Ваксините не достигали до хронично болните и възрастните хора

Темповете на ваксинационния обхват били бавни
18
Ваксините не достигали до хронично болните и възрастните хора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Ще бъде добър резултат, ако през следващите месеци служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не забрави, че последните години се посвети на защитата на правата на пациентите“, каза пред БНР д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Още по темата

„Следващите два месеца обаче могат да се направят няколко спешни и в правомощията на служебния министър мерки – на първо място това е все още неовладяната и в някои случаи изоставаща в България като мерки пандемия. От една страна това е проблемът с реда на поставяне на ваксините срещу коронавируса. Защо в момента ваксините не се използват рационално на фона на малкото количество. Освен това те не достигат в цялост до най-застрашените хора – хронично болните пациенти и възрастните хора“, поясни още д-р Хасърджиев.

По думите му у нас са много бавни темповете на ваксинационния обхват.

„Зелените коридори са добра идея, но те не решават проблемите на по-болните и трудно подвижни хора, хората от малките населени места, няма система за домашни посещения и при рисковите групи.Извънредната обстановка не знам дали трябва да се удължи, но трябва да се преосмислят мерките, защото Covid не си е тръгнал. Мерки трябва да има“, заяви още д-р Хасърджиев.

Според него Националният оперативен щаб (НОЩ) е бил създаден на ръба на закона. Той смята за много вероятно да се сформира Консултативен съвет, който и сега имаме по Плана за действие на България в пандемични ситуации.

 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 1 месец
Тоест иска да каже, че досегашната ваксинационна кампания е пълен провал и хаос? Е това е новина... Или поне за медиите, които до сега някак си не го забелязваха това...И да - виновни са само герберчетата за тоя ужас. От поръчки, до разпределение и изпълнение на липсващия ваксинационен план.
6
1
 
3
 
! Отговори
Nona преди 1 месец
Значи твърдо са решени да разтоварват пенсионната система,хвала!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 1 месец
България не е София.Човекът си е казал болни, възрастни, трудно подвижни и хора от малки населени места имат затруднение да се ваксинират. Когато имаме комбинация от няколко от тези неща още по-трудно.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който има желание вече се е ваксинирал, става за 5 мин. - останалите продължавайте да се облъчвате от фейк новини и социални мрежи.
3
3
 
2
 
! Отговори
ботокса преди 1 месец
като не плащат под масата как да стигнат? Тия ваксини са за читави хора
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано новият министър на здравеопазването въведе ред в този хаос.Защото в момента ситуацията с ваксините е такава, че за рисковите групи недостигат ваксини, а тези които се ваксинират масово са българи, които си планират почивката на моренце я в съседна Гърция, я в Хургада или други екзотични дестинации и им трябва най-безумно измисленото нещо, т.нар. "ваксинационен паспорт"!Разбира се, че всичко това е за пари, но и за сметка на здравето на възрастните хора, както и на медицинските лица.
1
7
 
7
 
! Отговори
. преди 1 месец
Точно до тях не бива да стигат защото ще ги изморят за 0 време!