България била в един перманентен разпад от век

Избирателят бил отчаян, искрено търси нов спасител
Обновена: 14 май 2021 22:08 | 14 май 2021 22:03, Екип на Bulgaria On Air
127

Хроника на кризите: Какво е поведението на обществото? Може ли да се постави диагноза на  45-ото Народно събрание? Преживявания и психологически баланс: Какво е определящо за дневния ред на хората?

"Фактът, че някой е извадил пистолет, и е стрелял по друг човек, показва, че една голяма част от хората в България са на ръба на психичното си изгаряне", заяви психологът Христо Монов за "Денят ON AIR".

Той допълни, че коронавирусът и начинът на реакции на световния елит към него, са направили така, че огромна част от хората да изпаднат в психическа криза и перманентен дълъг стрес поради икономически и личностни причини.

Монов подчерта, че много семейства не могат да живеят заедно дълго време на едно място. Други причини за стреса са загубата на работа и непрекъснатото облъчване с негативна информация.

"Защо трябваше да се прави брифинг на НОЩ в 22 часа вечерта, за да се каже, че от пожарите в Чернобил нямало радиоактивно замърсяване? Това беше целенасочено мачкане. Един несигурен човек е много лесен за управление", коментира още психологът.

Специалистът обърна внимание на това, че травмата след видяно убийство и самоубийство е огромна. Той отбеляза, че ако се работи добре, тя се преодолява, но все пак остава за цял живот.

"Тази ковид паника е добре насаждана, тя предизвика икономическа, социална и политическа криза. Последствията ще бъдат много дълги - върху цели поколения. Учениците забравиха какво е училище. В доклада на ЮНЕСКО се дава информация, че за последните 2 години неграмотните деца в света са се увеличили със 100 милиона", каза Монов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Относно изборите и политическата ситуация в България, психологът подчерта, че наблюдаваме народ, който се лута в изборите си.

"Българският избирател е отчаян, искрено търси нов спасител", заяви още той.  

"Много от българските избирате, понеже са в дълга криза, не реагират с рациото си, а с първосигналната емоция. Дори хора с добро образование и добър социално-икономически статус са готови да се поддадат на емоцията, а не на разума" отбеляза Монов.

По думите му България е в един перманентен разпад от век. Той допълни, че служебният кабинет е тук, за да покаже, че може да се решават проблеми. Психологът е категоричен, че има много какво да се направи в сферата на образованието.

"Да  се отворят още други ден университетите. Нашите студенти загубиха всякаква мотивация и способност да се обучават, а все пак те са бъдещето на нацията", призова психологът.

"Виждам реалната ситуация с учителите. Тези хора понесоха много. Сега, половината ден са присъствено, половината - онлайн. Това е непрекъснат стрес за тях. Правителството може да отпусне 5 дни отпуск например. Говорили сме да изготвим специални програми за тези хора, за да се възстановят", добави Монов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: летищеМонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяха забранили със закон чалгата и БСП... сега България щеше да е една съвременна, европейска държава....
36
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме спасител, а само някой, който не е така очевидно глупав като банкянския.
35
3
 
15
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Щастието трябва да се изстрада.Тридесет години Слави проповядваше носталгичен комунизъм.На последните избори отнесе избирателите на БСП.Това е добро.След това Слави се оттегля, защото е материално по-изгодно да продава платени критики от телевизията отколкото да работи за 10000 лв и да носи отговорност.Следващата стъпка е, обезверени поклонниците на чалгата да се разпръснат и готово.Няма БСП, няма нимфоманки и т.н.Остават организираните и силните.
34
6
 
10
 
! Отговори
въй преди 2 години
служебният кабинет е тук, за да покаже, че може да се решават проблеми----Аз си мисля че се опитват да създадат голям проблем
33
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежката участ на България да се сдуши с швaбите и като резултат да загуби 3 поредни войни, да мине през комунизъм, а сега отново да я управляват мутри, финансирани от същите тия швaби - герб. Борис III е казал винаги с Германия и никога срещу Русия. Какво друго да каже един мaлоумен кобург, чийто баща доведе България до две национални катастрофи, а сина му се върна по поръчение на комунистите, взе си имотите и легализира мутрите. Аз казвам Никога (отново) с Германия и винаги срещу Русия.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгопитеците доказаха убедително, този факт...България е обречена с подобни индивиди, които влияят пряко и косвено на развитието и, като една съвременна, европейска държава...
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай ИванАйде холан,съ народниците ни се държат като *** и така и ще живеят .Има и обратната монета-тя точно ни представлява по света
30
2
 
8
 
! Отговори
един момент преди 2 години
Чакай да си спомня преди колко години е създадена БКП.
29
5
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
България от кървавият преврат на комунистите през 1944 година,та до сега,не може да влезе в релсите на нормалните държави.Има ли комунисти,има перманентен разпад.В момента готвят още един преврат,чрез машинното гласуване,за да вземат властта,отново чрез измама!
28
3
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Избирателят бил отчаян, искрено търси нов спасител"===Хахахахахаха, народ, дето чака разни спасители, хич не го търси за нищо. Да докарат Памела Андерсън от "Спасители на плажа" Тя май най-става за Спасител :))) Баба ми беше много религиозна и вярваше в Бог на 100%. Всеки ден по църквите висеше. Та от нея съм чувал следната мъдрост: "ПОМОГНИ СИ САМ, ЗА ДА ТИ ПОМОГНЕ И ГОСПОД!" Ама простия булгаропитек все чака някой друг да го оправя, никога не се взима в ръце да разчита на себе си
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е между две империи,Руската и Турската.Ако някой види начин да се отървем от тях може и да тръгнем напред.Другото е приказки!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те, спасителите сами се предлагат. Като има наивници, да ги избират.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя дрънка глупости.
24
1
 
13
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Значи навсякъде се гърмят тук даже е много по-спокойно сравнено с мн други места. Също Ковид минава с мн по-леки мерки и не сме заключени от година за разлика от цивилизовани свят където не им дават да излизат.Иначе сме в криза не от век а от последните 7 века. Значи 5 века турско робство, после непрекъснати преврати и войни, след това комунизъм 45 години и сега 32 години псевдокапитализъм дето е по-зле от всичко изброено. Та чудя се въобще как сме оцеляли, но ето че все още ни има. Докога ли?
23
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 години деградация, къде ти 100?! Дядо Тошовото време не го пипайте с пръст, тогава поне приличахме на държава. И ще става по зле щом умствените "капацитети" решиха че субекти като Славчо и Тошко Африкански ще оправят всичко, след време може да въздишаме и по този така наречен 30 годишен разпад.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше си и много добро едно време барабар с премногогото не баш със светЪ. За кое да кажем днес, че ни радва душата и сърцето?Не е виновен ковидът.Той е следствие.
21
0
 
13
 
! Отговори
психиатър преди 2 години
Подиграват ви се в очите ама вие си мислите че сте хванали леля си за шлифера. Богатите си богатеят, бедните ду хат таратора. Така е било и така ще бъде.
20
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре си беше преди 1990 г,
19
3
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Виждали ли сте 38-40год мъж да се изпуска в гащите от страх ? После ни хванаха ченгетата.Ядохме много бой.Тогава нямаше права на човека.Мен ме вкараха в ТВУ.Там по силните налагаха юмручно право над другите.След ТВУ като навърших пълнолетие ме препратиха в дрънголника.От там в казармата.И .... ! Хубавото е че при соца не даваха много гласност за всичко което е ставало.А инциденти с оръжие бол...
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Емоциите движат прогреса. Рациото ряпа да яде. И като гледаме какво рациота и рациотенцасе преточват като кацови чорби из студията на ТВ и из високите коридори,напраео ни връхлита един брзконтролен рацио шемет без емоции. И неусетно стигаме все до кривата круша.