COVID-19 може по няколко механизма да повлияе на сърцето

Уврежданията след вируса в белия дроб са обратими
1 апр 2021 15:18, Ния Христова
7
COVID-19 може по няколко механизма да повлияе на сърцето
Снимка: Pixabay
"В сърцето се наблюдават много миокардни промени. COVID може да действа по няколко механизма в сърцето. Първият е като стандартна инфекция – имаме температура, ускорена сърдечна честота, възпаление. Това може да е причина за влошаване на прогнозата. При една грипна епидемия се увеличават честотата на инфарктите и инсултите по същия механизъм. Имаме директен токсичен ефект на вируса, не само върху белите дробове, но и върху миокарда, което води до миокардии". Това каза проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница в ефира на Нова тв.
 
Той обясни, че в България има случаи на рядък синдром при децата, но отказа да направи подробен коментар, тъй като не наблюдава пациенти с този проблем.
 
"Трябва да се обобщят данните, за да се разбере дали има нещо общо между всички случаи с тромбоза. Обръщам внимание, че самият вирус е тромбогенен. Това, което виждаме при много хора, са микротромбози", смята професорът.
 
Той изтъкна, че случаите на тромбози след ваксинация са 37 на хиляди ваксинирани. Това като процент е толкова малко, че не бива да всява паника в хората, смята проф. Георгиев.
Още по темата
 
"Това, че някой е по-пълен е нищо, но ако е по-дебел, тоест човек със затлъстяване - при тези хора мастната тъкан създава условие за по-горна възпалителна реакция  и промяна в сърдечносъдовата и кръвоносната система. Но не мислете, че всеки заразен с коронавирус умира. Имаме ранни, имаме и късни усложнения. В момента наблюдаваме както ние, така и цял свят", каза още проф. Георгиев.
 
Той сподели, че се правят много проучвания на влиянието на вируса след различен период от време. Знае се как влияе той в ранните фази, както и в критичните, но са необходими още проучвания. 
 
Проф. Георгиев добави, че има случаи, при които е смятано, че пациентът има фиброза. За нея се смята, че е необратима. В някои случаи след между 6 и 9 месец се наблюдава възстановяване, което говори, че вероятно не става въпрос за фиброза, но и задава въпроса какво е това.
 
"COVID-19  ни показа нещо много важно – ако нямахме съвременната медицина, много хора щяха да умрат. Моля ви, не четете инструкции за лечение в интернет. Излизат списъци с т.нар медикаменти, а те са хранителни добавки. Всеки решава, че може да се изкаже по даден въпрос и се натрупаха едни рецепти, които са много ефектни. Лекарите много добре знаят с какво да лекуват", подчерта кардиологът.
 
Той препоръча да се приемат много течности и витамини в начален етап. Трябва да се следят сатурацията и кислорода в кръвта. Проф. Георгиев препоръчва и да не се отдаваме на паниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Додо, не се притеснявай! Няма да изчезнеш. Ние ще останем. Тези дето се чудят какъв хап да пият, дето само ни занимават със себе си ще погинат, а ние ще останем.
6
0
 
2
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"37 случаи на тромбози на хиляди ваксинирани са нищо" Ха! Каква е тази математика, колко са хилядите, 2.000 или 900.000? Поредния нищоговорец. Било така, но може и да не е така, не се самолекувайте, вярвайте на медиците (които са третата причина за преждевременна смърт в САЩ по официални дании, а в Бг вероятно и първа)! Как пък един не каза, хора, Бог ви е дал имунитет, яжте здравословна храна, спортувайте, отслабнете, недейте да пиете и пушите и това ще ви реши проблема, а не "ваксините"! Йок!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид зомбитата ще бъдат с увредени мозък, сърце и ще се разпадат по улиците. Зомби апокалипсис.
4
4
 
11
 
! Отговори
MmAaHh преди 3 години
"случаите на тромбози след ваксинация са 37 на хиляди ваксинирани". Ако приемем, че за момента са ваксинирани с 2 дози 5 % от населението и има 37 тромбози, това значи, че ако се ваксинира цялото население, тези с тромбозите ще са поне 740 души, от които повечето ще умрат. Но не от Ковид-19, а от ваксината. И това ми било оправдан риск!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МуахахаЧовек, не си добре.
2
0
 
8
 
! Отговори
Хубав материал преди 3 години
Но какво от това? Мерките са, за да има болни, а не за да няма. Имало легла, Балтов се справял, можело още да се натоварва системата и т. н.т. е. Всичко е наред очевидно, и според министъра. Даже направо е прекрасно и било успех и справяне. Може и да е така, но за погребалните агенции.
1
2
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Верваме ви! Трепериме!