Финкултурата ни гарантира здрави финанси, ще потребяват ли младите по-малко?

Dnes.bg и Уникредит с подкаст за финансовата култура
23 апр 2021 13:05, Александър Попов
38

Финансовата култура е изключително важна при взимането на всекидневните ни решения. Определя не само личното ни битие, но и на цялото общество. Къде се намираме ние, сред приоритетите ни ли е да надграждаме нашата финансова грамотност?

Dnes.bg и УниКредит Булбанк стартират подкаста "Финкултура", като в рамките на шест епизода ще помогнем с информация и съвети как да повишим финансовата си култура и защо е важна. Каква е ролята на банката и как може да ни бъде полезна.

Гост в първото издание е Виктория Блажева, първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк. Сред отговорностите й в банката е проектът за банкиране със социално въздействие. Важна част от този проект са многобройните инициативи на банката за повишаване на финансовата култура сред ученици, студенти и предприемачи.

"Какво е необходимо, за да имаме здраво, атлетично тяло, да изглеждаме добре, поддържани, стегнати, във форма? Физическа култура – физкултура - редовни упражнения. Е, същото и с финансовата култура, или както казваме в УниКредит Булбанк – трябва финкултура. Физическата култура е за здраво тяло, финкултурата – за здрави финанси", категорична е г-жа Блажева.

УниКредит Булбанк е изготвила безплатен "Наръчник за здрави финанси: тайните на финансовото благополучие", който дава основните насоки как да се грижим за финансите си, какви рискове можем да поемем, за какво да внимаваме. И което е най-важно - наръчникът е написан от банкери на много разбираем език.

Едва ли има човек, който да не иска да бъде добре финансово, но кои са първите стъпки?

"Трябва да знаем какво влиза в бюджета, какво излиза и какво правим с разликата. Свaлете едно мобилно приложение по избор, започнете да плащате с него и направете първата крачка – да видите за какво отиват парите ви всеки месец. Помислете, има ли нещо, което може да отпадне или да се предоговори? Например, ако имате два кредита, защо не ги обедините в един и така да оптимизирате месечната си вноска? Помислете за вариант, в който всеки месец между 5% и 10% от заплатата ви (без значение от размера ѝ) да бъдат спестявани. Това може да се случи например със спестовен план", съветва Виктория Блажева.

Според нея има супер любопитна тенденция за устойчиво потребление – за кръгова икономика, за минимализъм – да имаме само важните неща.

"Ще слушаме много по тази тема и то от младите хора. Това за мен не означава, че ще потребяват много по-малко. Но ще търсят по-устойчиви, качествени неща, а не еднодневки", смята тя.

Г-жа Блажева препоръчва всяка година да си правим профилактични прегледи при банкера си.

"Обадете се още днес в банката си, намерете своя банкер и си направете среща. Профилактиката е най-дoбрата превенция – еднакво вярно за физическото, но и за финансовото ни здраве".

Още от нейните съвети, как банката може да ни бъде от ползва, кога трябва да започнем да разговаряме с децата за финанси и да станат част от разговорите за семейния бюджет? За тези и още теми, които са част от финансовата ни култура - слушайте в подкаста.

Петима слушатели, които споделят линка с подкаста в LinkedIn или Facebook с #ФинКултура в следващата една седмица след излъчването му, ще бъдат избрани на случаен принцип и ще получат подарък от банката – една страхотна книга на Дан Ариели – казва се „Предвидимо ирационални“. В нея се говори на разбираем език за това защо и как правим покупки, които не са ни нужни, защо безплатното излиза по-скъпо и други. Много практични съвети как да познаваме по-добре себе си и така да управляваме парите си по-добре, независимо малко или повече имаме. И така: петима, които споделят линка с подкаста в LinkedIn или фейсбук с #Финкултура - можете да спечелите книгата „Предвидимо ирационални“ на Дан Ариели, която ще ви бъде изпратена по пощата.

*"Инвестор.бг няма отношение към определяне на печелившите или към предоставяне на наградите. Това е ангажимент на банката"

Предупреждение за риск:

Предишните резултати от дейността на Фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишат, но и понижат, без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства. Инвестициите във Фондовете не са покрити от гаранционен фонд, или от друг вид гаранция.
 
Внимание: Съдържащата се тук информация не е съвет за сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, или да прави други сделки с Дялове/Акции на Фондовете.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ф.С.В.Еми сори, ама не си прав.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стана без да искам. Копирах нещо друго, но се получиха йероглифите по-долу.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименКакво е "Бета"?
31
3
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Финансова Кулура може да има човек -когато има нормални доходи- поне 2000--4000 лв А когато има заплата 600-700 лв То за Него въобще не трябва да се говори за Финансова Култура-ТОЙ си е бедняк и всякакво "зайграване '; с Банки ще му донесе бързо самообесване и чакане на влака на релсите!!! Моето мнение е -ч е хора с малки доходи - по никакъв НАЧИН НЕ ТРЯБВА ДА СА КЛИЕНТИ НА БАНКИТЕ!!! ТОВА ЩЕ Е ПАГУБНО ЗА ТЯХ!!!1
30
2
 
5
 
! Отговори
СТИГА преди 1 месец
Национална Лотария Умря , сега в Дупката се настаниха фирми за кредити .Ако искате да имате горчив опит ...
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зависи къде е къщата в Австрия. Има и по 5 мил. Има и по100хил. Също както и у нас.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таз банка, не е ли оная същата, която се обадила на Ризова да спре веднага интервюто с цитиридис?
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма млади, братче...Няма.Избягаха. Банките ще се задоволите с нас, дъртитте.
26
0
 
15
 
! Отговори
Петко преди 1 месец
Две-три неща са важни преди да почнеш да инвестираш. Първо да си си създал авариен фонд, второ да имаш спестявания кеш за 3 до 6 месеца с които можеш да изкараш в случай, че загубиш работата си. Трето да си платиш всички кредитни карти и потребителски заеми защото са с голяма лихва. После вече можеш да почнеш да инвестираш. От брокери няма нужда, защото всички диверсифицират риска и не правят кой знае какво.
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финансова култура може да имаш и да прилагаш само когато печели много пари и ти остават излишъци. Тогава почваш да се чудиш в какво да инвестираш.А когато си бедняк е безсмислено да пестиш пари защото докато спестиш някаква значителна сума са минали години и инфлацията вече ги е изяла по тия пари и само дето си гладувал. Вместо да пестиш по 20 лева на месец по добре си купувай по допълнително по 2 кила мръвки всеки месец. Повече файда ще има.
24
0
 
6
 
! Отговори
Каква култура? преди 1 месец
Не хубаво да се подигравате така с хората!Финансите са тема табу по тези ширини. Каква финансова култура може да има човек който едвам свърза двата края? Какво може да направи човек когато доходите му са толкова малки че трябва да пести дори от храна като яде само по един път на ден за да му останат пари да си плати сметките? Още по лошо ако този човек е вече на възраст. Ами то в това положение са 50% от хората в България. А младите живеят на кредити докато не затънат и с наложи да емигрират
23
2
 
8
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 месец
До 23-тия анонимник. Тоя па. Що реши, че говоря за себе си? Разходи се из България на различни места от София, Пловдив, Варна... Поговори с хората и разбери, по колко време и за какви пари работят. И на какви ги осигуряват. Апропо, питай баба си, колко и е пенсията, дето се е блъскала 40 г. от зори до мрак, пък после се прави на интересен
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТъпанарТи си сам написал защо си беден - простотията и мързела не прощават на никой. Аз не познавам, човек който да работи за 6-700 лв., нямам желание и да общувам с такива слабоумници.
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 14Аз съм на джиели купе 400 4matic.
20
4
 
19
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 месец
Да седнеш в България, да обясняваш на хора, които работят за по 6-700 лв за финансова култура и затова, как трябвало да заделят по 10% от заплатата си за спестявания, е все едно да отидеш в повечето страни в Африка и да им разправяш да се научат да ядат умерено, здравословно и да избягват KFC
19
0
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Банките в БГ -произвеждат единствено -КЛОШАРИ!!!
18
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Чуете ли Уникредит -значи с вашата Финкултура е свръшено!!!
17
5
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 1 месец
Извинявай, аз в България колата си я сменям със следващия модел на всеки 3 години, ти ми говориш как в ЕС не ги сменяли?! Да, имаше застой покрай пандемията, но всичко мина и замина. На запад хората (добре платените специалисти) сменят колите си редовно.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При капитализма става добре добре когато Сталин през 30те изправи СССР на крака и съветския народ започна да живее добре. Тогава капиталистите бяха принудени да предлагат по-добър стандарт на живот на тяхното население, иначе ги чакаше революция и експроприация на средствата за производство както в СССР. Но СССР вече го няма, ръцете на корпорациите са отвързани и каквито и планове да прават всичко ще се проваля.
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до АнонименАз съм на 9хил паудна. Мене Джегуър по ме кефи от Би Ем Даблю.