Цветозар Томов: Слави трябва да опита да състави кабинет

Политическата кариера на Борисов е приключила, смята социологът
5 апр 2021 12:19, Анисия Иванова
195
Цветозар Томов: Слави трябва да опита да състави кабинет
Снимка: БГНЕС

Вчера получихме референдум „за“ и „против“ съществуващото управление в страната, който завърши с катастрофална загуба за ГЕРБ и политическите му съюзници. Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на Централната избирателна комисия.

Той вижда два изхода от създалата се ситуация – единият е партиите, свързани с политическото статукво у нас от десетилетия, да направят кабинет.

"Те все още имат такава възможност. Възможна е тройна коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС. Това е единственият шанс на г-н Борисов да състави кабинет. Такъв кабинет българският народ не иска и ако той бъде съставен, на следващите избори избирателите ще накажат и трите формации. Но те имат легитимната възможност да обявят такъв съюз. Какви са шансовете за нещо такова, зависи от интересите на политическите играчи от тези три партии да останат във властта. Друг вариант ГЕРБ да участва в изпълнителната власт няма“, допълни социлогът.

Според него политическата кариера на Бойко Борисов е приключила, останалото е агония.

Вторият вариант според социолога е да не бъде съставено правителство с мандата на ГЕРБ, а с мандата на „Има такъв народ“. В този вариант е очевидно, че основните субекти, които могат да мислят за коалиция, са „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

„Може би с подкрепата на третата извънпарламентарна партия, която събра протестен вот вчера - „Изправи се! Мутри вън!“. На тях не им е достатъчна подкрепата и аз виждам това като кабинет на малцинството, който може да бъде бламиран“, е неговото мнение.

Според Томов партията на Слави Трифонов трябва да се опита да състави правителство, защото сме в пандемия, при настоящото изборно законодателство изборите няма да бъдат честни, а трябва да се вземат и мерки срещу икономическата криза.

Още по темата

Бъдещият парламент трябва да избере кабинет поне до преодоляване на най-тежките последици от пандемията, подчерта Цветозар Томов.

„Това ми изглежда най-логичният начин това да се случи – с втория мандат на г-н Трифонов. /…/ Г-н Борисов и партия ГЕРБ са излишни като партньори в едно такова действие, те само пречат. Това трябва да се случи, но без тях.“, допълни гостът.

От изявленията на премиера разбираме, че той отправя призив всички да се присъединят към статуквото, отбеляза още Томов.  

Ако хората се почувстват излъгани от новите субекти в парламента, те ще излязат на улицата още през лятото, прогнозира социологът.

Цветозар Томов посочи, че разбиването на патриотичния, националпопулистки вот става по модела на разпиляването на вота за демократичната десница през 2017 година, а обединяването на патриотичните формации „може да се случи на евентуални следващи избори“.

Ако се стигне до вариант този парламент да излъчи правителство с непродължителен  мандат и да се мисли за избори 2 в 1 наесен, с действащия президент трябва да се съгласуват персоналният състав и политиката на бъдещия кабинет, за да има плавен преход към служебно правителство, обобщи Цветозар Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще Ви се :))) Слави е гърмян заек, знае ги тия номера, избори ще има лятото и вече ще са на 100 % машинно и дистаньионно за чужбина, и Баце вече нема да събере и 10 %
29
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе гербухи,вашата че изпята вече е ясно,ама вожда ви ще полежи ли на топло или не?
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2013 имаше тройна коалиция, сега ще има четворна. Екипът на Трифонов си има топли връзки с БСП, но по-скоро са от вътрешната бесепарска опозиция. Та като направят преврат на Нинова и ето ти коалицията ИТН, ИСМВ, ДБ, плюс "преродена" БСП (под крилото на Радев). Само в Нинова ни е надеждата това да не се случи - да държи и да не пуска кормилото на партията.
27
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трифон владее езици горе долу колкото Бойко. Пак ще е световен срам всеки път в чужбина.
26
9
 
14
 
! Отговори
СЕКСОЛОГА ИЛИЙЧО преди 3 години
Така е. Правителство на националното обединение. БЕЗ ГЕРБ. С имена на ГОДЖИ И МАЕСТРОТО, Бабикян, Манолова с мъжа си Найденов, Пинокио ,Мангъров и Масларова. От ДПС Казак Четин за министър тна отбраната и Мустафата за министър на образованието.
25
4
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимени той не знае английски , няма ли един чалгаджия дето знае
24
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само че на Слави гласовете са РЕАЛНИ :) Вийте колкото искате СЛАВИ ПРЕМИЕР мухяхахахахахаха яд да ви е! Хахахахахах
23
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големият губещ е "победителя" в изборите ГЕРБ.
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корнелкее.... Корнелчицее... къде си *** ?!
21
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
червен *** и Слави е такъв , евала на ДС винаги успява
20
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е, че всеки друг ще е по-добър от мутрата, даже и Слави.
19
14
 
13
 
! Отговори
Никк преди 3 години
До троловете на ГЕРБ:Не забравяйте че изборите минаха. Не е нужно да сте твърде активни вече.
18
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Цветозар Томов как вижда Слави с обецата на ухото да разговаря с Меркел и Макрон?? Щото аз не го виждам...
17
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе п()р ,ГЕРБ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ! Къде си тръгнал да цвилиш и от къде на къде чалгаря ще прави правителство ?Как така отписвате победителите ?Вие имате ли чувство за реалност ?ХахахаБорисов печели ,а някой друг да правел правителство !Няя такива филми !ГЕРБ Е ПОБЕДИТЕЛ НА ИЗБОРИТЕ !ТВА Е !
16
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трифон нали една година лаеше по селската му кабеларка как вирус нямало? Сега пък болен от вируса.
15
2
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
До Анонимен 9леле много луди имаме. Аз турция 2-ри път не искам
14
13
 
9
 
! Отговори
! преди 3 години
Слави дори да не помисля да прави правителство!Директно към екпертно правителство на Радев!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При такива резултати на изборите много лидери на партии трябва да подадат оставки. На АБВ, НФСБ, Воля, ВМРО, БСП и ГЕРБ.
12
4
 
10
 
! Отговори
Болен Сайдеров преди 3 години
Защо никой не коментира как Бялата Златка и неговите конспиратори бяха изритани извън парламента ?
11
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Слави как се разболя от вирус, дето сам разправяше че го няма? Че и баш вчера вечерта. Чист като сълза е Спасителят...