Кунчев за разхлабването на мерките: Недоволни винаги ще има!

Ефектът, който търсим, е да не продължи рязко нарастването на случаите
31 мар 2021 09:32, Петя Славова
222
Кунчев за разхлабването на мерките: Недоволни винаги ще има!
Снимка: БГНЕС

Въпреки рекордният брой на новозаразени с коронавирус и високият брой на смъртни случаи у нас от 1 април се разхлабват противоепидемичните мерки.

"Когато вземем решение за промяна на мерките се сблъскваме с двете тенденции. Първо огромното желание на бизнеса да продължи да работи и второ данните за броя на новодоказаните случаи. Това търсене на баланса между двете е много спорно", заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Правила за справяне с кризата няма и прилагането на крайни мерки не е решение, отбеляза той.

По думите му мерките, които ще бъдат разхлабени от 1 април, ще дадат възможност на хората да си поемат глътка въздух.

Той коментира, че ефектът както от затягането, така и отпускането на ограниченията ще стане ясно след известно време, защото на дневна база има изкривяване.

"Ефектът, който търсим за момента, е да не продължи рязко нарастването на случаите, както бяхме свидетели в течение на две седмици", каза доц. Кунчев.

Той подчерта, че за първи път посочваме мерки, които няма да важат просто от утре за всички, а са ги разпределили - "какво пускаме от 5-ти, какво от 12-ти, какво оставяме до края на месеца".

Според него за моловете не е проблемът в чисто търговския характер, а в тяхната социална роля да събират много хора, особено когато е по-студено времето.

По думите му, е рано да се каже какво е постигнато. "Избягваме да работим с дневни данни", обясни той и каза, че е рано да търсим ефект.

"Ако слушате това, което казват директорите на болници, епидемиолозите, лекарите, разбира се, че ние сме винаги за това мерките да са по-затегнати, по-дълъг да е този период, само че когато политиците и министрите вземат вече решение,  няма как да отчетат и другата страна - тази, че хиората имат нужда от взимане на глътка въздух", каза Кунчев.

Още по темата

По думите му мерките се разхлабват, но с условие, че ако продължи растежът, пак ще бъдат взети мерките така, че "те да осигурят ненатоварване в такава екстремна степен на болниците".

Доц. Кунчев каза, че вчера са решили оставят зелените коридори за пазаруване на възрастни хора, но неговото мнение е, че идва време тази мярка да бъде преразгледана.

Относно предстоящите избори главният държавен здравен инспектор каза: "С медицинския протокол, който сме разработили, сме казали точно какво трябва да се прави и ако се изпълняват тези мерки, няма никакъв особен риск от това, че за 20 мин. отиваш да пуснеш гласа си".

По думите на Кунчев със 700 000 дози, които ще пристигнат през април, ще успеят да достигнат до всички ваксинационни фази, "така че всеки, който желае по всеки механизъм, да може да достигне и да има избор на типовете ваксини, с които ще работим".

"Имунитетът никой не може да изчисли колко ще продължи - да, логично е, че този тип ваксини осигуряват максималната защита в рамките на година, но всичко зависи от това как ще продължи да се развива коронавирусът", каза Кунчев.

По думите му, ако коронавирусът остане един перманентно съшествуващ, проявяващ се всеки есенно-зимен сезон, това ще е най-лошият вариант.

"Тогава ще трябва едва ли не след всеки нов появяващ се щам, да има нова ваксина. Тя да е сезонна, както грипа, тя да се прави всяка година, но това е най-лошият вариант", каза още Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ккаво значи недоволни,бе,господине. Вие ни лъжете 1 година и половина. Отнемате ни свободата и правата на човешки същества дадена ни от БОГ!Световните власти масони сатани евреи създадоха глобална психоза като накараха правителствата и медиите да занимават хората с вирус който се внушава че е много опасен а той не е,като целят да изместят фокуса от световната финансова криза и създадат нов световен ред. Където е ЛЮЮБОВТА там е свободата там е светлината.
193
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все някой ви е виновен на всички :) Толкова ли не можахте да разберете, че не трябва известно време да се тъпчете на закрито, да сложите по една маска, когато пазарувате.
192
0
 
5
 
! Отговори
Кунчев, Кунчев преди 3 години
И ти удари дъното по слугинаж. Плю си на човешкото достойнство. Жалко за дипломите и годините упорит труд!
191
2
 
7
 
! Отговори
геноцид преди 3 години
*** на властта. Избихте старите. Затова сме 1 по смъртност
190
0
 
10
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Този каква продажна въртиопашка е - на където му заповядат, натам се надупва.
189
2
 
2
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
Другаря Радев каза на Шипка , че България няма никакви проблеми с този мижав вирус. Другаря Мангъров и той колко пъти каза по телевизията , че такова животно няма ! Хвала на такива отговорни политици и доктори като тях, както и като Другарките Нинова и Йончева , които единствено и само, денонощно мислят за народа си !
188
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои имат сиво вещество гладко като сатен-как да им се сърдиш че отричат пандемията .
187
2
 
1
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
само бсп няма да използва пандемията за политически и икономически цели. р. овч. и дъщеря му теодора овч. ще ни оправят
186
3
 
10
 
! Отговори
ХЕХЕХ преди 3 години
КУНЧО Е ЗАГЛАДИЛ КОСЪМА. ПОЧНАЛ Е ДА КАПИ ЛЕВА ОТ ПАНДЕМИЯТА :)
185
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СТАНАХТЕ СЛУГИ НА БОРИСОВ , И ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧУСТВАТЕ НЕЖЕЛАНИ И НЕНУЖНИ.... ХОРА БЕЗ САМОУВАЖЕНИЕ , СТАНАЛИ ***
184
2
 
4
 
! Отговори
втасва ,втасва ..... преди 3 години
Накрая ще го опечат.
183
7
 
16
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 3 години
Кунчев , ти си долен гербераст ! Не смееш сам и в тоалетна да идеш . резил.... Тиквата да те изчишква !
182
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"...Айде да не ми решавате кое е важно за мен..."В момента може би наличието на здравеопазване не е важно за Вас, но като ножа опре до кокала бас държа, че ще давате мило и драго за лекарска помощ.
181
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОПГ ГЕРБ и близките до тях партии патерици използват пандемията за политически и икономически цели - да се разправят с опонентите си още по-лесно и да демотивират хората да идат да гласуват, за да могат с контролирания от тях вот да си продължат краденето
180
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В дни на явен ръст на броя заразени отхлабват мерки. И кога ще видят ефекта? Инкубационният период е до седмица-две, т.е. след седмица поне ще се види явно още по-голям ръст, а всякакво спиране тогава би значило още седмица и нещо до ефект на забавяне. Това е все едно насред пика на чума да направиш всенародни празненства. Но иначе сме последователни и няма нищо хаотично...
179
3
 
27
 
! Отговори
A преди 3 години
Кунчев е един ***! Аз на негово място щях да си подам оставката заради глупостите, които бълва, само и само да не счупи хатъра на вожда... Народът нека мре, ние отваряме! А учениците от 1 до 4 клас ги хвърляме първи на амбразурата, те не се разболяват и нямат семейства! Отвратена съм от тези изедници, които не мислят изобщо за народа, а само как да си запазят службицата!
178
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най жалкото е колко много облъчени хора има и още не са разбрали че никой не го е грижа за вашето здраве, най малко този на снимката и ОПГ около него.
177
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемия няма! Има пЛандемия и медицински фашизъм! Още колко години ще трябват на някои хора да разберат че пландемията е организирана! И този чичко на снимката с шкембе няма авторитета да диктува кой как да се грижи за здравето си и кой как да живее живота си. Да видим колко години ще минат да разберат хората, че пЛандемията е планирана за постоянно, ще свъши когато хората спрат да слушат тези маниаци правещи се на диктатори!
176
4
 
20
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 3 години
Наистина винаги ще има недоволни, ама както са тръгнали да раздават пари на кебапчии и хотелиери, скоро няма да има пари за учители, лекари, полицаи и пенсионери.Защото без хотел и ресторант може, но без лекар, учител и полицай - не......
175
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 182Откогато живееш в общество. Иначе на собствен самотен остров може да си правиш каквото искаш.