Румънци масово анулират почивки за Великден, браншът в тревога

Очакванията са за още по-лош туристически сезон
47
Румънци масово анулират почивки за Великден, браншът в тревога
Снимка: БГНЕС, архив

Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив за спасяването на летния туристически сезон до Министерството на туризма и премиера Бойко Борисов. В него са поставени 6 приоритета.

Междувременно от бранша алармират за масови анулирания на румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полети за месеците април и май. Според анализи този сезон се очертава по-слаб за летния туризъм от миналогодишния.

Още по темата
Като проблем от бранша посочват липса на ясни правила за влизане в България на туристи от Европейския съюз и трети страни след 1-ви май. Освен това оскъдно провеждане на маркетингови кампании на ключови за туризма пазари, неяснота дали се предвижда ваксинация на работещите в сферата на туризма, липса на инфраструктура за тестване на чуждестранните гости с цел улесняване на входящия туризъм.

Няма данни ще продължи ли мярката за финансова помощ от 35 евро на седалка в самолетите след 1-ви юни, което би допринесло за повече възможности за туристическия сезон.

"Какво правят в Гърция – те подписаха договор с Израел, стоплят отношенията си с Русия и питат колко туристи могат да очакват от там, подписа се и меморандум с Румъния за разкриване на чартърни полети за гръцките острови. Кипър също вече посрещна вече руски туристи, Малта провежда независима външна политика по отношение на туризма спрямо ЕС, Турция вече има устни договорки с Русия, 4,5 млн. руски граждани ще почиват в Турция и всички тестове да са за сметка на турската държава.

Ние не сме взели никакви мерки, с изключение на нашето туристическо аташе в Москва, навсякъде е пълно безхаберие", обясни пред БНР председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.
Близо 6 милиарда лева са загубите от туризма за миналата година. Този сезон не предвещава нищо добро. Разликата е, че хотелите, които няма да отворят, ще фалират, а по веригата и още много фирми, работещи в тази сфера. И още по-тревожното е, че зад мрачните прогнози стоят съдбите на десетки хора по морето, които разчитат на сезона.

По данни на бургаското летище вече са започнали анулирания на полетите за месеците април и май. Те са от авикомпании, пътуващи по дестинации от Германия, Чехия, Словакия, Австрия, Полша и Израел. Близо 80% загуби отчита бургаското летище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Калъри Абраксус преди 3 години
Какъв туризъм Мунчовци това всичко което виждате по морето ще бъде изличено из основи разрушено ,а плажовете ще бъдат възстановени глобално чрез пречиствателни и роботизирани технологии.Не сте и сънували какво идва вие няма да сте тук да видите новият свят
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година цените на сл. бряг бяха като по цяла България.Не лъжи.Но затова и се напълни със селяни от околността ,*** и пр.
32
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Кви полети, кви румънци, кви пет лева. Цяла Европа се тресе от пандемията, а тези искат някой да почива тук през април и май.. Щастливи ще сте ако някой ви дойде в началото на юли чак...
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година в сл.бряг пържени картофи 11 лв )само така кочан за вас
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко става печелбари ,нали вашия герб маха мерките ,сума пачки получихте
29
0
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
Или пуснете всичко на народни цени - нощувка 20-30 лв и обяд/вечеря -10-15 лв или ЗАТВАРЯЙТЕ!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите партии на промяната естествено забатачиха туристическия бранш. Тях в момента ги интересува колко по голямо парче от баницата да налапат.
27
1
 
8
 
! Отговори
Варианти много преди 3 години
Като искам да харча и имам да харча ходя в Майорка....кат нямам южното Черноморие след Бургас е добра алтернатива....за релаксираща почивка на добри цени...
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казвах им аз да хващат мотиките и да копат ама те как да копат. Изорах 5 декара. Направих лехи. Посадих картофи лук боб чушки домати тикви любеници грозде ябълки круши дюли магданоз джожън. Това го правя за пръв път в живота си. Досега бях на тате носи мама меси. Дойдоха времена в които ако не си изкараш продукти няма да ядеш. В магазините продават ментета пълни с нитрати и пестициди. Пастмасови домати чушки боб и тем подобни. Утре ще ми докарат кравата и млякото и сиренето ще са истински.
25
2
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Години наред отсядахме в х.Адмирал на Златните. И от година на година този прекрасен хотел необяснимо защо западаше. Последните години ни отврати и замърсеното море и присъствието на ориенталски туристи без култура и хигиена....Не планираме вече почивка на "нашето" Черноморие.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалит и събаряне на всички хотели построени по-близо от 200 метра от брега на морето.
23
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
га строихте хотел до хотел с крадени и мръсни пари не ревахте, сега ривете. Ай сиктир от тука!
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали искахте да отваряте, за да работите? Бройките на заразените се покачваха, а вие не спряхте да мрънкате и заплашвате. Сега като се видя накъде отиват нещата ревете за помощ. Няма как да сме в червената зона по заболеваемост и да разчитаме на туристи. Какво давате за пример Гърция- там 2 месеца излизат със смс, докато вие работихте.
21
5
 
18
 
! Отговори
Буци Премиер !!! преди 3 години
С новите ф16-ки ще дойдат новите Американски туристи....не ни трябват пияни руснаци да се наливат и да оставят двойни бакшиши....не ни трябват и пияни рускини да ни се слагат по барове и дискотеки....НЕ !!!
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са тотал щета, един път казват че не им трябват руснаци... защото били бедни и те разчитали на западните туристи, сега пак на руснаци и румънци се надяват.
19
2
 
14
 
! Отговори
Бай Дъм преди 3 години
До DdСега Боко ще звънне на БайДън, той ще ни прати туристи от братска Америка, да дойдат да ни оправят сезона. Освен безплатен ПСР, министърката на чист английски ще им води обучение по ИТкард, а на преминалите успешно курса, ще врътка по една тутурутка.Не си знаем интереса, прав си, не стига, че ни е ниско нивото на обслужване, ами и само претенции имаме към туристите. Да дойдат, да си пилеят парите, ама както на нас ни е кеф.Който и да дойде, все не ни харесва, е ... няма да има сезон!
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да привлечем туристи с тези нива на заболеваемост и на починали. Също и с липсата на адекватни мерки и тяхното спазване.Толкова луди да рискуват няма.В Румъния, например, в заведенията има безконтактни менюта от миналата година.И на входа записват лице и телефон/имейл адрес за контакт, в случай на възникнал проблем.Автобуси и влакчета вървят мнооого често и, съответно, полупразни.Е?
17
8
 
13
 
! Отговори
Да уточним преди 3 години
Да уточним само, че фалират малките семейни/фамилни хотели и ресторанти....тези които са свързани към властта в частност ГерП...и да не работят пак обявяват печалба.....сеШтате се НалЕ ?!?!?!?!
16
0
 
28
 
! Отговори
Начката 1996 преди 3 години
Ще продавате май луксозните джипове и яхти, а?И порцийка калмари 180 г за 24.99 ... НА КУКОВО ЛЯТО ПОВЕЧЕ!
15
6
 
6
 
! Отговори
Не сте ли разбрали преди 3 години
То това е целта, да фалират всички дребни и средни частници.