В туризма притеснени: Съседите са по-напред в подготовката!

Какви са проблемите на бранша на прага на летния сезон?
46
В туризма притеснени: Съседите са по-напред в подготовката!
Снимка: БГНЕС

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара, пред БНР.

"Държавите около нас са много активни. Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент как ще се пътува, те приеха, че може да се пътува, когато са ваксинирани, когато са боледували или имат отрицателен PCR тест. Дори казаха на руснаците, че ще ги приемат със „Спутник V“, без да е одобрена от ЕК. Турците направиха абсолютно същото. Рекламират си и заявяват ясно и конкретно, че са готови да посрещат гости. Започна ударна ваксинация на работещи в туризма в Гърция и в Турция, ще бъдат ваксинирани всички на две фази", даде пример той.

По думите му, ако нямаме Великден, отварянето на хотелите ще се забави, като най-рано ще се случи за абитуриентските балове. "Аз очаквам около 1 юни ние да отворим нормално. Това означава, че губим 30 дена", каза още той.

Все още няма регламент при какви условия ще посрещаме чуждестранните туристи, обобщи Димитров.

Според Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, трябва да се отчита и политическото решение на всяка страна, която би пуснала своите туристи към съответната дестинация. Той даде пример с Турция, която се подготвя за сезона, но Русия спря нейните туристи с вече направени резервации за съседката ни.

Драганов припомни, че в курортите ни през изминалата година не е имало случаи и огнища на коронавирус, което по думите му е огромно предимство - нещо, с което не може да се похвали нито Гърция, нито Турция.

Според Румен Драганов, ако една държава, например Великобритания, отправи препоръка към туристите да посещават страната ни, ние не трябва да спираме този поток с тестове на границите.

"В туризма в такъв филм не трябва да влизаме. Ние обслужваме тези фирми за PCR тестове и цялата мафия около тях и ние купуваме стъкло срещу диаманти. Това е цената на PCR теста, коментира Драганов.

Той смята, че българското правителство трябва да вземе решение само туристите от определени страни да представят PCR тестове.

"Както въвеждаме електронния сертификат, така въвеждаме електронни визи, включително за Русия и ето ви решаване на проблема. Сертификатите за ваксинация нямат никакъв шанс", подчерта Румен Драганов.

"То е като в онзи виц за оня, който изпуснал влака за Букурещ, пита къде е влакът, влакът тръгна, и той – как ще тръгне, като билетът е в мене. Какво значение, че имаш сертификат? Всички казаха, че този сертификат не е доказателство, че не си преносител, че не си болен, може да си два пъти ваксиниран, но ако току-що си бил в близък контакт със силно болен и върху себе си носиш какво ли не, ти си преносител", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските мутрохотелиери изобщо не трябва да се мерят със съседите защото техните брегови извици са в пъти по-големи от нашата и могат да си позволят да покрият всеки вкус и предпочитание.Когато предлагаш бетон и чалга на всички няма как да привлечеш туристи освен изпаднали алкохолици.
34
2
 
1
 
! Отговори
Сьалявам преди 3 години
Бяхме наказани спрени и не ходихме на мореТака че за вас курорти нямаВероятно се тьрсят *** да плащат даньци някьдеА него не го давам какьвто и да е
33
4
 
8
 
! Отговори
Правилно преди 3 години
България си е извоювала вече иче на най-мръснa и долнопробна дестинация с евтин алкохол жени и наркотици, бъкана със зарази. Излишно е да се напъваме за някаква фалшива здравословност с тези ПСР тестове. Да ги махаме и да си предлагаме това което си имаме, щом хората искат да плащат. За всеки влак си има пътници.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bravo na bulgarskite profesionalni kamerieri, gotvachi, kelneri, recepcionisti, gradinari, upraviteli, snabditeli s po 2-3 chujdi ezika i raznoobrazni kvalifikacii...veche otvariat zazimenite hoteli na komshiite s pomostta na companiata bulgaria air, bravo bg devoiki i bg mladeji, bravo i na zdravite bg pensioneri! komshiite sa mnogo dovolni ot vashata loyalna trudova sila! blagodaria. pojelavam vi prekrasen sezon, mnogo dovolni turisti i otlichni zaplati v chujdestrannite hoteli, restoranti! ;)
31
6
 
7
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
пак казвам, махнете PCR тестовете и ще дойдат хората както и аз, спазвайте си 2 метра дистанция, спирт за дезинфекция навсякъде както е тук в Скандинавия и няма да има проблеми, разбира се че може да има тук там някой заразен но няма да са големи групи, туризма носи много пари в хазната, с математика за 5-ти клас може да се сметне: 1 турист средно за седмица да остави 1000 евро, тогава колко парички ще влязат в държавата ако има 300 000 туриста на седмица..а лятото е примерно 16 седмици ..
30
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ама те са светлинни години напред с качеството на туризма.Основният проблем е мизерния продукт ,който предлагат-бетон, шум, мръсотия ,лоша храна, лошо обслужване,мръсно море и всичко това на огромни цени. Ако тези неща бяха перфектни, на добро ниво , един тест се преглъща.Ние сме пример за лоша, пошла дестинация, само секс- и алкохолен туризъм
29
1
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Какви роби, какви 5 лева? Добре, че са хора като вас, за да отворите очите на тъпите гърци, германци и англичани, които видиш ли били роби. Давате за пример бананови републики.Гърция ще има туристи, а ние ще лапаме мухите, защото там решенията се взимат от хора с различно от вашето мислене.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След две седмици си взимам сертификата и лятото съм в Гърция, а пък нашите да се оправят, така и така докато чакат могат да заравнят или укрепят още някой плаж
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25 - ми в Германия са 90Е, ако на това му казваш безплатно ;-). Иначе има и безплатни 1х седмично (но не са ПСР)
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямало установено огнище тук за разлика от Гърция и Турция. Тоя на кого го говори това, като че не знаем в коя държава живеем. Всички се правят на хитри, замазват, покриват, надявайки се че туристите няма да се усетят, че сме една мърлява, пълна със зараза дестинация!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямало установено огнище тук за разлика от Гърция и Турция. Тоя на кого го говори това, като че не знаем в коя държава живеем. Всички се правят на хитри, замазват, покриват, надявайки се че туристите няма да се усетят, че сме една мърлява, пълна със зараза дестинация!
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драганов Румене, хайде вие хотелиерите излезте от сивия сектор, почнете да плащате данъци и със събраните пари и реформирана здравна система да не умират хора докато чакат линейка за Ковид, а после целия народ ще ви подкрепи да отваряте за туризъм. Казва се причинно-следствена връзка, ама от къде логическо мислене в българска МУТРА жадна за пари
23
2
 
7
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
А, Добро утро! За други Добър ден!Съседите не си избират изхвърлени от политиката безидейни и, нито популисти, за които избирателната система е най-важното нещо, и е причината, заради която ИТН е създаден и съществува, по думите на главатаря им!
22
5
 
7
 
! Отговори
Sorry преди 3 години
Правителството си подаде оставката.Всякакви претенции към ония новите в парламента.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До mm - Съседите се и ваксинират ударно. Имат курорти в които гарантират, че персонала е 100% ваксиниран, нашите лапат мухите.А-а ваксиниране, да не сме луди! Да ни чипират рийшли! То и никакъв вирус няма!
20
1
 
8
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Приятен ковид на туристическия бранш ако се отвори вратата в полето, както си го представятСамо че така ще нарасне и сега високата заболеваемост, а туристите съвсем разбираемо ше изберат да не дойдат...У бранша да си помислят какво точно искат, че е малко несъвместимо
19
4
 
0
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Няма как да разчитат на българите. Няма бизнес, който да си прави за да обслужва само вътрешния пазар. Целта на един бизнес е да се развива и печели пари, а не да изпълнява социална роля.
18
7
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Как могат да върдят, че съседите ни били по-напред в подготовката?!Та батбоко всичко е направил, той "работи, работи, работи " неуморно за благото на Българския народ !!!Е, засега е постигнал благото само за една малка част от Бъгалрския народ - за себе си, но нали и той е част от този народ, така че почакайте още малко и за останалите части !!!
17
0
 
5
 
! Отговори
ЧСИ преди 3 години
Продават се самолети .На тях пише Българя еър :)))
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бетоннното ни мутроморие никога няма да бъде конкурентно на гърците или турците.нормално е да реват със все гърло, от 89та година до сега няма депутат който да няма верига от хотели. сега съвсем закономерно като посяха бетон ще му жънат прахоляка.