Българи купуват продаваните от руснаци имоти по Черноморието

Впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция
4 май 2021 14:08, Елка Василева
257
Българи купуват продаваните от руснаци имоти по Черноморието
Снимка: архив, БГНЕС

Руснаците с имоти по българското Черноморието масово ги продават. Оттеглянето им от пазара не е заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла, смятат брокери. Има някои, които са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот тук. И като преценят кредита през обменния курс на рублата спрямо еврото, вече им излиза неизгодно да имат имот в България, пише „Труд“.

90% от апартаментите на руснаци край морето в момента са заключени и се продават. „Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които искат да купят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце и пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал“, казват брокери на имоти.

Докато руснаците се оттеглят от пазара на недвижими имоти обаче, българи със спестявания инвестират смело в къщи и апартаменти. В бранша отчитат сериозен интерес за купуване на просторни жилища, както и на терени край морето в близост до голям град. „По Черноморието бих казала, че най-много търсят имоти в Бургас. Това е градът, в който е концентрирано търсенето почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, от Ямбол... Градът е хубав, добре е разположен между южното и северно Черноморие“, казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане на страната ни в еврозоната кара много българи да инвестират в имоти, макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит, отчитат брокери. „Голяма част от търсенето е насочено към Созопол, без да изключваме сделките в Поморие и Несебър“, казват брокери.

Мнозина от българите, които се тревожат от обезценяване на парите им, предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот. „Другата цел е закупуването на жилище с инвестиционна цел, тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото“, казват от бранша.

Брокери отчитат и липсата на англичани, които традиционно купуваха селски имоти в Странджа. През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17, губи ти се причинно-следствената връзка.Напомняш съседа Бойко, страдащ от миалгически енцефаломиелит.
17
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продават е имоти тъй като :са ги взели на половин цена преди 10 години.България се очертава като недружелюбна държава за руснацитеТуризма в Бг умира и не могат фа печелят от отдаване под наем на руснаци мераклии за море.
16
8
 
10
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Деббилев, кой създаде списък с вражески държави? Ние или руснаците. Егати олигоффрена...
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви кажа ли кои са Балгаретата дето купуват имотите на Руснаците. Не няма да ви кажа Сами се сетете кои имат милиони и могат да си купуват имоти.
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето, Русия пак помага на България - дава ни земя по черноморието. Не е вярно, че продава - това е американска пропаганда. Русия никога не продава, а винаги подарява.
13
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха,ха имотите били стока която никога не губила цената си-е на това му се казва дебела мазна брокерска лъжа.Да теглиш кредит в момент на абсолютен и неоправдан ПИК на ценитена имотите е абсолютна глупост. Балона е тотален и извън всякаква логика,при положение, че около 25-30% от имотите и в момента стоят необитаеми.Нещо ми прилича на брокерски мокри сънища.
12
11
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
А ти с твоя слугинаж на Путин до къде стигна?
11
2
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
При Байдън е така.
10
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснаците продават имоти защото туризма по черноморието умира, туризмът в България умира като цяло
9
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А липсата на англичани и германци поради поевтиняването на еврото ли е или поради мутренската, рекетьорска власт и криминалната среда?
8
18
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/3"А руснците ще продължават да продават, защото на Путин политиката е неграмотна и реваншстка." - те руснаците дето си купиха имотите у нас не ги взеха по времето на демократите елцин и горбачов. Та дотук с неграмотните брюкселски опорки.
7
4
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
ми то в Бургас останаха малко бургазлии... само от Сливен, Ямбол и Странджа Сакар.
6
24
 
24
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Руснаците да си вървят в Русия тук работа нямат.
5
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брокер на калъч: Оттеглянето им от пазара не е заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла. Глупотевини.Оттеглянето е поради българския позорен слугинаж на хегемона и самообявяването на България за враг на Русия.
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има статия: ЧСИ продава множество имоти по черноморието
3
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е...па нали сме бедни? А руснците ще продължават да продават, защото на Путин политиката е неграмотна и реваншстка.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИ НА БОЙКО С ЕВРОПАРИ
1
4
 
13
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
Интересно, една и съща не новина се дублира по маса сайтове. Сякаш, СКО повториш нещо, то става истина!