Как се живее с пенсия от 300 лева на месец?

Възрастните се надяват депутатите да актуализират парите
105
Как се живее с пенсия от 300 лева на месец?
Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. пенсионери ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и този месец. Изплащането започва от утре. Част от партиите в парламента настояват добавките да продължат да се изплащат до края на годината.

В дневния ред на народните представители е и актуализация на пенсиите, отпуснати до 2017 г. Засега преизчислението мина само на първо четене, а за да влезе в сила, трябва да бъде прието на второ, както и да се актуализира бюджетът.

Лиляна Минчева живее с пенсия от 300 лв. Надявала се е средствата, които получава, да се увеличат.

"Ние едва кретаме и ще ни дадат 20, 30 лв., а те се двоумят дали те да ги вземат или да ни ги дадат", каза Минчева. 

Депутатите обаче решиха друго. Точката се промъкна в дневния ред на едно от последните им заседания сред няколко други предложения за законодателни промени и то като последна.

"Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията, нали така? 9 дерета вода, а сега за пенсионерите няма пари, така ли? Знаете ли как се живее с 300 лв.? Българските пенсионери мизерстват", заяви депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова.

Според икономисти основният проблем в момента е нестабилната политическа ситуация.

"Наистина процедурата пречи в момента. Правителството надали ще се занимава с този тип поправки", смята икономистът Адриан Николов.

Темата за преизчисляването на пенсиите се очаква да влезе отново в пленарната зала в петък. Дали обаче ще се стигне до обсъждане ще решат народните представители.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: пенсиипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Тези с пълен стаж а 300 лева са пенсионери ,пенсионирали се през 80те със 120-130 лева ,или хора с с 15-20 години стаж.Или ако сега се пенсионират ,са крили доходи и са се осигурявали на минимум! ...Не е възможно човек пенсиониращ се днес с пълен стаж и осигуровки да получи 300лева пенсия !!!Абсолютно невъзможно !!!Ами значи той е работил цял живот на минимална ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е МЛАДИТЕ ЮНАЦИ В ТОЗИ САЙТ,ДА ПРОУМЕят ТОВА и да спрат с тези 300 лева! /до миналата година се ,,дъвчеха" 200лев/а
37
14
 
7
 
! Отговори
мишо преди 2 години
плюете бойко,ама дори в оставка им даде по50 лв.какво им пречеше на мутрочалгарите да не ограбват пенсионерите вчера?тази калинка ива е за затвора.разбрахте ли какви хора се докопаха до властта?
36
2
 
20
 
! Отговори
Бедняк от Герберугия преди 2 години
Единствено БСП ни увеличиха пенсиите в реални цифри при Станишев, и сега Нинова пледира да ни ги увеличат отново! Другия разбира се е Бойко, който ни дава по 50лв. повече през последната година (за един пенсионер 50лв. са много), но разбира се това му действие е закъсняло и предизборно.Измамниците патриоти увеличиха САМО най-ниските пенсии, а ние които сме малко над минималните, кучета ни яли!Това са ФАКТИТЕ, така че не ми политиканствайте
35
20
 
4
 
! Отговори
девойка преди 2 години
Магазините са пълни с възрастни. Купуват като луди. Не разбирам какви са им оплакванията - пенсия плюс наеми плюс ренти плюс помощи от децата в чужбина или София.
34
1
 
12
 
! Отговори
До коментар 37 преди 2 години
Алооо,къде живееш,като си толкова отворен ми кажи,с 41 година трудов стаж и заплатаот550 лева каква пенсия трябва да взема.получих 360,00 лева.
33
15
 
4
 
! Отговори
гого преди 2 години
какво плачите!!! искахте чалгар -получихте славчо- тъ пото,искахте мутри-получихте майчето и бабикянчето в комплект с психодесните.какво ривете?за капак ви очаква и фигуранта с грипените ,а искате пенсии.валери Симеонов койте се пребори да се вдигнат от 160 на 300 го забравихте!няма ненаказано добро!!!
32
4
 
8
 
! Отговори
ами, да ... преди 2 години
Навремето Премиер Министъра на Япония беше казал, че за икономиката на страната най-голямото бреме са пенсионерите.В България няма толкова работещи хора, колко пенсионери, хора с купени ТЕЛКове ...... хора които са били в структурите на полицията или армията ...А там пенсиите са коренно различни!Онези от Народното събрание и са с големи привилегии и те един ден ще скимтят за големи пенсии. Каква наглост!Да се издържат от бъдещите им наследници - деца, внуци ... или ... роднини!
31
1
 
20
 
! Отговори
yes преди 2 години
сега се дават по 50 лв на всички - работил, не работил, със стаж, без стаж всички взимат,а преизчислението ще донесе най-после правда за хората с пълен стаж, които са най-ощетени от "демокрацията." За тези без стаж си има социални - оттам да минават добавки, помощи и каквото искат, а не през пенсионната партида.
30
3
 
11
 
! Отговори
кандидат пенсионер преди 2 години
слави и мая ни откраднаха пенсиите вчера.ама си гласуваха 10 000 +25%, плюс 8лв субсидия нали!онова хн
29
12
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Мика Зайкова изрече една ЛЪЖА,че човек работил 40 години и пенсионирал се с1,000 лева бруто ,щял да получи 300 лева пенсия!?!Тези да ги разправя на пубери и тинейджъри! Днес такава пенсия няма и няма как да има при минимална заплата 650А процентът прослужени години? Аз се пенсионирах през 2012 със 1,100лева -бруто и 533лв пенсия .След 8 години всеки 1ви юли увеличение по швейцарското правило 3,5-5,5%увеличение вече съм със 740 лв.Малките пенсии са от байТошо и процента вдига с малко тези суми
28
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП и руските *** повтарят за 300те лева и 2та милиона пенсионери, но не казват колко от тия 2 милиона са с 300 лева пенсия, не казват и тия с 300 лева пенсия какво са работили и с какъв осигурителен стаж са.За грамотните всичко е ясно. Неграмотните са единствената цел на русофилите и БСП.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е средната продължителност на живот в България при мъжете и жените?Те са се пенсионирали млади, млади, не са имали напрежение, а сега и искат пенсиите да им станат по 700-990 лева.Тези които ще се пенсионират на 65 години, те колко години ще вземат пенсии.Питам колко години ..?И аз искам един ден голяма пенсия да взема, но това няма как да стане.Добре, че отдавна се готвя как ще се издържам след пенсия.За трапезата за Коледа и Нова година съм дал по 30 лева за масата.Живея скромно.
26
9
 
10
 
! Отговори
и те така преди 2 години
ако бсп-бкп не бяха откраднали парите на хората и не бяха фалирали България няколко пъти , щеше да има пари ! мая общата се опитва да трупа дивиденти като предлага тези +50лв. да са до края на годината , а преди един месец обвиняваше Борисов че ги дава за да си купел гласове . за призивите на импексова за високи пенсии и заплати , обещания за по добър живот , да не говорим . на това му се казва цинизъм !
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига приказки на килограм, ти цените във Франция виждал ли си? А в Испания - ток 70 киловата са 20? ,вода 15 куб.м с такса смет са 50-55? за тримесечие. Обикновен фризьор са 10?, във Франция са от 20? нагоре.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До стига популизъмПрост гербер! Гледай си каналите и тръбите и не се занимавай с икономически теми!
23
5
 
10
 
! Отговори
име преди 2 години
не се косете. тоя дето най-много натискаше да се вдигат минималните пенсии , и се вдигнаха до 300 лв,за благодарност пенсионерите не гласуваха за него. и той не е в парламента .честито за неблагодарността.
22
1
 
9
 
! Отговори
гого преди 2 години
До Анонимен23за славчо,майчето и бабикянчето ли говориш.та те се почнаха веднага на изборите.
21
14
 
7
 
! Отговори
моля? преди 2 години
Кака Върба се е пенсионирала на 55 години, а бай Върбан на 60 години.Аз ще се пенсионирам на 65 години. Имам наследствена земя 97 дка, вземам по 65 лева рента.Работя, та пушек се дига. За мен няма почивка, освен пет дни да ида на море.Моите родни си продадоха навремето (1994-1997г.) земята по 40 лева и сега рента няма за тях, но те искат пари.Имат големи жилища, децата им са в чужбина. Ами да вземат и да им пращат пари, нали те един ден ще наследяват родителите.Пенсионерите само пари искат
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дългия да обясни!
19
5
 
8
 
! Отговори
гого преди 2 години
До до 15 до17има,има,вчера ги видяхме в парламента,а чекмеджетата са само в главата на някой полуграмотен