Ангелов: В най-върховата част на третия пик сме

Най-силен е натискът върху болниците в София, Бургас, Шумен и Варна
Обновена: 1 апр 2021 10:32 | 1 апр 2021 10:05, Веселина Йорданова
191
Ангелов: В най-върховата част на третия пик сме
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Намираме се в най-върховата част на третия пик за нашата страна, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на МЗ за разпространението на коронавируса.

По думите му очаква се и данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото.

Още по темата
Има натиск върху лечебните заведения, който е най-осезаем в София, Бургас, Шумен и Варна. Според Ангелов обаче най-сериозният натиск е върху психиката и страховете на хората.

Системата на здравеопазването е готова, има всичко необходимо за реакции, нямаме никакви притеснения, подчерта министърът. Той благодари на медиците на първа линия, на спешните лекари.

Нещата в рамките на седмици ще се оправят, увери Ангелов. За последната седмица средно се ваксинират около 15 хил. души на ден. Очаква се броят им да се повиши с пристигането на още дози от най-предпочитаната ваксина на основата на информационна РНК.

Министърът заяви, че има държави, в които няма никакви ваксини, а у нас хората се отказват, ако тя не е желаната.

Ангелов отчете, че за седмица броят на излекуваните расте, а на заболелите не се повишава. Близо 260 хил. са вече излекуваните.

Според експерти приблизително такъв е и броят на българите, които са прекарали безсимптомно заболяването и не са отразени в системата. Те заедно с ваксинираните правят близо 1 милион души.

България се намира на 5-то място в Европа и на 2-ро на Балканите по заболеваемост. 21 на 100 хил. е смъртността, което ни отрежда трето място в ЕС и първо на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той посочи, че в сравнение с втората вълна, сега много повече хора са в болница заради характеристиките на щама, който се разпространява. Заради високата хоспитализация, стойностите на смъртността са по-ниски. По-ниска е и положителността на тестовете.

През април се очаква да получим достатъчно количество ваксини. Около 14 април се очакват първите дози от четвъртата одобрена ваксина "Янсен", като се предвижда и втора доставка от нея в края на април. Продължават преговорите за допълнителните дози ваксини от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Не казвам, че е несменяем. Ясно и точно казах с тази опозиция не може да го бутнете. ТРЯБВА НОВ МОДЕЛ. ТРЯБВА НОВ ЧОВЕК. ЗА МОМЕНТА НЯМА. Няма в момента стабилна и силна опозиция. Докато не се появи нова фигура, но нова и чиста - не като сегашните стари от 30г. в политиката и се представят като уж нови... Хората ги познават. Хората знаят кой кой е. България е една човешка длан. Малка държава. Скрито-покрито няма. Знаят хората и помнят всички свинщиини от прехода:-Приватизация-Банкови пирадими
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надеждите са данните да останат като плато и да последва понижаване на заболеваемостта.* * *На надежди да се уповаваме и държавата ще се оправи, така ли бе ***?!
29
3
 
19
 
! Отговори
глупости преди 3 години
е това е предизборни глупост, как не се увеличавт. Увеличават се и болни и умрели, а предтои разхлабване и избори. Болниците в големите градове ви са пълни, а идват повече болни за лечение в тях. Кой ще понесе отговорност че говорите глупости? кое ви е готовото, нито легла ще имате, нито кислород, нито лекари. Спешно обявете, че искате помощ от Китай , лекари, респиратори, каквото е необходимо, ане да измират хора на 40 години. Отървахте положението, то се видя.
28
0
 
5
 
! Отговори
дисидинта преди 3 години
До Опозицията?Те измряха! Очаква ни ново турско!
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не им вярвам вече на тия поплювковци. Лъжа след лъжа , заблуда след заблуда , голяма некомпетентност и никакви адекватни мерки, както и адекватно лечение. Имам чувството, че в някои болници нарочно не използват Ивермектин, за да трупат болнични дни и да точат НЗОК облагодетелствайки финансово болницата си. Визирам Балтов и Пирогов и то на гърба на болни хора и техният живот. Как в някои болници се използва Ивермектин, а в други е табу? Долни безкруполни търгаши с живота на хората. Видов ден има!
26
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров пак се оказа прав!
25
7
 
5
 
! Отговори
Опозицията? преди 3 години
До ДО 17НЯМА ТАКАВА....каквото каже Москва. Страна на предатели сме! Само турско за нас!
24
2
 
16
 
! Отговори
Ром мързеливец преди 3 години
Колко стана гласуването -офертите стигнаха ли 150лв?
23
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 3 години
"най-върховата" част предстои ...
22
0
 
8
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Ахаааа......както се казва, на връхчето на гованцето сме!
21
10
 
9
 
! Отговори
кура мой преди 3 години
До КОЙНесъвместимост на пик с избори.1 ден гласуваш4 години да псувашНЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ БКП!!!!ВСИЧКО Е ДС....РУСКО ДЕЛО!!!
20
8
 
7
 
! Отговори
ДО 17 преди 3 години
Тези, които ни посочвате като алтернатива - не са алтернатива. ТЕ СА ПРОДУКТ НА СИСТЕМАТА. НЯМА КАК ПРОДУКТА НА СИСТЕМАТА ДА НАПРАВИ ПРОМЯНА.Продукта на системата е опорочен. Те са част от проблема. Няма как част от проблема да изкорени проблема.С тази опозиция не може да бутнете Борисов.Може да е крив.. може да е прав.. не е идеален.Но другите са модел на системата.Те се опитаха да изперат биографиите им, но имената не могат да им сменят. Хр. Иванов е Бойкикев-дядо му руски шпионин в Берлин.
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, щом има пик, ще взема да повервам, че има и пандемия.Кло-у-ни!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това дори не е тафтология: "Най-върховата част на пика"Върхът е връх, защото е най. А пикът също е връх.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжеш! Може и да казваш истината но понеже си от ПП ГРОБ - ЛЪЖЕЕЕЕЕЕШ
16
2
 
10
 
! Отговори
хм преди 3 години
Много интересно, гледам май всичко виждаш,само твоя любимец Тулупа не виждаш...Ми да вземем пак него да си го избираме, а?!Да си седим в л.***до брадичката и да не мърдаме, викаш, да не ни влизат в устата?!Е как пък една нова опорка не можахте да измислите за толкова време!
15
1
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Всичката политическа стара сг-ан от 32 г насам -не допуска никой нов за политик - появиха се нови лица -но се оказа че са децата на тези крадливи политици-Сега искат да предадът "бизнесът' си на децата -как се краде от народа!!
14
1
 
12
 
! Отговори
Хейтя без ПАРИ преди 3 години
Само като се сетя този как се наведе на Вожда за сина на президента автоматично мин ав периферното ми зрение.Вече е дамгосан като слуга на Баце както и останалите от НОЩ.А слугите на Баце не мислят за здравето крепостните селяни.
13
0
 
8
 
! Отговори
КОЙ преди 3 години
До до 3А защо си забавил в романа си ВОЖДА на Вождовете.Надявам се не е умишлено!!!
12
0
 
8
 
! Отговори
Бай Ставри преди 3 години
Я елате пиленца при батко,Да ви любя сладко, сладко..