Колективен имунитет у нас бил възможен в края на октомври

Топлото време нямало да спре коронавируса
88
Колективен имунитет у нас бил възможен в края на октомври
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Реалистичният сценарий за постигане на колективен имунитет в България е към края на октомври, смята д-р Стоян Монев, който работи в болница в Германия.

Още по темата

Можем с ваксина да изградим по-добър и по-траен стаден имунитет, посочи той пред БНР.

Според него комуникационно погледнато, ваксината на „Астра Зенека“ е неспасяема.

По думите му има "стотици пъти по-добри данни на хората, които се ваксинират с „Астра Зенека“, но числата не работят, защото хората реагират емоционално.

„Към момента все още не сме забелязали ваксините на „Астра Зенека“ да залежават. Има предпочитание към другите ваксини сред младите хора“, разказа д-р Монев за случващото се в Германия.

След 150-200 случая на 100 хиляди ситуацията е изпусната от контрол, отбеляза Стоян Монев относно управлението на здравната криза в България.

Според него закриването на Националния оперативен щаб не е добра мярка.

„Няма да успеем да се справим с тази вълна на пандемията само с ваксинация. Единствено санитарните и хигиенните мерки могат да пречупят тази вълна“, допълни Монев, според когото топлото време няма да реши проблема.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
9
 
! Отговори
Ристиенин преди 3 години
Маските са символ на робията. Маските са, за да мълчите.
49
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само се чудя, след като вече е пределно ясно, че от маските няма полза, до кога ще ни карат да ги носим?
48
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само се чудя, след като вече е пределно ясно, че от маските няма полза, до кога ще ни карат да ги носим?
47
3
 
3
 
! Отговори
11 преди 3 години
Ама да уточним, че ще му я сложиш в задния двор ваксината, поне две дози.
46
3
 
7
 
! Отговори
Хасан Вакссинатора преди 3 години
Д-р Монев е много деен и загрижен за мерките човек,не спря да се изказва компетентно, затова една твърда ДНК ваксина от мен за него!
45
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 3 години
Ама в края на октомври коя година?
44
1
 
6
 
! Отговори
Уточненив преди 3 години
...Октомври ама 2035 годинаДотогава с маски...Бездарници
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата работа е да ни надъхват за ваксинация.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не колективен, а стаден имунитет,когато стадото се ваксинира.
41
4
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Да ви....на колективният имунитет.Много пъти съм бил в контакт с хора.Майка и татко и -те.Нито един от трима ни не се е заразил.Жената и тя....Всяка вечер спим в едно легло.А и тя се е срещала с много хора.
40
5
 
11
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Ами аз вече не познавам човек, който да не го е карал. Поне от моите приятели - около 30-40 човека, всички са го изкарали. Има и едно момче, което се ваксинира. Детето вече пускам спокойно на градината, защото и децата го изкараха - ние от там го хванахме. Дори и в момента чувам за хора които го карат само като хрема или съвсем леко. Хващат го, защото се тестват покрай някой техен близък със симптоми. Ето примерно жената направи бронхит, аз го изкарах с една седмица кашляне - нищо сериозно
39
4
 
2
 
! Отговори
mgs преди 3 години
До Анонимен 18Източник??? Щото споменатата БАЕРС система - не ми излези никъде по търсенетоПък и много кръгли числа дава, може пък да не им е стигнало времето да съгласуват нетолкова очебийни.Иначе 25% от американците са напълно ваксинирани и около 38% са с 1 доза и близкото бъдеще е по-светло, отколкото при нас с джафкащи антиваксъри. Говорим за страна с 330 милиона жители...
38
0
 
8
 
! Отговори
??? преди 3 години
За колективен имунитет до края на октомври трябва да се ваксинират всеки ден по 50000 човека, вкл. събота и неделя и официалните празници. Това с договорените ваксини няма как да стане.
37
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 3 години
До края на октомври са 196 работни дни. В България през последните 30 дни се слагат по 9600 дози на ден. 9600 умножено по 196 е 1 милион и 881 хиляди дози. Прибавяме досега сложените 638 хиляди и се получава 2 милиона и 520 хиляди дози до края на октомври. На човек се слагат по две дози, значи ваксинираните са два пъти по-малко от дозите - 1 милион и 260 хиляди ваксинирани. От тях една част няма да имат този имунитет о истават около милион, но да не задълбаваме. Какъв колект.имунитет с 1,26 млн.
36
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До 36Това момче е наше момче на някой! Иначе няма как периодично да се появява в ДНЕС! Поне да казваше нещо?! За него в пълна мяра важи казаното от Марк Твен; както и за този дето го налага : По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви смятат за глупави, отколкото да я отворите и да разсеете всички съмнения.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се бави четвъртата вълна ? какво става ??
34
1
 
7
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
Тук положението с корона-фетишистите е изпуснато! Бабата съвсем се психяса, а е обкръжена само от... .... лобисти и некадърни бюрократи, нямащи досег с ралноста. RKI и другите държавни научни институти, доставят само фактите, които им искат политиците-кауза пердута за населението и икономиката!Амин
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно не са останали доктори в България, че ги търсите от Германия за коментар.
32
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До 31"И как определи, че" Слагам копипасте, че като затрият коментар сменят и номерата!Нищо не е определял! Клъвнал е определянето отнякъде! Учил и работил като парамедик/спасителен санитар в Германия, върнал се и се изучил за лекар - магистър - вътрешни болести в МУ във Варна и пак заминал на работа в Германия! Пишат го, че е и преводач от и на английски, немски, български! Какво, как и колко да е определял?!
31
1
 
7
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Пак ли този от Германия? До кога ще го лансирате. Да ходи си гледа германистан. Ми топлото време миналата година, помогна да няма грип. Хайде със здраве Стоянката Монов.