АИКБ: Настояваме за още 1,4 млрд. лв. в Плана за възстановяване

Васил Велев: Трябва да се положат усилия да се внесе в срок
19 апр 2021 22:22, Красимир Ангелов
46

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) изрази принципната си подкрепа към проектите на Плана за възстановяване и устойчивост, но настоява да бъдат осигурени допълнителни средства за подкрепа на предприятията и за насърчаване на инвестициите и иновациите.

"Ние поканихме политическите групи на разговор по темата. Днес имахме среща с ДПС, утре с "Демократична България", надяваме се и другите партии да се отзоват. Безспорно срокът не е най важното, но ако е закъснее 3-4 месеца - пари ще се изгубят. Защото има крайни срокове. Освен това, ние сме част от този механизъм и не може една страна да спира останалите", заяви в студиото на "Денят ON AIR" председателят на АИКБ Васил Велев.

За още много страни планът е на чернова. Очакванията са до 30 април, когато е крайният срок за внасяне на документа, да няма забавяне.

"Немислимо е да се започва отначало. За нас е важно да се направи в обозримо бъдеще и да се внася така, че до началото на лятото да приключим и да бъде преведен първият аванс", обясни Велев

Председателят на АИКБ напомни, че веднъж внесен, Планът за възстановяване и развитие, всяка година може да бъде подложен на редакция.

"Трябва да се положат усилия да се внесе в срок. В крайна сметка стотиците страници могат да бъдат сведени до 4. България изгуби в последните години темпо и имаме един незадоволителен размер на инвестициите в последните 10 години", каза още той.

За да бъде постигнат растеж, от Асоциацията настояват да бъдат предвидени още 1,4 млрд. лева.

"Този план е една възможност да се насърчат инвестиции в съществуващите предприятия, да се модернизира и цифровизира икономиката. Сумата за инвестиции беше 0. Ние предложихме за иновации и технологична модернизация над 1 милиард и  допълнително 700 милиона за производство на ел. енергия от ВЕИ", заяви председателят на АИКБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Велев допълни, че са поискали още 500 милиона лева за подобряване на квалификацията на работещите хора.

"Това е добра възможност България да се оттласне от дъното", категоричен е той.


46
Още от Общество
Финкултурата ни гарантира здрави финанси, ще потребяват ли младите по-малко?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
a malkite bg predpriemachi kakvo iskat?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Планът" представлява 20 млрд ЗАЕМИ, които държавата трябва да вземе и да раздаде на послушни идьоти, а Борисов трябваше да бъде човекът с черпака, който сипва порциите.

Добре, че го изритахме и дано никога не се приеме подобен "план" !
27
1
 
1
 
! Отговори
Праведен преди 2 седмици
До Анонимен 20
Направете си план, чалгари !
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Искате, ама няма. Първо ще трябва за новите партии, после за депутатините по единично и ако остане, ще има и за други.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ах очилатко мазен, нагъл. Вие същите дето скачате на всяко мизерно увеличаване на мин. работна заплата, сега ревете за още милиарди. Пожелавам ти заедно с Гела да сте следващите в съда.
24
2
 
18
 
! Отговори
Работник преди 2 седмици
Тези работодатели защо не си намалят малко печалбите и да дадат въздух на робите български? Докога само ние ще даваме милиарди на тях - алчните робовладелци??? Да дадат сами на себе си !!!
23
1
 
9
 
! Отговори
СЪ НИ НАЯДОААА преди 2 седмици
БЕ !
22
0
 
21
 
! Отговори
До 24 преди 2 седмици
Парите се дават безвъзмездно даколкото разбрах.Но трябва да се заложи много повече и за социални разходи.Велев богатия индустриалец хич не ги обича социалните ,и е върл противник на увеличаване на заплатите.Ако си спомняте как обиждаше хората и профсъюза че били мързеливи и какви ли не,когато трябваше да се вдигне МРЗ ,а тя беше към 350 лв,но въпреки него и обкръжение робовладелци с триста зора стигна 650 лв.Тенденцията беше за 700 лв.но тия врякнаха ,че сме в пандемия
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен
В Япония отскоро като иновация са въвели роботизация за

Нищо лошо нека дадат пари на роботи но тогава да дадат на всички бг . Може да теглят и заем за роботи а не както дават по 5 бона заем за ковита но после трябва да се върнат.
20
1
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 2 седмици
Велев иска да се модернизира безплатно,но цената на крайния клиент няма да намалее
19
0
 
24
 
! Отговори
Сат Н преди 2 седмици
От какъв зор цял народ трябва да се бръкне и да подари примерно фотоволтаичен парк на отделно взет назначен "бизнесмен"?
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Япония отскоро като иновация са въвели роботизация за беритба на ягоди.Робота откъсва всяка ягода за 9 сек.без да я наранява и я поставя в шайга.Започнали са да орат с трактори управлявани от роботи.Роботите се правят перфектно.Удоволствието е скъпо и не е навсякъде но бъдещето върви натам.Обясниха че е заради липсата на селскостопански работници и най вече липсата на желаещи.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
,,Ние предложихме за иновации и технологична модернизация над 1 милиард и  допълнително 700 милиона за производство на ел. енергия от ВЕИ" - синът на Велев е яко в бизнеса с ВЕИ.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
moje, s dvoina lihva.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-доброто е пълен отказ от тоя айдушки план

.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нищо не трябва да им се дава, да си продадат мерцедесите и вилите и ьа се цифровизират.

1400 милиона, тия кво си мислят, че заради тях трябва да печатаме пари ли?

Най-доброто е охлен отказ от тоя айдулки план.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ей, това новата българска буржоа много си повярва. Западния социализъм могат да си го позволят малцина държави, благодарение на натрупания капитал от колонии, но нашите бивши комсомолски секретари се развинтиха в мечтите си. Нещо за повишаване на заплатите и социалните вноски?
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Подобряване квалификацията на хората" - само че като изкараш един курс на който ще те пратят трябва да подпишеш едно много хубаво договорче, че нямаш право да напускаш 3 години, а те по всяко време могат да те уволнят. А всъщност фирмата не е платила един лев от нея си, защото всичко е с Европейско финансиране, демек данъците на хората, демек твоите данъци които сега тези ще усвоят.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Парите по стария план ги опукахме за обученийца на секретарки по компютърна грамотност в наши фирмички, мищо не се губи, сега трябва нов план, да лапкаме за ваша сметка. Милиард и половина ще ни дойдат много добре, пък вие си плащайте.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колкото и да ви се даде, пак ще са ви малко! Бездънна яма...