Удължават епидемичната обстановка с още месец

Мутафчийски: Нищо не е свършило, лятото не бива да успокоява
153
Удължават епидемичната обстановка с още месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде удължена с един месец. Това даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Какви да бъдат мерките за Великден, ще се решава допълнително. Ще има и конкретни указания за влизането в страната, но засега няма категорично решение.

Още по темата
При починалите на 100 хил. се пречупи пикът и в момента е 22.6 на 100 хил., намалението на двуседмична база е с 5%, съобщи шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. Според него е особено тревожно задържането в интензивните клиники.

В лечебните заведения спадането на хоспитализираните не е особено отчетливо. Ако заболеваемостта още спада, другата седмица можем да посрещнем покачването на заболеваемостта с доста пълни болници, заяви той във връзка с празниците и допълни, че здравната система реално може да бъде пренатоварена за много по-кратък период. Нищо не е свършило, не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лятото, предупреди Мутафчийски.

Той обясни, че ползата от ваксинацията е безспорна и даде за пример Израел и Великобритания.

За увеличаване на ваксинацията се обмисля отваряне на "зелени коридори", за да има възможност за ваксиниране на 50 хил. души на ден. В момента се достига най-много до около 20 хил. на ден.

В момента имаме втора вълна на желаещи учители за ваксинация, каза Ангелов и посочи, че страната ни е от малкото, които приоритизират педагозите.

На въпрос към каква заболеваемост се стремим, Ангелов предизвика смях с думите - "правилото на Мечо Пух" и обясни, че колкото по-ниска е тя, толкова по-добре.

Съобщеният т.нар. български вариант на вируса се влияе от вакнините и няма опасност по-различна от тази до момента, обясни Ангелов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каза Годжи, и си свали очилата.
2
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Анонименявно ти си смачкан, може би по рождение, може би защото не си си доучил и сега метеш в някое заведеие
1
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е истина как тоя народ, дето не е видял врагове от век, го мачкат както си искат