Борисов от София тех парк: Строим и показваме направеното!

Благодаря на ЕК за ваксините, които се отпуснаха за България, каза премиерът
2 апр 2021 10:37, Анисия Иванова
87
Борисов от София тех парк: Строим и показваме направеното!
Снимка: МС

Ключовата дума е солидарност, за да може целият Европейски съюз – силен, единен, солидарен, да излезем от тази пандемия, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети „София тех парк“, където се намира един от осемте европейски суперкомпютъра.

Заедно с премиера Борисов бяха европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и вицепремиерът Томислав Дончев, съобщиха от пресцентъра на МС.

Още по темата

"Благодаря на Европейската комисия и на председателя й Урсула фон дер Лайен, включително за ваксините, които се отпуснаха допълнително за България“ добави още премиерът Борисов по повод допълнителните 1 259 728 дози ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ , които ще получи България от ЕС през следващите 3 месеца чрез механизъм за солидарност", каза премиерът.

Борисов акцентира също върху значението на инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. „Това е третият инсталиран суперкомпютър в Европа, което е признание за българите, за нашите специалисти в IT сектора“, категоричен беше министър-председателят. По думите му това е голяма възможност не само за България, но и за региона. „Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното, не коментираме“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

През октомври 2020 година българското правителство отпусна над 20 млн. лв. във връзка с придобиването и експлоатационните разходи на суперкомпютъра. Инвестицията е от голямо значение за повишаването на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите.

Осемте центъра със суперкомпютри в ЕС ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
2
 
! Отговори
Боко преди 3 години
беше много ефективен в това, че успя да преформатира балканския поток в Турски поток. Така независимо, че отново Русия участва, газът, който минава през България се диверсифицира. Много умен политически ход. Така зависимостта ни от Русия намалява и от друга страна можем да лобираме за включване на газовата енергетика в зелената сделка. Също и с преформатирането на Блене. Ако не отделим проекта от Русия - той просто няма да бъде допуснат. Бойко успя да го направи. Това си е георолитика.
38
2
 
7
 
! Отговори
Беселина преди 3 години
"Премиерът борсов посети столицата."... Да не би да опитвада излезе от нелегалност?!
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световната банка: България остава най-бедната страна в ЕСГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте пак за Тиквата и Шиши - пак ще си разпределят милиарди, изработени с пот и кръв от народа. Пак ще има детски парти центрове на педофили свързани с власт имащи гербаджии! Да живее Бойко Българоyбиец, за сметка на България!
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Строяло? Какво се е строяло? Магистралите бяха започнати преди бойкуту да дойде. Той просто ги наследи. Метрото беше по проекти отпреди бойкуту да дойде. Той просто ги наследи. Всики "иновации" са само и иединствено чужди фирми, дошли благодарение на ЕС, в който влязохме, без наместа на бойкуту?От 2013-а на сме мръднали!
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остава ти още 2 дена Тикво!
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Абе , тролчеви, като нищо не прави Бойко защо пак ще ви смачка на изборите?? А?"Ще смачка, ако вземе 40-45% от гласовете. Ако вземе само 30 ... не мой състави правителство. И ще седи да си мачка ... кюлчета, дето ще му ги вземат после.
32
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гласувам за ГЕРБ. Сериозни хора са и каквото кажат го правят. Никога не се е строяло толкова в България както сега. Тези с яйцата и виковете оставка не предлагат нищо, приличат и на градски безделници и интересчии.
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуваш за ГЕРБ получаваш ДПС и обръчите!
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ти "строиш" ама Департаментът на USA говори съвсем друго неща в годишният си доклад за България!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво па доприунесохте за с tech парка? О да - не го окрадохте! Това ли е летвата?
28
10
 
4
 
! Отговори
Ако дадем преди 3 години
шанс на Боко да управлява и да строи в България скоро дисбалансите в държавата ще започнат да се изглаждат. Тунела под Шипка който планира е жизнено важен за да активира контактите между южна и северна България. Също ако успее да изгради тунел под Петрохан, това ще изстреля северозападна България. Това което е обещава е в правилната посока, то дава възможност да го видиш не е само идеали и обещания.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПредприемачБабикянски фейкове не четем
26
2
 
7
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
***, нещо за новите скандални записи няма ли да напишете? Не разрешават ли? Хора, четете фрог Нюз
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе , тролчеви, като нищо не прави Бойко защо пак ще ви смачка на изборите?? А?
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя суперкомпютър ще може ли да каже що въздуха над София е мръсен и що бягат хората от Територията.
23
13
 
3
 
! Отговори
Бойко победа 70% преди 3 години
Бойко дава работа и хората са доволни. Заплати 4000 лева пенсии 2000 лева. Гласувай и вземи пари сега!
22
4
 
11
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Браво бе, след уволнението може да станеш един строителен техник!
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме го направеното. В чекмеджето. Сега 2 мандата при бай Ставри!
20
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се напъвате, тролчеви, в неделя пак ще хапнете бахура. Може да е всякакъв Борисов но поне нещо прави.