Всеки трети не си плаща сметките и наема навреме

Разходите за жилище поглъщали близо 25% от дохода
28
Всеки трети не си плаща сметките и наема навреме
Снимка: Dnes.bg, архив

Всеки трети българин има просрочени задължения за ипотека, наем или битови сметки. Това показват последните данни на Евростат, съобщи „Труд“.

Забавянето на тези задължения е индикатор, че разходите за жилище могат да бъдат твърде високи, посочват от статистическата служба. Делът на българите с просрочени задължения през 2019 г. е 29,3 на сто, като все пак намалява спрямо предходната година, когато такива са имали близо 32 на сто от хората у нас.

Въпреки че цените на жилищата и наемите са се увеличили през периода 2010 до 2019 г., делът на домакинствата с просрочени задължения по ипотечни, наемни или битови сметки в ЕС е намалял от 12,4% през 2010 г. на 8,2% през 2019 г. във всички държави-членки, с изключение на Гърция, Дания и Финландия.

Най-много затруднения с плащането на разходите по жилището имат жителите на Гърция, където 41,4% от домакинствата бавят сметките. България е втора, а след нас се нарежда Кипър - със 17,6% дял.

Най-малко затруднения срещат жителите на Чехия - едва 2,8% от домакинствата, Германия - 3,7% и Холандия - 4 на сто.
Друг начин да се види дали жилищата са достъпни е чрез дела на разходите за жилища спрямо общия разполагаем доход. Средно за ЕС през 2019 г. 20% от разполагаемия доход е отивал за жилищни разходи, където влизат наем, ипотека и битовите сметки. Процентът обаче сериозно варира в отделните държави. У нас например разходите за жилище са поглъщали близо 25 на сто от дохода, което ни нарежда на четвърто място. Най-висок е техният дял в Гърция - близо 39 на сто, Дания - 27,1% и Германия - 25,9%.

Данните на Евростат показват още, че между 2010 и 2019 г. се наблюдава устойчива тенденция на покачване на цените на жилищата. Увеличение има в 23 държави, а в три цените са намалели. Най-голямо поскъпване е регистрирано в Естония - с 96%, Унгария - 82%, Латвия - 75%, Люксембург и Австрия - с по 65%. В същото време цените са паднали в Италия - със 17%, Испания - със 7% и Кипър - с 4% на сто.
 


28
Още по темата: наемсметкиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27Специално тези, за които пише 26, работят по специалността си.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Въпросник 26Пак питам, за пореден път - какво работят?
26
3
 
5
 
! Отговори
До Въпросник преди 1 месец
И днес в София има млади висшисти, които с надежда започват работа в солидни фирми, но чистата сума, която получават е 600 лева. Постъпват с надеждата за нормално кариерно развитие и с доверие в обещанията, според които заплатата им ще бъде редовно актуализирана с оглед на постиженията им.После следват постоянни увъртания колко затруднена е фирмата, какви обективни причини има да не им вдигнат заплатите сега, а да отложат това за "по-късно". Сменя местоработата и попада на аналогични мошеници.
25
0
 
9
 
! Отговори
Всеки трети не плаща преди 1 месец
навреме.А какъв процент от потребителите на електричество и вода НИКОГА не си плащат сметките? Всички знаем, че тези загуби после се прихващат чрез нашите сметки. Солидарно плащаме консумацията на КРАДЦИ!!! те получават социални помощи, с които да си платят сметките, а една значителна част от тях работят в сивия сектор, за да взимат и заплата, и помощи. Но не си плащат сметките! Докога?Докога ще са за наша сметка и безотговорните загуби на ТЕЦ-а от калпава преносна мрежа?
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки трети не си плаща сметките и наема навреме.Затова трябва да се въведе задължително още утре ЕВРО ВАЛУТАТА, според:https://dnes.bg/notifikacii/2021/05/10/smianata-na-leva-s-evroto-prez-2024-g-napylno-postijimo.489605
23
0
 
1
 
! Отговори
Въпросник преди 1 месец
До Анонимен 22Благодаря. Аз не споря дали заплащането е добре или зле. Просто искам наистина да разбера какво се работи за 650 лв на месец. Набързо проверих в интернет и видях обяви във Фантастико за 60 лв на ден. Не знам колко работни дни и какво се получава накрая нетно, но със сигурнот не излизат сметките за 650 бруто на месец. Не знам дори колко автентична е обявата. В един форум прочетох, че е 1280 лв, а си осигуряван на 680лв. Не знам.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ВъпросникЖивея в Княжево цял живот и почти всеки ден съм във Фантастико. Преди беше спокойно като селце в полите на Витоша. В момента много се застрои и се пренасели. Тези жени и мъже, които работят във Фантастико много здраво и не могат да си вдигнат главата от работа и са на първа линия в пандемията работят наистина за смешни пари. Стоят, защото са в безизходица. Много от тях са дошли в София заради безработицата според тях в родните им места.
21
1
 
5
 
! Отговори
в България преди 1 месец
В България само програмистите имат пари (като изключим някои политици и олигарси които имат МНОГО пари)
20
1
 
3
 
! Отговори
Въпросник преди 1 месец
До Анонимен 19Ок, ама не това е въпросът. Тук повечето споделят, че уж взимат 650. Наистина искам да разбера какво работят за 650 лв в София. Явно ще трябва да почакам.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София и разходите са по-големи. Така, че не зная защо много хора се самозалъгват, че в София след като заплатите са по-високи, всичко е цветя и рози. За сравнение наеми, цени на жилища и т.н.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10ина % ентусиасти заради по-малкото разсейване и спестено време от път(В София са си 2 часа поне.) наистина станаха и по-продуктивни. Останалите са трагедия- mute и без видео на срещи с часове, след това не знаят какво е говорено, задачите никакви ги няма и т.н. Липсата на контрол докара трагедия за бизнеса като цяло. Все пак повечето хора търсят да получат заплата, а не да вършат работа. Вкъщи лесно се отплесваш, а и никой не те гледа дали работиш или примерно готвиш.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ВъпросникМИ ТО САМО В СОФИЯ ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИ В ПРОВИНЦИЯТА СИГУРНО СА *** ТА БОЙКО СЕ ДЪРЖИ КАТО КМЕТ НА БЪЛГАРИЯ.
16
2
 
8
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 месец
До ПенсионерАз като се съберат 2 3 пачки СТОЛЕВКИ и ги фърлам през балкона нека и другите се облажат. И АС ША ГЛАСУВАМ ТОЯ ПЪТ ама за друг път!
15
4
 
6
 
! Отговори
Въпросник преди 1 месец
До ЕвроатлантикКой взима 650 в София? Честен въпрос, без ирония. Аз не познавам хора с такава заплата в София специално. За провинцията и моя роден град, знам.
14
3
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
С 320 лв в София се живее най-добре. Стигат за всичко. Дори спестявам 50 лв. Дето Бойко ги дава. Пак ще гласувам за Него.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е от много РАБОТА РАБОТА РАБОТА и няма време за глупости като плащане на сметки.
12
0
 
15
 
! Отговори
Ами,да.... преди 1 месец
Що да плащат, щом може и без ...да плащат ???
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само тук наемите падат.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Алкохоликами то си е така не видя ли тълпите изпълнили курортите, планините, заведенията и ресторантите, иеде пиене и веселба по празниците, кой нормален ще помисли че е криза, та норадо пръски кинти все едно всички са милионери
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами не всички имаме кой да ни носи кюлчета вкъщи, на някои хора се налага и да работят