Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета е неизбежна

Служебният кабинет трябва да установи какво е състоянието на хазната
48
Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета е неизбежна
Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна, заяви бившият финансов министър Петър Чобанов пред БНР.

"Актуализация е необходима, защото в бюджета е записан таван към дълга от 4,5 млрд. лв., а вече говорим за нужди от дълг в размер на над 6,5 млрд. лв.. Виждаме, че дефицитът е по-висок от този, който първоначално беше записан към доклада по бюджета, така че новият парламент ще трябва да направи актуализация", посочи Чобанов.

По думите му дори през юли да не се стигне до сформирането на редовно правителство след предсрочния вот, служебният кабинет има право да внесе в парламента промени в основния финансов закон.

Според него като първа стъпка служебното правителство трябва да установи какво точно е състоянието на публичните финанси.

Това дали бюджетът е на дефицит или има излишък, в момента не е важно да се коментира. Най-важното е с какви точно ресурси разполага правителството и дали има средства, които може да използва, ако това се наложи, било то за продължаване на антикризисните мерки, било то за изплащане на новите избори, за изплащане на машините по старите избори, коментира още той

"Трябва да се установи финансовото състояние на държавата, вижда се има ли резерви, може старото правителство да е било благородно и да е оставило такива. Оттам нататък пътят е ясен - преструктуриране на съществуващите разходи", заяви още финансистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този като какъв се изказва.....когато беше за кратко министър...и то какъв некадърник....тогава имаше най голям финансов дефицит....малко са били в училище,щото на аутсадер
20
3
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 9Еми да, не е с връзки като Бойко Борисов, нали все пак Бойко Борисов прави подаръци на Путин, няма да забравя как му подари кученце!Те с него са първи дружки, не със Станишев.Нормално е.
19
2
 
6
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ТОЗИ ДА СИ ПАСЕ ОВЦЕТЕ И ДА ТРАЕ !!!!!!!!!!!
18
2
 
9
 
! Отговори
4epa преди 2 години
СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД КАТО ИЗПРАЗНИ ХАЗНАТА ЩЕ УСТАНОВИ 4Е ВЕ4Е НЯМА ПАРИ !!!!!!!!!!!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И актуализация не става, че дълг не може да расте неограничено. Ще трябва да се режат администрации, МВР, стд, армия, ВУЗ болници или да се махне валутния борт за да се печатат лева. Външнич дълг в евро или долар не може да се върне и води страната към фалит.
16
2
 
11
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Хайде първо да помислим и за харчовете. Тия новите вече говорят да се дават по 50 лв. към всяка пенсия завинаги, а уж беше временна мярка!? Лятото е тук, може спокойно да я спрат, нали я критикуваха че Бойко подкупвал пенсионерите. И за какъв дявол пък трябва да се прави дълг за 6,5 милиарда, като даже още не са теглили тези 4,5 милиарда.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви актуализации бе Чобанинов?Намаляйте държавните разходи и точка.Комунистите само народна пара знаят да искат
14
1
 
4
 
! Отговори
Брей преди 2 години
Зер трябва да се бърза. ИМА само 3 месеца , трябва да се спадне яко
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега,да не очаквате някой да хвърля пари от въртолет.Тя и джипката вече няма да я има,така че стягайте колана но по късата дупка.
12
14
 
5
 
! Отговори
Гарантирано От ГЕРБ! преди 2 години
ГЕРБ оставиха хазната празна, ама Чобанов не знаел какво точно е състоянието на финансите...
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чобанов беше фин .министър на Курешкарски. П-одлога на ДЪПЪСЪ...Айде у лево...
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедни сме бре исканите си ги парите от морфините бре
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съргей Сатанишев. Тоя първата му работа беше премиер...Путин го кара да чака 8 часа в приемната пред кабинета му. ...
8
8
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: 1Кой вкара България в Европейския Съюз бе, ?Да ти подскажа малко - не е Бойко Борисов!Дори наскоро го видях сам Станишев как се похвали че именно при неговото правителство България беше приета за член и заяви че се гордее с това постижение.Разбира се, излишната скромност не е от полза.Вярно, че е роден в Съветския Съюз, вярно, че имаше руско гражданство.Чест му прави обаче, че се отказа от него, и сега е само български гражданин.Както и европейски. А за Бойко... не знам.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този бивш министър от правителството на Орешарски беше депутат от ДПС. Вие имате ли му доверие аз не. Любимец на радиото и скоро пак му вземаха интервюто. Правете си извода. Те също загубиха моето доверие особено от ковид кризата но и по рано с либералната пропаганда са ме разочаровали много.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали предишните управляващи ни обещаваха "мана небесна"от ЕС.Каква я мислехме,пък какво излезе и каква стана.Има ли експерти да се изкажат,колко са парите в бюджета към момента и по кои път да се тръгне така,че заеми да не се теглят до края на 2021г.Трябва,в тази ситуация да не си само жонгльор ами и факир за да преминеш през "огъня"на кризата без да се опариш.Ха дано.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едвали ще останат надбавките Страната ни е в криза Настъпват трудни времена
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземете от шкафчето.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Пари няма действайте !Реформи се правят с пари, ама много пари.Дори и да съкратиш от тук от там, всички министри ще изреват, и те си имат задачи.Първото заседание на кабинета ще е - ами искам толкова пари.
2
0
 
8
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 2 години
Е ДА НЯМА какви порциони да разпределя Ахмет Доган, това си е проблем главно на .... ДПС