Как се живее с 300 лв. месечно? Само за храна, за дрехи няма

През 2020-а сме харчили по-малко за култура, облекло и обувки
Обновена: 17 апр 2021 22:00 | 17 апр 2021 15:55, Веселина Йорданова
424

Заради пандемията разходите на домакинствата за хранителни продукти са се увеличили за сметка на изразходваните средства за облекло и обувки. Това сочат данни на Националния статистически институт. С над 20% по-малко харчим и за култура.

С пенсията си Елена едва покрива ежедневните си нужди. Няма възможност да заделя за дрехи и обувки, предаде Bulgaria ON AIR.

"Дрехи съм си купувала втора употреба, сега и такива не мога. Само за храна, аз съм с малка пенсия", споделя жената.

За почивка не смее и да мисли. "Не, направете си сметката с 300 лева как се живее. Добре, че имам деца - и те страдат, но ми помагат", откровена е Елена.

По данни на НСИ, разходите за храна през 2020 г. са се увеличили с над 2% спрямо предходната година. Харчили сме по-малко за дрехи, обувки и култура.

"Хората икономисват за глада, повече средства за храна, без култура, това води до понижаваща линия. Икономиката зацикли, гладът идва", коментира председателят на Русенска стопанска камара - проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев.

Статистиката сочи още, че годишният общ доход на лице от домакинство бележи ръст. Растат обаче и цените. А най-голямото перо в приходите на домакинствата остават работните заплати от трудов договор и пенсиите.
Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.
 


424
Още по темата: Доходиразходи
Още от Общество
Финкултурата ни гарантира здрави финанси, ще потребяват ли младите по-малко?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
0
 
2
 
! Отговори
НималсSS преди 3 седмици
Извинете ама много хора вземат по 150 лева месечно , защо не си редактирате заглавието ?
374
0
 
1
 
! Отговори
Монката преди 3 седмици
Ами по-добре отколкото със 160 през2017,ама тогава мълчахте.
373
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искаме 1200 лева пенсия
372
0
 
6
 
! Отговори
напротив преди 3 седмици
който еработил получава по-малка пенсия от този ,който не е работил и ако знаехме този ,,сън,,нямаше да ида и един ден на работа
371
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мазните Евролайнери казват, че имаме разтеж :))) е нека изкарат един месец със 300 лв и се обзалагам на втория ден от престоя си със тези 300 лв - Ни синжира ни козата ще я има :))))
370
0
 
8
 
! Отговори
А стига, беее преди 3 седмици
До Анонимен 349

Твърдиш, че през соца само дневните ти джобни пари са били 40 лева?!
Ти да не си Владко Живков?
369
3
 
6
 
! Отговори
Пак до 340 преди 3 седмици
Мая се опитва да се представи като богиня, пристигаща на бял кон, за да въздаде справедливост, демек ще отмени всички правителствени решения, взети през последните 11 години, защото са били несправедливи и после ще настъпи Раят на Земята, защото тя, Мая ще управлява.Нали се лакоми за поста министър-председател?Това беше целта и на другото ураджийско нейно обещание - "Ще вземем
парите на богатите и ще ги дадем на пенсионерите!"
Та будалите и мързеливите да повярват, че някой ще им даде нещо даром
368
7
 
5
 
! Отговори
До 340 преди 3 седмици
Пишеш, че Мая Галева-Костинбродска е внесла проект за решение за отмяна на всички актове на Министерския съвет на ГЕРБ.
Ами кой за каквото е учил бе, човек!
Мая е завършила в Москва Висша комсомолска школа - там са ги учили как се манипулират настроенията и нагласите на най-елемент..арните индивиди. Такива индивиди се насъскват най-лесно, образуват тълпа и после тази тълпа се представя на световните медии като "целия народ".
Затова Мая вдига патърдия и обещава това, дето няма да го бъде.
367
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 338 преди 3 седмици
Ти си написал, че 300 лева са "Много за умиране - малко за живеене!!!"
За второто си прав, но не и за първото. Някои фирми за траурни услуги допреди известно време предлагаха ценоразпис, според който най-най-евтиното погребение струва 290 лв. Но това беше преди 10-ина години. Сега не знам как е.
Но преди 6 години моя близка трудно намери в провинцията такава фирма, която за толкова пари се съгласи да погребе самотно живееща бабичка без близки роднини.
Така че, 300 лв и за умиране май не стигат.
366
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До безсрамните тpoлчета на ГPOБ:

1. Не е вярно, че само неработилите взимат ниска пенсия! Свекърва ми с 30 години стаж (като счетоводител) е с 300 лв пенсия.
2. Истина е, че преди 89-та се живееше в пъти по-добре. Аргументът ви, че телевизорите тогава стрували пет заплати е смешен. По същата логика може да кажете, че по комунистическо в България е нямало интернет и лаптопи, щото Живков бил лош.
И трето, това ви го казва човек, който е скачал по митингите и е получил реституции
365
5
 
5
 
! Отговори
Георги преди 3 седмици
300 лева на месец?! Аз толкова харча само за уиски, не разбирам как е възможно да се живее с такава смешна сума...
364
6
 
5
 
! Отговори
До Кармен Златарева преди 3 седмици
И от къде пари да се покриват месечните разходи на неработилите?!! Вие колко пари отделяте месечно за да финансирате хора, които никога не са работили, защото не могат да си покриват разходите?
363
0
 
8
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 седмици
За нормален живот са необходими на човек при сегашните цени по 68 евра на ден.това са 132.60 лв. 132.60 по 31дена са 4.110.60лв. на човек.Но това не би позволила никоя власт и система с толкова много партии и убита икономика и селско стопанство! Познавам хора с много по ниски пенсии от 300лв. Разбира се това не пречи в БГ да има много хора които разполагат с много повече от 68 евра на ден....
362
5
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 седмици
Работил,не работил би трябвало човек да получава минимума но и достатъчно за да има за храна,текущи разходи,като наем,ток,вода,парно,транспорт,медикаменти и дрехи. Другото не е важно....без курорт се живее - и без "култура" дето никаква я няма също. За положението може да благодарите на Филип Димитров лично който унищожи селското стопанствона на участниците в кръглата маса на "либерал"демократите и на военните от 1990г.които допуснаха всичко това....
361
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно защо в статията не пише какво е работилА Елена? Ще ви кажа - нищо. Който е работил, получава по-висока пенсия.
360
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма как да изпитваш носталгия по соца и да имаш повече от 2 мозъчни клетки. Именно несретниците бяха толерирани през соца и За тях плащаха можещите. Щото нали - всички бяхме равни и за всички трябваше да има работа, независимо дали стават за нещо или не. Еми сега има конкуренция ине нормално недретниците и некадърниците да гладуват. Съжалявам, никой не е длъжен да ги издържа.
359
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали се сещате, че за да взима 300 лв пенсия (минималната), тази жена не е внесла един лев в НОИ и някой друг, работил 50 години, сега взима 600 вместо 900. Това е то скапаният солидарен модел. Взимаш от някой, конто е създавал стойност с труда си и даваш на мързеливци, дето цял живот са били на комунистическо подаяние.
358
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Варненец
Аз не съм от младите, но не ми липсва комунизма. Добре е младите да знаят за този период , за да има едно наум...
357
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да, сега има много и разнообразни стоки и услуги. Да, сега може да се пътува свободно.
Но я няма сигурността - защо вече никой не оставя ключа от жилището под изтривалката, както беше едно време; защо всички първи етажи са с решетки, защо децата вече не играят в градинките между блоковете до късно през лятото, защо всички си водят и прибират децата дори до кварталното училище? Даже не искам да пиша за бабите и дядовците по селата. И тогава имаше престъпност, но не беше както сега.
За съжаление.
356
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв ли трудов стаж има, за е такава ниска пенсията? Моделът е солидарен - винаги някой друг плаща, за да имаш пенсия. Е да, но когато цял живот ти не си бил част от този солидарен модел, няма защо да се сърдиш, че накрая взимаш 300лв. Като не си дал- няма да получиш. Сега, колко е справедлив сошидарният модел е отделен въпрос. Според мен трябва да има индивидуални партиди и всеки да получава според вниските си. По този начин справедливо хората с високи доходи ще имат високи пенсии.