Поне 6-7 пъти повече от регистрираните у нас са изкарали COVID

По надвишена смъртност България е на първо място в Европа
4 май 2021 09:57, Елка Василева
58
Поне 6-7 пъти повече от регистрираните у нас са изкарали COVID
Снимка: архив, БГНЕС

Поне шест-седем пъти повече от официално обявените са преболедувалите COVID българи, обяви математикът Лъчезар Томов пред bTV.

Надвишената смъртност в страната ни в момента е №1 в Европа пред Унгария и Чехия, което е индикация за това. Двете държави са преди нас по официална смъртност, но в Унгария нямат надвишена - те регистрират всичко, а ние не правим добра регистрация, защото не тестваме много. Съответно имаме много починали, които не са влезли в статистиката, но динамиката на скритата смъртност следва плътно тази на официално починалите от инфекцията и в 96-7% от случаите по думите му се обяснява с нея. 25% от починалите у нас са в трудова възраст.

Но определено инфекцията спада, независимо от все по-малкото тестване с PCR за сметка на дела на антигенните тестове, призна математикът, който е сред основните противници на всякакво разхлабване на мерките и често през последната година чертаеше апокалиптични модели за хода на пандемията. Репродуктивното число у нас вече е под 1.

Още по темата

Нямаме проблемите на Германия с вдигане на заболеваемостта въпреки разхлабените мерки и защото България е сравнително слабо населена страна, нямаме този огромен вътрешен трафик като на запад и това е причината по-леки мерки в България да водят до по-силен спад на заразата. У нас дори британският вариант може да се спре без тежки затваряния като в Англия, посочи Томов.

От април 2020 г. в Швеция са забранени публичните събирания, в момента на повече от 8 човека, а ние продължаваме да говорим за шведски модел, посочи още той. Там имат повече преболедували, но с по-малка смъртност заради по-добрата здравна система. Защити тезата, че и тук събиране в дискотека е абсолютно неприемливо, докато нямаме масово ваксиниране на населението.

Инкубационният период с новите варианти на вируса става малко по-дълъг, така че две седмици след Великден ще е ясно какъв е ефектът от тогава голямо събиране на хора по празниците. Надеждата е в многото преболедували, лошото е, че у нас няма изследвания.

Ние не знам по групи през колко хора е минал вирусът и най-вече какъв имунитет е създал, коментира той теорията на математика на щаба проф. Николай Витанов, че вече имаме към 35% срещнали се с вируса или ваксинирани, които представляват своеобразен щит срещу COVID, а до края на месеца той може да се разшири до 45%. Освен това видяхте в Делхи какво е сега, а при предишната вълна имаха 50% преболедували, изрази опасенията си Томов. Намалява и възрастта на болните.

Едва при ваксинирането на около 5 млн. души може да говорим за имунитет у нас, тъй като прекараната болест не дава трайна и надеждна защита. При това първо ваксиниране на възрастните хора - както направиха в Англия и Израел и там смъртността спада, а не както се прави у нас, коментира още изследователят на пандемията.

Най-важен за контрола над епидемията е вносът на случаите, затова азиатските държави се справиха толкова успешно - не отпуснаха мерките, има карантина за всички влизащи. Затова трябва да се внимава с туристическия сезон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е затова България стигна дъното, застанал математик да обяснява за естествен имунитет и имунитет след ваксина. Абе сбъркана работа, никой не се занимава с това, от което разбира, ама има самочувствие акъл да дава!
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГУЛАГ - Главно Управление по ЛАГерите.И да, тука народа масово иска да действа като след 9ти - народен съд, въдворяване в лагери.. щом е умен, знаи в затвора. Не сме се проенили.Единствено се надявам само, че антиваксърие са по-кресливи и затова се набиват на очи, а не, че са много
48
1
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
"В затвора ще ги......". От новото ОФ така ли ще действате, ако евентуално се доберете до властта? Директно в затвора или без съд и присъда в гроба. Може и за нов ГУЛАК да помислите!? Аман от недоносени по..серков.ци!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аха
46
0
 
2
 
! Отговори
До 4 и 31 преди 2 години
До 4: след втората доза РНК ваксина често има грипоподобни странични ефекти, няма какво да се тестваш, не си болен, имунната ти система работи и изгражда имунитетДо 31: ти виждала ли си лекар, който идва да констатира смърт? Идва, пита близките "от какво почина?" "Имаше рак" (примерно) и записва това в смъртния акт. Да не мислиш, че някой разследва какво е станало
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност на практика смъртността по други причини е намаляла. Просто вируса ги изпреварва другите болести и хората умират от Ковид-19. Това много ясно си личи от смъртността по седмици
44
0
 
0
 
! Отговори
до 42 от 37 преди 2 години
Точно това имах в предвд и аз по-долу.Проблема е че, в това увеличение не можем да различим кое е прак случай от КОВИД (с или без усложнения) или някой просто е получил инфаркт, случва се, но заради КОВИД-отделенията, не могат да го приемат и той си умира. Т.е. непряка жертва на вируса.
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В затвора ще ги наредим така: Доктор, математик, политик, папагал работещ в медиите,Доктор, математик, политик, папагал работещ в медиите.
42
2
 
1
 
! Отговори
А преди 2 години
Тестове са хубаво нещо, но не се мисли в правилната посока - кога започна пандемията!?Официално затвориха границите 2020г., а в същност вирусът е бил сред нас 2019г.Кой каквото ще да смята, само чесане на езиците...Просто се случи очакваното, отрезвително въздействие...Бяхме свикнали година след година с грипни епидемии, а обществото лежерно подминаваше тези събития. За сметка на това, на Изток, там де "Слънцето изгрява", отдавна считат подобни събития за посегателство към личността.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надвишената смъртност в България през 2020 година е близо три пъти по-голяма от регистрираните като починали от Ковид-19. На тази база може да се предположи, че и изкаралите Ковид-19 са 2-3 пъти повече.
40
1
 
3
 
! Отговори
dvb преди 2 години
До 24Това в Европейска или коя да е западна държава не може да стане.. Всички ще ревнат за права, свободи, свободно движение, а да не говорим за конспиративните теоретици - направо ще им дадем материал за векове напред. А ако говорим в частност за ***, спомняте си какво стана на миналогодишния Великден когато се опитаха малко по-стриктен подход, и хората ореваха света
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз познавам хора от обкръжението си, които се разболяха, но не си правиха тест, за да не са под карантина. Със сигурност не са единици, но никой не може да каже колко са. Също така наречените "безсимптомни", никой не знае колко са. Всичко са едни догадки, така че който прави заключения на тази база греши и то с много. Сега се постопли и случаите ще намалеят, но ако не се изпълни масовата имунизация, а то няма изгледи да стане, есента и зимата, ще се повторят нещата.
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те пък ваксините понеже изграждат траен и ефективен имунитет.
37
1
 
12
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
За тази надвишена смъртност се говори от половин година поне, но НОЩ се правят на дръж ми шапката. Няма сериозна организация и стратегия, те просто изпълняват политически поръчки, а не ги интересува реалната ситуация и затова не влизат в дълбочина.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова и смъртността много по-лесно може да се прецени при директно сравнение с предходни години. Недостатък - не се различава пряката смърт от КОВИД и кои са починали заради отказ от лекуване. Точно по тоя показател сме на едно от 1те места в света.По принцип цяла Европа се издъни така - позволиха на вируса да влияе на лечението на останалите болести. Трябваше да се обособят само клиники за Ковид, да не се нарушава работата на останалите и да не стават инкубатори. Уж за по-евтино
35
4
 
4
 
! Отговори
Да,да, ама не преди 2 години
Сигурно защото от ваксината имунитета е "фръст и тхе бест" от фризера препоръчват и трето "боц" на шестия месец от второто "боц"!?
34
4
 
6
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
И кво излиза, че смъртността е около Половин процент с всички сТъкмистики и "любезното съдействие на управляващите пЛандемията",честито Циркаджии!
33
3
 
2
 
! Отговори
Тцгцг преди 2 години
Колко сте загубени,глупци, дали гласност на математици,критици,и какви ли още не,но не ѝ на когото трябва! Големи сметкаджиѝ,няма Що!
32
3
 
5
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Всичко това прилича на свободни съчинения по картинка. 4 пъти, 5 пъти, 6 пъти, 7 пъти, 8 пъти, който както си реши на око преценява ... Хубаво е, че има такива хора, които имат способности да знаят и нерегистрираните случаи. Държавата трябва да се възползва от гадателските способности на асистентите от НБУ, вместо да прави регистри....
31
2
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен32Ето, защото много хора си мислят така първобитно, затова и имаме толкова висока скрита смъртност! Разбира се, че трябва да знаеш дали си болен от ковид за да можеш да се лекуваш правилно и да предпазиш другите около теб!...В Англия, ако се съмняваш за ковид, се самокарантинираш за 2 седмици като се обаждаш в здравната служба и ти изпращат по пощата тест да се провериш /дори не звъниш на личния лекар/...Не можеш да се разхождаш до разни лаборатории за тестване!...