Тромбообразуване се наблюдавало след първа доза на "АстраЗенека"?

Над 1 млн. са ваксинирани с втора дози и нямат такава реакция, каза шефът на ИАЛ
Обновена: 9 апр 2021 11:09 | 9 апр 2021 11:08, Ния Христова
74
Тромбообразуване се наблюдавало след първа доза на "АстраЗенека"?
Снимка: БГНЕС

Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на "АстраЗенека". Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция,  каза в ефира на bTV шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
 
От ИАЛ заявиха, че имунизацията с "АстраЗенека" у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата, но с повишено внимание при групата на жените под 60 години.
 
"При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на личните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и ваксината да се прилага с повишено внимание", обясни Кирилов.
 
Той уточни още, че всеки пациент трябва да уведоми медиците дали има случаи на тромбози от миналото, за да може да се минимализира рискът.

Още по темата
Д-р Мария Попова от ИАЛ коментира, че препоръката на ЕМА е направена след заседание, проведено от експертен комитет с 25 души.
 
"Ние смятаме, че това, което ЕМА предлагат е разумно. От ЕМА предоставиха всички данни и изрично дадоха възможност на националните здравни органи да вземат собствени решения, които са в рамките на техните препоръки", уточни още Попова.
 
Кирилов заяви, че според него мерките са по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни.
 
"Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции", добави той.
 
До момента към ИАЛ има 1500 подадени сигнала за нежелани реакции, свързани с всички разрешени ваксини, като към "АстраЗенека" са 1000.
 
"След втора доза, обаче, няма нито един сигнал. Преди две седмици у нас се ваксинираха около 150 българи с втора доза на "АстраЗенека", каза Попова.
 
Тя обасни, че в характелистиката на препарата нежеланите реакции са посочени за след първата доза.
 
Кирилов заяви, че намаленият интерес към "АстраЗенека" след няколко седмици ще се промени в обратната посока.
 
Относно закупуването на ваксината "Спутник V" Кирилов заяви:
 
"За да се прилага ваксина в ЕС, тя трябва да е разрешена за употеба от ЕМА. Преговорите за закупуване са азлично нещо от разрешението за употреба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
Значи не се тъпчете профилактично с хапчета - няма да помогнат, само може да докарат някой друг страничен ефект.Лечението е с антитела, които могат евтл да разтворят тромбите.Симтомите са 4ти до 14ти ден. Ако са минали 10-14 дена, значи няма проблем и не се притеснявайте няма ви нищо.Симптомите са много силно и усилващо се главобилие с дни, което не се влияе от лекарства и подкожно съсирване, което се вижда.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас всичко има - и усложнения, и много починали, проблемът е, че го прикривате или още по-лошо не сте разбрали. Съжалявам ви от НОЩ , никой не ви вярва, никой не ви уважава, превърнахте се в придворни шутове на Банкянския падишах!
66
0
 
1
 
! Отговори
SS до [65 ] преди 3 години
до [65] Гарелов си е жив. Коритаров почина, светла му памет, преди втората ваксина
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При нас нямало такива случаи на тромбози. Ами тука никой няма са си прави труда да изследва причината за смъртта. Водят се починали от инсулт, инфаркт и т.н.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е.Гарелов докато чакаше втората доза,взе,че умря.Ама някой ще го признае ли?
63
1
 
3
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
САЩ току що забраниха една друга векторна ваксина - на Джонсън & Джонсън. АстраЗенека пък въобще не са я разрешавали за употреба.Нещо не е съвсем таман с новите ваксини.
62
1
 
3
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
До проваксърДо миналата година единствените две векторни ваксини бяха руската и английската срещу ебола, И двете никога не са били използвани в реални условия. За какви 100 г ми говориш, че от тогава били използвани векторните ваксини?РНК ваксините пък са нещо съвсем ново. Досега никога не са били правени такива срещу инфекциозен причинител, а само срещу рак и то в експериментален порядък.Айде не ни пробутвайте врели-некипели!
61
0
 
7
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Тия до вчера ни убеждаваха, че това нямало как да се случи, днес вече признават, че има проблем, утре вече съвсем ще кандисат. А реалният им проблем е, че вече са предплатили 4 млн дози на АстраЗенека и ако не ни ги пробутат, Прокуратурата трябва да повдига обвинения за безстопанственост и злоупотреба с държавни средства в особено големи размери.
60
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 3 години
До проваксърСнощи един млад лекар твърдеше,че ТЕЗИ векторни ваксини не са като "традиционните" и се разработват от десетина години.Хайде сега-как да се доверим на тях?А и нали има /конспиративна може би/ теория ,че ХИВ -вирусът се е получил точно след ксперименти с ваксината за едра шарка върху шимпанзета.И Астрата май опира до шимпанзетата.
59
1
 
1
 
! Отговори
до проваксър преди 3 години
РНК ваксините се разработват от 12 години, векторните от над 100 и стотици болести са престанали да будат смъртоносни или да се проявяват.------------Проблема е в скороста и краткия период, за който бяха създадени и изпитани ваксините!!!!И за съжаление Негативният Резултат е налице с множеството нежелателни странични ефекти!!!!На всичко отгоре има потвърдена информация, че дори ваксинирани с по две дози продължават да се заразяват.
58
0
 
1
 
! Отговори
ядосан преди 3 години
Ами ако от тези 1000 души след първа доза повечето са мъртви-как ще има оплаквания слПък и нещо липсва статистиката за смъртни случаи след първа доза-сигурно ги отчитат като починали от друго.ед втората доза?
57
0
 
1
 
! Отговори
Константин преди 3 години
Да хапват домати и да се ваксинират. Друго не е важно, може и джинджифил. хахах
56
2
 
4
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Дори и сега да нямаш проблем с Астра Зенека, кое е гаранция, че след време няма да имаш ? Ефекта от тези набързо скалъпени ваксини е непредвидим. Щом имат склонност, да образуват тромби, може белята да стане и след една година. Тогава какво правим ? И кой ще е виновен тогава ? Значи години наред трябва да трепериш, да не получиш тромб, заради някаква ваксина ?Не, благодаря. Не участвам в играта.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви мерки се предприемт, за да се избегнат тромбозите?Например - Може ли Превантивно да се приемат медикаменти, които предотвратяват образуването на тромбози/съсиреци в кръвта - като аспирин, дектралекс...За да, се снижи вероятноста от инсулт или сърдечено съдови проблеми!Има ли доктори във форума които биха могли да отговорят на въпроса?
54
4
 
2
 
! Отговори
проваксър преди 3 години
До АнонименРНК ваксините се разработват от 12 години, векторните от над 100 и стотици болести са престанали да будат смъртоносни или да се проявяват.Така, че - ти прецени, кое го бива, кое не.Тепърва ще става ясно, до какво ще доведе това бъркане в генетичния код, следващото поколение ще покаже или ще даде фира.
53
1
 
9
 
! Отговори
Как не ви е преди 3 години
Срам! Да натискате хората да се ваксинират с ваксини, които дават тежки странични ефекти, но гаранция срещу ковид, май няма. Това излиза на практика.
52
0
 
3
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
А втората доза,може И да не я дочакаш!
51
1
 
7
 
! Отговори
LOL преди 3 години
Не е вярно. Астрата не прави никакви тромбози. Балтов днес каза! А също и чичо Пешо от другия вход.
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, нали уж въобще не се наблюдаваше? Оплетохте се в лъжите си.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както и да се извъртате и да лъжете ще се направи Ревизия за ваксината Астра - Кой колко пари е откраднал ? ква е тая паунова/мейдел от герб вносител ? СМЕТКАТА !!! Ще връщате пари тоя път ! всичко накрадено НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ !