Следващите три месеца България получава над 3 200 000 дози РНК ваксини

До края на юни над 50% от населението може да е ваксинирано
Обновена: 3 апр 2021 20:20 | 3 апр 2021 15:07, Анисия Иванова
196
Следващите три месеца България получава над 3 200 000 дози РНК ваксини
Снимка: БГНЕС

В следващите три месеца България ще получи над 3 200 000 дози от РНК ваксините, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг заедно с директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред най-голямата ни спешна болница.

В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини.

Още по темата

Близо 1 300 000 са ваксините, част от 10 милиона, за които ЕК успя да сключи споразумение с Пфайзер/Бионтех за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие, посочи Кирилов.

За да се получи това съгласие от всички държави, трябваше да бъдат проведени преговори както на експертно ниво, така и на политическо - на ниво лидери, обясни Богдан Кирилов.

По думите му очакваните количествата РНК ваксини в следващите 3 месеца трябва да позволят да се стигне до 50 процента ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от ЕК.

От своя страна директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов допълни, че новите дози ще позволят на България да направи „изключително голям скок“ във ваксинирането. „Смятаме от следващата седмица да предложим да се включи и четвъртата фаза, в която са възрастните хора и хората с хронични заболявания. Тук ще бъде засилена и активността на общопрактикуващите лекари, които най-добре познават пациентите си, които са на възраст и са хронично болни. Силно се надяваме до края на юни вече да имаме над 50% ваксинирани от населението. Като добавим и тези, които са преболедували, много скоро след това ще достигнем заветните 70% колективен имунитет“, подчерта проф. Балтов.

Той увери, че страната ни има готовност да поставя между 20-25 хил. дози на денонощие, като проблемът е единствено в доставката. „В момента, в който имаме достатъчно ваксини, този процес ще нарасне и ще стане по устойчив“, коментира директорът на „Пирогов“ и допълни, че само днес в лечебното заведение са ваксинирани около 70 души с препарата на „АстраЗенека“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омразата на англо-саксонците срещу Русия и славянските държави от векове(около 4 века) наред и постоянната им намеса в държавите от изтока и Европа ми е напълно необяснима, но е факт за съжаление,внимавайте да не ви спретнат нова ВСВ в Европа, защото те дадоха стимул на Хитлер на Мюнхенското споразумение през 1938 г. да се заграби Чехословакия,да се разрушат СССР,Германия и европейските държави и се превърнат в пепелище и в жалки марионетки!
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще купуваме отпадъка с изтекъл срок с цена като за прясно произведен.Па не съм изненадан. Естествено комисионните са счупили тавана.Неле така ве чебурашник. Пак гепихте кинтите.
114
12
 
4
 
! Отговори
ФлъфНад преди 3 години
Българина все се чуди, бави, избира и междувременно пълни болниците и гробищата. В никоя държава няма избор на ваксина за деня когато си поканен.. В ЮК само Астра от Февруари, бихме си първа игла, нищо ни няма, никой не избира или чака, смелост и вяра, надежда трябва..
113
4
 
4
 
! Отговори
BOРКО преди 3 години
АМА ТО НЕ БИЛО ВАКСИНИ, А ПРЕЗЕРВАТИВИ
112
2
 
11
 
! Отговори
К преди 3 години
.......Дано само натовци да не се опитат да включат във войната и страните от т.н. Триморие, вкл. и нас. Другият тлеещ конфликт е в Грузия и е въпрос на време да бъде отново раздухан от англо-саксонците, като подготовката за това беше войната в Нагорни Карабах
111
3
 
12
 
! Отговори
К преди 3 години
Руснаците няма да нападнат първи, освен ако не им оставят друг избор. Англо-саксонците нямат кураж да влязат в открит бой, защото Русия не е Либия, Ирак или Сирия. Въпреки това на всеки 100 години Западният свят полудява от алчност и тръгва срещу Русия, а краят всеки път е един и същ и им държи влага цял век. Този път са решили да използват като ръжен Украина (няма грешка така се изписва на майчиния им език) и е въпрос на време тази абсолютно измислена страна да прекрати своето съществуване. Дано само натовци да не се опитат да включат във войната и страните от т.н. Триморие,
110
2
 
11
 
! Отговори
К преди 3 години
От вчера фашистките украински въоръжени бандитски формирования започнаха своята артилерийска подготовка за атака, обстрелвайки основно жилищни райони в ДНР и ЛНР. И ако бяха само тези банди от *** забравили род и корени, това нямаше да е проблем. Проблемът обаче е, че има реална опасност на по-малко от 1000км от нас по суша да започне истински въоръжен конфликт между Русия и НАТО, който може да прерасне в нова световна война в която ние ще се окажем на предния фронт. Мислете добре в този ден за размисъл, защото от вашето решение може да зависи съдбата на Родината ни в тези т
109
2
 
10
 
! Отговори
К преди 3 години
Хора,европейци,евреи,спрете омразата ,спрете конфликта в Европа,това не е на добре!От поне седмица се наблюдава странно мълчание на всички основни медии от двете страни на новата Желязна завеса, относно случващите се тревожни събития в Украина. Там през последните 10 дни се извърши голямо струпване на войски, както от страна на подкрепената от НАТО Украина (над 90 000 души), така и на Руската федерация (голяма част от личния състав на Южния и Западния военни окръзи). От вчера фашистките украински въоръжени бандитски формирования започнаха своята артилерийска подготовка за атака
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно колко от тях ще трябва да изхвърлим после ? Че Нинова се пъне Спутник да купува
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А що не следващите три седмици нали от 15ти април щяхме да си избираме ваксина Сега три месеца подле следващите три години
106
6
 
7
 
! Отговори
от_Сидней_Австралия преди 3 години
След изборите ще кажат че не било компютри а компоти, и не сме ги изнесли а са ни ги върнали
105
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквоний казва,че мълчанието е по добро средство от гласното обяснение.Та се мълчи,що е то РНК,що се пукалимфният тръбопровод.Как са купениедни отрови,с надежда,че 6 мес.си щял да преживееш,а после...Урсула също мълчи.Ще я гепят за безотговорност игейсъюза ще цопне.С мълчание или не,шансовете да се лъже повсеместнонамаляват.После питаме Кой... и пакотначало.Перпетомобиле сър.Джон,защо има перпетомобиле?За да се повтарят събитията сър.
104
2
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
И като е слаб интереса и се развалят и ги хвьрлим - поръчалите ги - ще платят ли щетитеЗа един приятел - питам
103
1
 
8
 
! Отговори
Какво от това преди 3 години
А Маедония пък получи цели 4 000 дози от най-нашумялата ваксина Спутник
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го слушам от три месеца как следващия ще има ваксини и все тая
101
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не били 3 200 000, ами 320 000. И не ваксини, а долари. Ине ги получаваме, а трябвало да ги платим...
100
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само АМЕРИКАНСКАТА ИРНК ваксина е безопасна БРАВО на Бойко!
99
5
 
9
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
Днес не беше ли забранена предизборната агитация.
98
4
 
1
 
! Отговори
6 преди 3 години
Вас какво ви интересува вие сте безработни и никой следващите месеци и години. Друг ще харчи парите.
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващите 4 месеца че почивам на сл.бряг )