Борисов от София тех парк: Строим и показваме направеното!

Благодаря на ЕК за ваксините, които се отпуснаха за България, каза премиерът
2 апр 2021 10:37, Анисия Иванова
87
Борисов от София тех парк: Строим и показваме направеното!
Снимка: МС

Ключовата дума е солидарност, за да може целият Европейски съюз – силен, единен, солидарен, да излезем от тази пандемия, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети „София тех парк“, където се намира един от осемте европейски суперкомпютъра.

Заедно с премиера Борисов бяха европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и вицепремиерът Томислав Дончев, съобщиха от пресцентъра на МС.

Още по темата

"Благодаря на Европейската комисия и на председателя й Урсула фон дер Лайен, включително за ваксините, които се отпуснаха допълнително за България“ добави още премиерът Борисов по повод допълнителните 1 259 728 дози ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ , които ще получи България от ЕС през следващите 3 месеца чрез механизъм за солидарност", каза премиерът.

Борисов акцентира също върху значението на инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. „Това е третият инсталиран суперкомпютър в Европа, което е признание за българите, за нашите специалисти в IT сектора“, категоричен беше министър-председателят. По думите му това е голяма възможност не само за България, но и за региона. „Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното, не коментираме“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

През октомври 2020 година българското правителство отпусна над 20 млн. лв. във връзка с придобиването и експлоатационните разходи на суперкомпютъра. Инвестицията е от голямо значение за повишаването на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите.

Осемте центъра със суперкомпютри в ЕС ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
3
 
! Отговори
ДО 54 ЕМО преди 3 години
ДАНО ДА ИМА ПОВЕЧЕ ХОРА КАТО ТЕБ.... А АЗ МИСЛЯ,ЧЕ ИМА.... МНОГО ГРУПИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБЩНОСТИ ИМ СЕ ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ.... ПИТАЙТЕ УЧИТЕЛИТЕ И ВОЕННИТЕ ДАЛИ ЩЕ ИСКАТ БСП ДА СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ.... ТОВА НЕ СА ОТЧЕЛИ СОЦИОЛОЗИТЕ....
58
2
 
4
 
! Отговори
Bai Asen преди 3 години
Един въпрос имам към тези, които се хвалят с ремонта на АМ Тракия. Отсечката е построена 2007 нали така и има 12 години гаранция според закона, защо тогава след като е в ужасно състояние от поне 2015 не е задействана клаузата, за да бъде ремонтирана от фирмата, която я е построила, а ремонта започна точно след изтичането на гаранцията от 12 години. Отговорът е ясен - защото от 30 години ни управляват само крадци и мошеници, непоставящи държавния интерес на първо място!
57
1
 
6
 
! Отговори
София Тех парк преди 3 години
малко се обезмисля в аспекта на новите световни реалности с коронавируса. Вече не се търсят гигантски офис сгради, където да се натъпчат работещи и дишащи си във врата хора. Освен това идеята да го сложат в полите на Витоша вместо до летището или поне централна ж.п. гара си е ...да кажем неадекватна.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
софия тех парк е типичен пример за строителен балон.построиха едни огромни помещения,наслагаха разни транспаранти навсякъде с надпис "продава се" или "дава се под наем" и зачкаха някой да клъвне...да ама не...а дълговете започнаха неуморно да се трупат.
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко България те мрази и се надява да ти види жалкия и мъчителен край по-скоро!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции...."Какво общо имат компютрите с магистралите и пречиствателните станции,или д приказваме на килограм.Този "София тех парк" защо не го направите търговско дружество с публично обявяване на активите, какъвто тип би трябвало да е, и да се види колко е рентабилно. До момента е една мака "Китоловна флотилия" в която само се налива Защото и в БАН все правят "чудеса", пък ако не е държавата да им плаща тока и заплатите, ще приключат без време
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39"Остава"да го прочете? Да ти говори нещо? БСП и да ДБ бяха в предишните управления. Най-силните години на световната иконимика бяха при Тройната, ако не помниш. И пак на дефицит бюджета, с празна хазна към октомври на годината и нищожен разстеж. "Гарантирано от ГЕРБ" взеха властта в разгара на световната криза. И какво направиха? А, онзи с ремонтите да му напомня, че днес пуснаха ремонтирания участък на магистрала Тракия построен от Гагаузов и Станишев преди 13 години!!!!
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е да се строи;но първо да вземе пример от египетския си колега ;как строят хората новата египетска столица и как се съживява икономика,време е да се започнат мега проекти и тука в БГто ,да трябват пари;пуснете облигации с 50-100 годишен падеж;но е време да се на прави нещо за България и нейните жители
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
софия тех парк-гордостта на плевнелиев,която вместо да приюти световния IT елит и да покаже "българския гений",събира прахоляка и паяжините и трупа дългове.огромни празни помещения,които от години се продават или дават под наем,но интересът е нулев.
50
3
 
1
 
! Отговори
ЕМО преди 3 години
ХАДЖИ-ГЕНЮ ДНЕС ГО ПИТАТ ЗА ПРОГРАМА, А НЕГОВАТА ПРОГРАМА БИЛА ДА СВАЛИ БОРИСОВ.... БЕЗМОЗЪЧНИ СЪЩЕСТВА БРОДЯТ МНООГО... ЩЯЛ ДА СЛОЖИ ДИОНИСИИ ЗА ПРЪВ МАГЬОСНИК НА РЕПУБЛИКАТА.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо му се свършиха лентичките.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Показват направеното и крият откраднатото.Трябва да си отидат всички които не изпълняват задълженията си с борбата срещу престъпността и корупцията.И докато това също не стане и общонародно дело, властта сама трудно би се справила със всичко!!!
47
1
 
7
 
! Отговори
Блага вест преди 3 години
Честито на всички българи!Снощи най-после умря един огромен кърлеж смучещ българска кръв - цар Киро!Да се пържи в ада за вечни времена!Надяваме се скоро Боко и Шиши да го последват !
46
1
 
8
 
! Отговори
до Грую Груев преди 3 години
така си е бабите по селата се скъсаха да бягат по напарвените от ГРОБ стадионни
45
1
 
4
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
След изборите ББ да си остане в ролята на кърсердарин и да си обикаля по обекти и села. "Кво става,доволни ли сте...пак ше ви дам по 50 лева..." .Управлението на държавата да остане при можещи хора с повече от 50 грама мозък.
44
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Е как все строим и откриваме, а все сме последни
43
1
 
7
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
До Анонимен 44Може и Севдето да го е подвела, че така е красавец!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ремонтите на напавеното показваме ли ги, ластична ТиквА
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙ МУ ИЗМИСЛИ ТАЯ СМЕШНА БРАДА ? ИЛИ ТОЙ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ДОН КОРЛЕОНЕ :)))))))))))))))))))))))))))))))))
40
15
 
3
 
! Отговори
Грую Груев преди 3 години
Ще гласувам за ГЕРБ. Сериозни хора са и каквото кажат го правят. Никога не се е строяло толкова в България както сега. Тези с яйцата и виковете оставка не предлагат нищо, приличат и на градски безделници и интересчии.