Експерт: Новият кабинет да се заеме с мащабна реклама на туризма

Инвеститорският интерес към България се сринал
Обновена: 11 май 2021 15:04 | 11 май 2021 15:04, Анисия Иванова
28
Експерт: Новият кабинет да се заеме с мащабна реклама на туризма
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новото правителство трябва да постави въпроса за мащабна туристическа рекламна кампания, която да е силно концентрирана в по-близките до нас страни. Това каза Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център и председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Дори да кажем утре, че нямаме никакъв вирус, туристът вече е планирал своето лято.“, каза гостът.

Карастоянов е на мнение, че в политическо отношение нашите посланици не работят достатъчно, за да се промотира туризма в България като възможен икономически продукт. Той смята, че до голяма степен вината е в Министерство на здравеопазването. "По време на цялата пандемия видяхме хаотични действия, няма ясни такива, за да може бизнесът да се адаптира към тях, особено свързани с туризма. Туризмът е чувствителна индустрия.“

Руските граждани имат много имоти по българското Черноморие, но напоследък наблюдаваме отлив на пазара на имотите в България. Според Аспарух Карастоянов това се дължи на регионалната политика.

"Трябва да създадем истински условия на запустяващите места, които имат туристически потенциал. Не трябва да гледаме само морето – имоти има из цялата страна. Тук е ролята на местните общини и кметове – как те ще създадат местната си рекламна кампания. Целият инвеститорски интерес през последните години към България се срина, особено след последните разкрития, които излизат на екрана. Кой ще отиде в страна, в която може някой да ни притесни и да му вземе бизнеса?“, каза още гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Като председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, Аспарух Карастоянов сравни Мароко и България. "Ако се опитаме да пренесем опита на Мароко към България, ние ще видим, че имаме по-голям туристически потенциал. Там обаче да привлечеш туристи е национална политика. Мароко наистина има потенциал, но този потенциал се показва всяка една минута. Ако темата е енергетика, те започват с туризъм. Ако темата е мощната индустрия, веднага ще видите преплетена красотата на Мароко и т.н.“

На въпрос "Как да вкараме туризма като национална политика?“, Аспарух Карастоянов отговори: "Бих извикал всички посланици, ще им кажа, че им давам срок от 2-3 месеца, за да се види ясен ефект от това поведение. Покрай туризма идва и инвестиционният интерес, но не можем да искаме инвестиции при положение, че посланикът се е скрил и не прави нищо да покаже, че България съществува на този пазар.“

Целия разговор вижте във видеото.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Новия кабинет преди 1 месец
масово са руски възпитаници и знаят руски език. Явно с цел реклама на туризма в Русия и привличане на руски туристи, за които българския туристически бизнес реве, ама много.
20
1
 
10
 
! Отговори
Симо преди 1 месец
Хайде стига сте давали акъл.Къде бяхте досега?
19
0
 
14
 
! Отговори
man преди 1 месец
"Мутрите" винаги и навсякъде са "узурпирали" властта. Още от Времето на древен Египет. Дори и "народа" да вземе властта, моментално се превръща в "мутра". Властта корумпира.Ако някой очаква, че в новия парламент на некой ще му е еня за него, то бърка.
18
5
 
17
 
! Отговори
Коментар преди 1 месец
Новият кабинет трябва не да се занимава с фантасмагории и да плаща пари по сметките на мутрите а да се сети че на тая земя живеят и обикновени хора работещи и едвам свързващи двата края -резултат от 12 годишното безвремие на мутрите узурпирали властта!
17
1
 
11
 
! Отговори
ДА НАПОМНЯ НА БСП преди 1 месец
НИНЧЕ Е СЕГА Е МОМЕНТА да почнете да плетете търлъци и шалчета та като дойдат туристите по 2 лв. по два и нема да усетите как сте върнали ония 6 148 180 левчета от СУБСИДИИТЕ. 60 ЧЛЕНА НА ПОЗАСРАНО 20 ПО 2 лв. НА ДЕН ЗА 833 ДЕНА 3 ЧАСА И 33 МИНУТИ БЕЗ НАЕМА И ТОКА ТЕ СА ДОПЪЛНИТЕЛНО.
16
2
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Новият кабинет трябва да направи ревизия на калинките от герб, започвайки от 500 000 000 нната грешка на горанов. После кълбото гербаджийски черва ще се разплете само.
15
0
 
16
 
! Отговори
WTF преди 1 месец
Тоест идеята му е да ни направи място където европейците да идват да се напият. Да, ама не! Много по-добре "хубавите" ни политици, да започнат да мисля да развитие на индустрии с висока добавена стойност, като високи технологии, машиностроене и други подобни. В туризма на ЦЯЛАТА планета се плаща мизерно. Само шефовете им живеят като царе. Колкото повече залагаме на чуждестранен туризъм, толкова повече ще боксуваме на едно място от към заплати. В тази индустрия средни и високи заплати НЯМА!
14
0
 
16
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Туризъм по морето не се прави от софия, това не ви ли стана ясно същото е и за земеделието!!! Тези две министерства не трябва да са в София!
13
1
 
12
 
! Отговори
Фешън министър преди 1 месец
е тая на туризма. Кефи ме, че в CVто и пише, че била специалист по дране на кожи. И от къде на къде посланиците ще ги задължавате да пълнят хотелите на мутрите.
12
1
 
12
 
! Отговори
Българина преди 1 месец
Новият кабинат да стартита финансовата децентрализация от софия. Какво прави министерството на Туризма в София!?!?!?! А на земеделието!?!?!?! България никога няма да се оправи докато всички пътища и магистрали минават през София. Един ден и то скоро софия ще е град държава, а знаем какво им се случва на такива от гръцката история, ИЗЧЕЗВАТ!
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тоя от Марс ли пада че не видя какво направи оная бухала с Руските туристи. Путин ни включи във вражеските държави и спря полетите. Сега оная бухала да им направи по една *** и да и го отперат отзад и туристите ще дойдат. Ако неможе да свири да вземе уроци. А за отзад уроци и не и трябват. Разтваря бузките и го поема с малко вазелин.
10
1
 
15
 
! Отговори
мак преди 1 месец
т.лупа уволнен, критиките са разрешени. За туризма направихте много, но в обратна посока- за отблъскване на туристи от бетонирано черноморие.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какъв инвеститорски интерес, където оргранизираната престъпност се опитва да направи преврат за да избегне правосъдието?
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
може се заемат да ми измажат къщата на село
7
0
 
18
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
Аман от такива "експерти" дето само си гледат собствения келепир, за сметка на данъкоплатеца и Държавата
6
0
 
15
 
! Отговори
Който има преди 1 месец
Частен бизнес си го рекламира сам.Хотелуте да не сте изключение.
5
0
 
16
 
! Отговори
Каквито и реклами преди 1 месец
Да има,като ви видят бетона по морето и нивото на обслужване и сте до там
4
0
 
9
 
! Отговори
Каквито и реклами преди 1 месец
Да има,като ви видят бетона по морето и нивото на обслужване и сте до там
3
3
 
16
 
! Отговори
Новият кабинет преди 1 месец
първо ще опише каква "тежка разруха" е заварил.След това ще започнепреследване на "виновните".После ще се погрижи за изборите,да можеслед тях отново да го има.Какъв туризъм,бе Аспарухчо?
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рекламирайте си го бре, защо точно кабинета и то служебният?Викаш два месеца само реклама на мутроморието да прави.