува - няма моралното право след това да роптае срещу кабинета.
2
2
 
35
 
! Отговори
101 преди 3 години
Е тогава какво е основанието за сваляне на мерките?
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами пик не пик ще гласуваме на изборите.