Паднахме до 20-о място по заболеваемост, но сме втори по смъртност в ЕС

Няма случаи от индийския щам у нас
Обновена: 6 май 2021 10:32 | 6 май 2021 10:32, Александър Попов
89
Паднахме до 20-о място по заболеваемост, но сме втори по смъртност в ЕС
Снимка: БГНЕС

По отношение на 14-дневната заболяемост се отчита трайна тенденция за намаляването й. Същото е и по отношение на смъртността. Продължаваме обаче да сме на второ място по смъртност сред страните от Европейския съюз, заяви на редовния си брифинг министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

В ЕС сме на 20-о място по заболеваемост от COVID-19.

Министърът отчете и намаляването на пациенти в болниците, както и в интензивните отделения.

"България беше извадена от високо рисковите зони и вече сме само рискова зона за коронавирус. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. Второто важно е, че вчера имаше над 32 000 ваксинирани за един ден. Аз казах, че целта, която можем да постигнем през месец май, е 50 000 ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита", каза Ангелов.

Само в четири области има повече пациенти в структурите за неинтензивно лечение. Това са Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен.

По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в червено. Най-голям е процентът на областите между 150 и 300 заболели на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.

Засега у нас не са засечени от индийския, южноафриканския и бразилския вариант на коронавируса, но за съжаление в наши съседни страни вече са регистрирани случаи с тях. У нас е само британският вариант, заяви проф. Кантарджиев.

Ваксинирането

На 30 април са поставени 9775 дози ваксини, на 1 май – 4609, на 2 май – 2634, на 3 май – 6100, на 4 май – 6444. Най-много дози са поставени в лечебните заведения за болнична помощ. От тях най-много са поставени в „Пирогов“ – 5881. Във ВМА са поставени 4654 дози, а в МБАЛ „Св. Анна“ – 2275.

Тези данни са за поставените дози от ваксината на „Пфайзер“. По-малко дози са поставени от препаратите на „АстраЗенека“ и „Модерна“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
5
 
! Отговори
Джендю преди 2 години
Всички "Свидетели на корона" ше ви ваксинираме отзад с млечната ми ваксина....!!!
52
6
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
За 3,5 години евреите, които пуснаха вируса ще спрат с тоя мор. След това, през следващите 3,5 години ще ни спретнат глад и трусове. Така ни подготвят за техния фалшив месия - а всъщност Антихриста. Колко опита направиха м/у Турция и Гърция да пламне война, която да прерасне в световна, но засега не успяват...
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 2 години
Ами като пишете сулю и пулю всички почанали от вируса,, как няма да сме на 2-ро място,,,,, Миналата година имаше случай баба на 100 г, писали я от вируса, лека и пръст на жената..... Направете аутопсия на всички тези смъртни случая, и истината ще лъсне. Няма да са на 80 %,, а 10 % от вируса,
50
1
 
5
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Кви са тия карти и магически числа...кой брои как брои...?Ама са под команда - всички държави имат карти с цветове...некъде над 50/100000 е червено, другаде зелено...
49
2
 
8
 
! Отговори
Mitaka преди 2 години
Освен че като цяло има висока смъртност в другите държави до сега ваксинираха само и единсртвено възрастни хора първо над 80, после над 70 и т.н. За това сега имат ниска смъртност.България пръво купи най-малко ваксини и с тях ваксинира който се дореди. Днес излезе, че най-много са ваксинираните 25-45.Другото стреса и грижата за здравето при хората над 50, което не е масово: хранене, спорт, профилаткични прегледи и т.н.
48
8
 
5
 
! Отговори
Нищо чудно преди 2 години
За много нашенци вирус нема и ваксините са конспирация. Естественият подбор си върши работата...НеЗдравната система няма какво да я коментирам.
47
0
 
24
 
! Отговори
Мими преди 2 години
През последните 5 години сме все или на първо или на второ място по смъртност в света, дължаща се единствено на порочната Здравна каса. Ковид е коварно заболяване, но защо българите са на 2-ро място по смъртност и от него? Защото не получават адекватни грижи.Мой бивш съсед почина в края на март от Ковид, а от болницата карали близките да му купуват доксициклин на таблетки, който струва между 2-3 лв, защото в болницата бил свършил, но други ги лекуват с антивирусни за по 700 лв. Гавра...
46
0
 
24
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Внори сме,да,защото не лекувате!!Оставяте хората да ***,затова сме втори!Другите ,как ги лекуват,а ние мрем!?
45
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без короната сме втори. Какво се правят на улави.
44
3
 
8
 
! Отговори
правете Добро преди 2 години
на първо място сме по лъжи за Кромида
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, не сме на 20-то място в ЕС по заболеваемост, а сме на около 12 място. Министърът на ГЕРБ отново бърка поставени дози с ваксинирани Вече с втора доза ще са повечето от хората с поставена доза. Казано по-просто като за министър на ГЕРБ, броя на ваксинираните ще расте много бавно и колективния имунитет си остава далечен мираж.
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е нивото на българската медицина и българските медици. Затова са непрекъснатите апели в нета за събиране на пари за лечение на дечица в чужбина. И не Германия или Франция, ами даже Израел и Турция. Некадърници.
41
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимендраги,това,че си къносва косата е единственото "умно и интелигентно нещо" у него!..но пак добре,че поне сай писал "медик"!..Щото предшественика му си беше *** счетоводител..Който разбира от медицински проблеми толкова,колкото баба Пена разбира от ядрена физика....Но така беше ,и надявам се повече да не се случи,БЛАГОДАРЕНИЕ на ТУМОРА "герп" и ЛИЧНО на неговия шофер-асфалтчик Боко Т. Бклка.
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те измират в резултат от политиката ви, некачествен живот,а не от короната
39
14
 
4
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Пак д3билите пишат във форума. Никой не се пази, ама правителството им виновно че се разболяли. Има места в болниците, ама вие слушайте мангъра и паважните проституиращи. ***@ *** племе
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нарочно се оставят хората без лекарска помощ, дори и приетите в уж ковид отделения, да се мъчат и който се пребори сам добре, другите ги пишем ковид. Пък ходи провери после от какво са починали. Те лекарите много добре знаят как да си вържат гащите.
37
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умен и интелигентен човек, но това, че си каносва косата направо ме съсипва!
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма случаи от индийския щам у нас". Ама в Румъния има другарю Ботокс.
35
3
 
27
 
! Отговори
Мими преди 2 години
Виждали сме българското здравеопазване в действие преди да има Ковид и сме били наясно какво ще се случи, ако белодробните отделения се препълнят. Навремето изнесохме тайно до лабораторията едва дишащото ми дете, защото бях убедена, че антибиотикът не действа, но по здравна каса повторно изследвания се правят едва след 72 часа . Оказах се права от CRP 27 само за 24 часа се беше качил на 240, което е предсептично състояние. С изследванията настояхме да сменят антибиотика и температурата спря.
34
2
 
13
 
! Отговори
Министершата Здравна преди 2 години
Да не оставим да умре никой без нашата грижа