Кръвна група, имунитет и ваксини – кой е най-застрашен?

Има ли връзка между кръвната група и тежкото преболедуване от COVID-19?
14 апр 2021 21:15, Ния Христова
21
Кръвна група, имунитет и ваксини – кой е най-застрашен?
Снимка: БГНЕС
Има ли връзка между кръвната група и тежкото преболедуване от COVID-19? Имунен отговор след ваксина и след заболяване от коронавирус?
 
Темите коментира пред БНР проф. д-р Фани Мартинова, специалист по трансфузионна хематология и клинична имунология в УМБАЛСМ “Пирогов”– София.
 
Имуногенетични предразположения към COVID-19
 
"Още в началото на миналата година се появиха много съобщения за връзката на носителството на определени кръвни групи със заболяемостта от Covid-19. Резултатите са еднопосочни – лицата с кръвна група “0“ са по-защитени от заболявания от Covid-19, докато носителите на кръвна група “А“ и в по-малка степен на “АБ“, са по-предразположени към заболяването.
 
Това не се дължи само на популационногенетичните проучвания – определянето на брой индивиди, притежаващи една или друга кръвна група. Това се дължи на определена структура на кръвна група “А“. Която единствена от останалите кръвни групи притежава една захар, т.нар. "ацетил галактозамин" на клетките на хората от кръвна група “А“. Тази захар липсва в клетките на кръвна група “0“ и авторите считат, че тази структурна разлика е в основата на това предразположение. Направени са десетки хиляди изследвания, може да се каже, че резултатите са достоверни. Но това говори само за едно генетично предразположение, а не за задължителност на заболяването или задължителност на предпазването от заболяването."
 
Други компоненти от кръвта, оказващи влияние
 
"Тази година се появиха проучвания, особено в Канада, проучени са над 220 хил. души. Заедно с кръвните групи от “АБ-0“ системата и на резус фактора. Беше установено, че индивидите, които са с отрицателен резус фактор, имат по-нисък риск от заболявания, също така по-нисък риск за тежък коронавирус или от смърт. Въз основа на тези констатации авторите стигат до заключението, че с кръвта от тип “0“ с отрицателен резус фактор са индивидите с най-нисък риск от Covid-19 и тежко протичане."
Още по темата
 
Имунен отговор
 
"Не само със заболяемостта, но и във връзка с приложението на ваксините, може да се каже, че изследването на антителата е изключително важно на т.нар. "титър на антителата" – какво е количеството. Антиковид антителата са четири вида. Но най-достъпен е методът за определяне на т.нар. "неутрализиращи антитела", тези, които неутрализират вируса. Те са много високи след ваксина, особено след втората, и в много по-малка степен след преболедуване, където в рамките на два-три месеца този титър спада. Това не означава, че нямаме имунен отговор срещу вируса. Защото освен антителата, важен е и Т-клетъчният имунитет. 
 
Има план да се изследва постваксинационният имунитет, като четири лаборатории в страната ще извършват специфични изследвания за проследяване на силата и продължителността на този имунитет. Обработването на данните ще покаже кога трябва да се извърши повторна ваксина."
 
Риск от тромбози при ваксиниране
 
"Връзката между имунитета, кръвосъсирването и възпалението е малко известна. За съжаление COVID-19 се оказа един идеален пример за тази връзка. Това е изключително сложно заболяване. Комплексна е причината, не само вирусният причинител, но също така пътят на този вирус, обикновено е свързан с дихателната система, с това, че предизвиква възпаление в лигавицата на дихателните пътища. Също така и на храносмилателната система. По този начин предизвиква възпаление, а то от своя страна предизвиква активиране на коагулацията на кръвосъсирването.
 
В този процес са включени всички кръвни клетки, не само тромбоцитите. В първия етап са включени и левкоцитите, в частност лимфоцитите като основните клетки на имунитета. Те се активират, активират се и тромбоцитите също от възпалението и по този начин се образуват левкоцитно-тромбоцитните агрегати, които са в основата на тромбите.
 
Тромбозите са по-различни, защото в този случай имаме съчетание на тромбоза с тромбоцитопения. Това са два различни процеса. Понижените тромбоцити, тромбоцитопенията, предизвиква кървене, а тромбозата всъщност спира кървенето. Тук е известно това, че всъщност болестта, а и ваксините в частност, специално на “АстраЗенека“, предизвикват тази склонност към тромбози."
 
Спирането на “АстраЗенека“ в някои държави
 
"Не мога да бъда толкова конкретна, но все пак в сравнение с останалите ваксини в момента ваксините на “Астра Зенека“ дадоха много повече такива резултати. Фактът, че в много страни се спряха, е важен, за да се обърне внимание на т.нар. "вектор". Това са векторни ваксини от шимпанзе, реши се, че това е в основата на тези тромбози. Това е един от хипопетичните механизми."
 
Решението
 
"Решение има и медицината не е с вързани ръце. Просто подходът трябва да бъде определен. В това да има една профилактика на тези състояния, които хората притежават, като склонност към кръвосъсирване."
 

21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Индианец преди 1 месец
Индианците са кръвна група "Б" ! Аман от "индианци" в коментарите !
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една кръвна група е добро за едно- друга за друго!

Ковид не е нищо особено. Просто бизнес и политика.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кръвна група А.

Повече от половината вируси си ги лепвам от раз!

Карам ги леко!

Може би, щото гълтам Витамин В комплекс, витамин С и Две капсулки Турмерик всяка сутрин!

Изкарах го миналата година.
Една седмица 37,5 и ту ме втрисаше, ту ме отпускаше!

Дори не го осетих чак толкова сериозно.

Единственият кофти ефект беше, че два дни не усещах нищо солено.
Беше много странно и неприятно.

Със сладкото нямах проблеми?!
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз като с кръвна група А по предразположен го изкарах с леко главоболие и слаба температура , като съм пил само парацитамол.. Едва оцелях за 1 седмица..
11
2
 
4
 
! Отговори
Хоби аптекар преди 1 месец
Други компоненти от кръвта, оказващи влияние..
- например алкохолът и още повече продуктите на разгражлането - аллехидите, силна клетъчна отрова.
Но най-вече активираният ензим ALDH2.
10
2
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Не разчитайте на това...
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нулева група са индианците от Америка,те са с 100% нулева група,само при смесените индианци с други националности,групата не е нулева!
8
14
 
21
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Няма ковид ваксини. Това са бавнодействащи отрови.
7
13
 
12
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
Най-застрашен е този, който живее хроничен скара-бираджийски живот и го мързи да си мръдне г.за заради здравето си, аз съм кръвна група А1 + и никакъв вирус не може де ме смъкне на легло!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам тази кръвна група. Работя в ковид-отделение. Разболях се и преминах през заболяването сравнително леко. Един месец имах симптоми, отрицателен бърз тест, следващ положителен ПСР,следваща 37.5 температура, в следващите 3 дни до 38.3-парацетамол и това беше. Все пак останах за лечение 8 дни в болницата.
В България хората пият лекарства за сваляне и на температура 37.5 - ГРЕШКА!
5
3
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
До Последния софиянец

Тоа пъ. Бил суфиянец. Къф суфиянец си ти бе?
Дека си пуследен е ясну на сичките. Такоф си беше и ино време.
4
11
 
5
 
! Отговори
Последния софиянец преди 1 месец
Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що цъкате на #1 минуси? Само пита човека. Вас ви е хванало индигото :))))))))

Не пишете ПИЛИ! :))))))))
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нула плюс (0+) е най-устойчивата кръвна група............май ще се живее още, късметлия съм , поне засега!!!
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега какво? Коя е най-устойчивата кръвна група?