Броят ни от 7 септември до 3 октомври

При отказ някой да бъде преброен, предвидената глоба е 160 лева
55
Броят ни от 7 септември до 3 октомври
Снимка: БГНЕС
Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно преброяване и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес, заяви пред БГНЕС Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт.
 
"От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този начин ще изпълним изискването на европейския регламент то да се случи през 2021 г., както ще го правят и останалите страни в ЕС", заяви тя и коментира, че се надява в този период от годината заболеваемостта от COVID-19 да е по-малка заради по-големия брой ваксинирани.
 
Костова уточни, че тези, които се преброят електронно ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.
 
"Преброителят трябва да провери дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните списъци. Това е необходимо, тъй като от предишния ни опит, ние знаем, че се случва понякога да се пропускат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на домакинството по една или друга причина. Напоследък е много разпространено хора, които живеят съвместно, без да живеят заедно, не се познават, но ползват една и съща жилищна площ. Трябва да се провери дали всеки от тях се е преброил. Ако някой не се е преброил и е пропуснат, той ще го преброи с хартиена карта", уточни Костова и добави, че не е задължително преброителят да влиза в дома на човека, както и да изисква документи като нотариален акт или други доказващи собственост.
 
Тя подчерта, че е много важно да не остане непреброен човек, независимо дали живее в незаконна постройка или барака, тъй като на базата на тези данни се планират и правят политики в социалната област, в областта на здравеопазването и подпомагането.
 
"Данните от преброяването се ползват през целия 10-годишен период между две преброявания и са изключително важни. Тези данни служат и за финансиране по еврофондове, за различни проекти – водоснабдяване, канализация и други инфраструктурни проекти", поясни директорът.
 
По отношение на въпросите, касаещи наличието на техника и оборудване на жилището, Костова обясни, че това е необходимо, за да се определи социалният статус на българина.
 
"Ние не изискваме брой уреди, които притежава домакинството. Целта на тези въпроси е да се оцени осигуреността на домакинството с такива предмети за дълготрайна употреба и с услуги. Това също е изключително важно, за да се оцени жизненото равнище на населението – при какви условия живее, дали притежава тези уреди, дали има достъп до интернет, дали има телевизия, дали има други услуги, които ползва – умни предмети и всякакви други такива неща", поясни тя и подчерта, че цялата тази информация се представя в обобщен вид и увери, че тя не се предоставя индивидуално на никого.
 
Попитана дали има възможност човек да не бъде преброен, Костова каза, че при отказ някой да бъде преброен, законът предвижда глоба в размер на 160 лева.
 
Стана ясно още, че за преброяването са необходими около 30 000 преброители и контрольори, от които през ноември миналата година са били набрани близо 28 000.

 


55
Още по темата: преброяванеНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По време на управлението на Борисов Суджука, влязло в учебниците като Втори Златен век на България, населението ни е се е удвоило.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мен не ме бройте.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре пребройте какво бъдеще очаква децата ни, че то само с това на сервитьор и танцьорка с висше образование не е чак бъдеще.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знам крайният резултат : българинът е достатъчно осигурен и притежава "умни" предмети и се намира по средата на развитието на ЕС и е далеч пред ония, дето ги мразим. Бедни няма. Или има ама са пренебрежимо малко.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как ще определиш социалния статус с евтини китайски и турски стоки ? И какви са тия предмети с дълготрайна употреба след като не издържат 5 години ? И какви са тия умни предмети ? Това съвсем изкърти фаянса. На прогаримируемите играчки не знам защо им викате "умни" или на свързани с интернет... Освен това израза "и всякакви други такива неща" ни дава да разберем, че изобщо не знаят какво ще правят. И всичкото е поредното претупване както от преброителите така и от страна на стъкмистиците.
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не лъжете, не е само броенето на хората, но и описване на собствеността им. После след като се окаже, че стандарта е неимоверно "висок" ще се вдигнат и данъците.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Преброителят трябва да провери дали всички лица в жилището са се преброили" Я преведете? Как ще "провери"? Ще ме попита ли? Понеже ако съм излъгал, като попита ще си призная? Или ще влезе в къщи да гледа под леглата и в гардеробите? Какво означава, няма никакъв смисъл?
8
1
 
21
 
! Отговори
Манго преди 1 месец
А ако се преброя, ще ми дадат ли 160 лв.?
7
1
 
12
 
! Отговори
М дааа преди 1 месец
Достъп до умни предмети!?!?Това е фразата на века!
6
4
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
"При отказ някой да бъде преброен, предвидената глоба е 160 лева"===Ами да ме броят бе, ако искат и по два пъти или за двама :))) То така или иначе съм зодия Близнак :)))
5
4
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Пак не си ги пило
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е щом ви броят...Целата редакция или само някои ?
3
2
 
7
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Ебре-Дебре , 10 милиона сме ....5000 хиляди лева минимална заплата
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То в страната ни има чисто по малко от 7 милиона хора.
1
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЧУВАМ ГЛАСОВЕ!!!