Рано ли е да се прави актуализация на бюджета?

Георги Вулджев: Нямаме данни за приходите от корпоративния данък
29 апр 2021 15:08, Красимир Ангелов
10

Президентът Румен Радев и финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влязоха в заточен спор по темата трябва ли да се актуализира държавния бюджет. Държавният глава настоя правителството в оставка да внесе актуализация на бюджета, докато 45-ия парламент е още жив. Той обаче получи отказ от министъра на финансите с думите, че всички разходи са финансово осигурени.

Още по темата
"Доколкото видяхме от изслушването на Ананиев и после от Георги Ганев, новият председател на бюджетната комисия - няма консенсус по тази тема и се смята, че бюджетът в този си вид може да издържи", посочи журналистът и представител на Съвета за икономически и публични политики (СИПП) Михаил Кръстев в студиото на "България сутрин".

По-важният въпрос според него е защо не се правят бюджети, които нямат нужда от преправяне, а се оставя вратичка за актуализация.

"Проблемът в момента да се прави актуализация на бюджет е, че нямаме данни за приходите от корпоративния данък. Тези постъпления още не знаем какви са, а те първа ще разберем какви са постъпленията от данъчните декларации на физически лица", заяви икономистът Георги Вулджев пред Bulgaria ON AIR.

Според него големият проблем с държавните харчове е, че се удължават разходни политики, които по презумпция трябваше вече да са свършили - надбавките към пенсиите. Оттам идва основният натиск за актуализация.

"Това е лош начин на водене на пенсионна политика. Не може да се увеличават пенсионните доходи с някакви помощи и се използва, за да се държи заложник този електорат", категоричен е икономистът.
 


10
Още от Общество
Готово ли е бебето за стол за хранене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Румен преди 2 седмици
Според мен е късно и кому е нужно. В България останаха пенсионери, инвалиди, болни. И всичко може да мине през съответните институции.
Тези които могат да работят минават към чужди фирми в страната и Света.
4
5
 
6
 
! Отговори
Монката преди 2 седмици
Бюджет се актуализира когато има нужда,а не когато фигуранта иска.иска празен чек за грипените
3
0
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 2 седмици
Защо искате Живко от Варна да не живее добре ?
2
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 2 седмици
"заТочен спор"
1
1
 
7
 
! Отговори
Монката преди 2 седмици
От другия месец ще ми ядете де довия.
Славчо-чалгаря