България изтегля войските си от Афганистан

Борисов изтъкна отличната професионална работа на българския контингент
15 апр 2021 19:28, Нели Христова
77
България изтегля войските си от Афганистан
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на кабинета проведоха извънредно заседание на правителството, на което беше взето решение за започване на процес на планиране на прекратяване на участието на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” (RESOLUTE SUPPORT), съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна отличната професионална работа на българския контингент в Афганистан през годините. „Горди сме, че имаме славни и добри войници и офицери, които на рискова операция се справят чудесно. Те са изключително добре подготвени и дисциплинирани войни. Огромно благодаря за риска, който поемат, и че прославят родината“, подчерта министър-председателят Борисов.

Решението на Министерския съвет е взето в контекста на проведената извънредна среща на 14 април 2021 г. на министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО, на която бе решено започване на планиране на постепенното и контролирано изтегляне на мисията от 1 май 2021 г.

„На база на вчерашното обсъждане ние стигаме до извода и предложението - да организираме изтеглянето на нашия контингент заедно с изтеглянето на съюзниците в мисията, което ще бъде организирано от НАТО в периода от 1 май до началото на септември“, заяви заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Това е 42-рият български контингент в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”, чийто състав в момента наброява 117 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер. Имате хубави вирусчета! Забавлявате ме :)))
17
4
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КАКВО ПРАВЯТ БЪЛГАРСКИ ВОЙСКИ ВЪВ АФГАНИСТАН????????????//АТЕНТАТА БЕШЕ ОТ 11 СЕПТЕМВРИ 2001-ВА ГОДИНА!!!-----------УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ Е БИЛО ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕСТЪПНО !!!!
16
1
 
11
 
! Отговори
Слава императоре Си! преди 3 години
Китайския дракон е велик !
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние имахме ли войски там? Или сме пратили едни да се крият, че, ... май никой не е отишъл там за идеали, а за вила, апартаментче... да послугува на еди-кой-си...Щото беше по желание, а, който е бил там е отишъл ЗА ПАРИ! И на такива даже не им казвам "Бог да прости", ако са настъпили гoвнoтo... Искат пари и залагат живота си - тяхна си работа. Да бяха защитавали България. Не съм сигурен дапродадат и ддууппетата си.ли тогава няма да продадат дупетата си.
14
1
 
11
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
Изтегля не е правилната дума - знаете коя е правилната!
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гастърбайтъри в униформи. Наемници за служба на чужда държава. Не се гордея с такива, нито ги съжалявам, когато ги върнат в к.чези.
12
4
 
22
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Имаше закон: Влизане в чужда държава с оръжие е подсъдно. Всъщност те са позор за БГ
11
4
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
И Байдън се Изтегля ,Китай настъпва и стана напечено,Бягай Джони , Бягай - Китайчето Идва ХА-ХА-ХА-ХААААААААААХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
10
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак, оказа се, че Тръмп обеща да изтегли войските, но се оказа че думите му бяха просто празни приказки. Байдън изтегля войските, Тръмп не пожела да ги изтегли.
9
2
 
15
 
! Отговори
Байдън преди 3 години
Нареди, слугите изпълняват
8
0
 
10
 
! Отговори
Войските на БА преди 3 години
Носещи караул а служба и поддържащи банно санитарния комплекс за солджърите
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 20 години талибаните победиха НАТО.
6
2
 
26
 
! Отговори
Цирк преди 3 години
Тези са служили на чужда държава и интереси, защо ги наричате "Българска войска"? Сега и народа трябва дайм плаща даже.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, Боци бил решил, вярваме?!
4
2
 
23
 
! Отговори
1милиард преди 3 години
Заровихме в афганистански пяъци за да се докажем като верни слуги на САЩ
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България изтегляла... Абе алооо, САЩ и като цяло НАТО изтеглят войските! България има 100-тина човека там. САЩ има към 2500 човека в Афганистан. Какви са тия заглавия, на гол тумбак чифте пищови? България изтегляла... То оставаше и да не изтегля! Оставаше сам самички да останат там някакви български тумбаци пратени на хранилка с връзки, че им трябвали парички от мисия, а те друга работа без да работят не знаят. Изтегляли... въшкapи!
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Окупатори и узурпатори !
1
6
 
26
 
! Отговори
Позор преди 3 години
А какво са търсили там?! Те са наемници а не Български войници.