България била в един перманентен разпад от век

Избирателят бил отчаян, искрено търси нов спасител
Обновена: 14 май 2021 22:08 | 14 май 2021 22:03, Екип на Bulgaria On Air
127

Хроника на кризите: Какво е поведението на обществото? Може ли да се постави диагноза на  45-ото Народно събрание? Преживявания и психологически баланс: Какво е определящо за дневния ред на хората?

"Фактът, че някой е извадил пистолет, и е стрелял по друг човек, показва, че една голяма част от хората в България са на ръба на психичното си изгаряне", заяви психологът Христо Монов за "Денят ON AIR".

Той допълни, че коронавирусът и начинът на реакции на световния елит към него, са направили така, че огромна част от хората да изпаднат в психическа криза и перманентен дълъг стрес поради икономически и личностни причини.

Монов подчерта, че много семейства не могат да живеят заедно дълго време на едно място. Други причини за стреса са загубата на работа и непрекъснатото облъчване с негативна информация.

"Защо трябваше да се прави брифинг на НОЩ в 22 часа вечерта, за да се каже, че от пожарите в Чернобил нямало радиоактивно замърсяване? Това беше целенасочено мачкане. Един несигурен човек е много лесен за управление", коментира още психологът.

Специалистът обърна внимание на това, че травмата след видяно убийство и самоубийство е огромна. Той отбеляза, че ако се работи добре, тя се преодолява, но все пак остава за цял живот.

"Тази ковид паника е добре насаждана, тя предизвика икономическа, социална и политическа криза. Последствията ще бъдат много дълги - върху цели поколения. Учениците забравиха какво е училище. В доклада на ЮНЕСКО се дава информация, че за последните 2 години неграмотните деца в света са се увеличили със 100 милиона", каза Монов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Относно изборите и политическата ситуация в България, психологът подчерта, че наблюдаваме народ, който се лута в изборите си.

"Българският избирател е отчаян, искрено търси нов спасител", заяви още той.  

"Много от българските избирате, понеже са в дълга криза, не реагират с рациото си, а с първосигналната емоция. Дори хора с добро образование и добър социално-икономически статус са готови да се поддадат на емоцията, а не на разума" отбеляза Монов.

По думите му България е в един перманентен разпад от век. Той допълни, че служебният кабинет е тук, за да покаже, че може да се решават проблеми. Психологът е категоричен, че има много какво да се направи в сферата на образованието.

"Да  се отворят още други ден университетите. Нашите студенти загубиха всякаква мотивация и способност да се обучават, а все пак те са бъдещето на нацията", призова психологът.

"Виждам реалната ситуация с учителите. Тези хора понесоха много. Сега, половината ден са присъствено, половината - онлайн. Това е непрекъснат стрес за тях. Правителството може да отпусне 5 дни отпуск например. Говорили сме да изготвим специални програми за тези хора, за да се възстановят", добави Монов.


127
Още по темата: летищеМонов
Още от Общество
"Нова земя" на Вазов звучи актуално и днес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
3
 
! Отговори
Не-психолог преди 4 седмици
"Фактът, че някой е извадил пистолет, и е стрелял по друг човек, показва, че една голяма част от хората в България са на ръба на психичното си изгаряне", заяви психологът Христо Монов за "Денят ON AIR".Да, защото действията на един психопат са определящи за психическото състояние на една голяма част от българите. Ако този е психолог, аз съм Батман
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 68 такова животно ,, червена пиночетщина,, няма . Пиночет спаси Чили именно от червените разрушители
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 66Ами ние от червена пиночетщина сме на този хал, а ти предлагаш още диктатура.
67
0
 
5
 
! Отговори
Хисарският поп преди 4 седмици
Чалгата е внесена от Сърбия, още когато "простакът" бай Тошо окултуряваше нацията с балкантон, златният орфей и много културни инициативи, сел.яндурите от западна(ла) България гледаха сръбска телевизия и слушаха сръбско радио и записваха на касети Видео-Драгор екзотичните вносни ритми.
66
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На българина му е тотално сбъркан софтуера, на всички без изключение! Какво да очакваме от държава в която не се прави бизнес,а далавера с цената на всичко! И не ни трябва мек диктатор, а Пиночет и поне за 2 поколения
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не от век,само от 76 години.
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всички директори и началник отдели трябва да се сменат. 12г. ГЕРБ назначава калинка до калинка, роднина - милиционер, не се чисти лесно тази *** от безделници с високи заплати изпълняващи само поръчки на господари. Проверка на свършената работа, проверка на закъснели преписки и следващия. Не става със стари жрици, нова публична администрация да стане.
63
12
 
7
 
! Отговори
полковник Колев преди 4 седмици
Спасението е лесно и просто!? Премахване на партиите,интелигентен "диктатор" като Ким Ун и културна революция подобна на Китайската!!! Друго спасение няма.
62
2
 
12
 
! Отговори
До 81 преди 4 седмици
Музиката въздейства и върху психиката, и върху поведението.Тези, които по-долу пишат за вкоренен у нас изконен вкус към чалгата не са наясно с много неща.Не му е тук мястото да се обяснява как в много държави професионално и с добър вкус осъвременяват и вплитат в съвременната си музика елементи от техния си фолклор. Малцина знаят, че от нашия фолклор навремето "Бийтълс" направиха заемки.това, което е в основата на натрапваната днес чалга, е заето от фолклора на съседни народи, не от нашия.
61
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Османците ни ... заради тия 5 века не сме претърпяли грам развитие, нито на културно ниво, нито исторически със важни събития и открития, нито на духовно и ценностно. Докато в другите европейски държави са се развивали епохи, изкуство и литератури ние сме били слуги на тия анад0лци... Крах голям за народа ни и за съседите разбира се.
60
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да си го кажем направо, *** на поколения а после се чудат защо обществото е в този вид ..Продължавайте да се чудите, проблема не е толкова музиката а тоталното некадърно управление от 1989 до този момент
59
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Много просто какво искате, прооостакът Моцарт ли да ли слуша? Ще слуша чалга до дупка, че и пушек ще се вдига, без никакво налагане, без никакво обучение, просто ей така, това си иска и край, не се заблуждавайте.
58
1
 
16
 
! Отговори
анонимна преди 4 седмици
Разбира се, че не е налагана чалгата. Да не би да е изучавана в училище, да се е ляла по официалните радиа, налагаше се точно от селяндуууурския вкус на родителите, че и на по-възрастните. Свидетел съм на това, в ресторантите масово слушаха чалга, друсаха кючеци, без никой да им нарежда, просто клиентелата си искаше примитивната и елементарна музика!
57
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Не съм съгласен с налагането на чалгата, защото я харесваха вече възрастни с утвърдени вкусове. Като беше забранен Бийтълс, нима не се слушаше тайно, сега ако се забрани чалгата, както предлагаше някой, пак ще я слушат, че и повече. Може би има известно налагане на чалгата, но е частично, основното е проооосташкия и елементарен вкус на населението. Закостеняло патриархално мислене, вкопчено в някакви традиции като тричане напр., води само до сегашното положение на нещата...
56
1
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 65 преди 4 седмици
Сигурно си по-млад и не помниш, че навремето само определени среди слушаха "сръбско". Останалите се възмущаваха и имаше случаи на скандали, когато в някое заведение в провинцията управителят се опита да пуска такива записи.В първите години след промените народът се отвори още повече за актуална европейска музика, но някой планомерно и упорито започна да налага чалга,много по-просташка от онова, което дотогава идваше от Югославия. Когато на един подрастващ му натрапваш нещо, той свиква с него.
55
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чалгата беше съзнателно наложена с цел опростачаване на населението. Защо мисля така ли?Чалга музиката в Турция, Гърция и Сърбия съществува от векове, но никога не е била нашата музика. Оказвала е някакво влияние в пограничните райони, но никога не е била доминираща музика. Сръбско, гръцко и турски маанета имаше и ги свиреха само циг#нските оркестри. Нещо, което векове не се е наложило за 30 г да стане решаващ фактор, значи се прави съзнателно и нарочно от сили, продаващи България на Ориента!
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този е пълен , мангъроид и чалгар! Като налапа тръбата ще види създава ли някой паника около вируса или не.
53
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Слави я налага от 30 г. Той беше много моден в края на 90те, скандален с оная изцепка за гръмналия АЕЦ Козлодуй. После започна да вкарва сръбско с куку бенда. Неусетно се превърна в човека шоу по първата частна телевизия и всяка вечер имаше чалга и подигравки. Народа не беше виждал такова чудо. Налагането на чалгата, доведе до опростачаване. И това се хареса на власт имащите. Кебапче и бира и гласувал! Слави първи промотира чалга певачките, после дойде Пайнер и държавата беше умъртвена!
52
0
 
11
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 седмици
Толкова си може Простотията, бе...!ТОВА Е ИСТИНАТА!
51
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Аз също смятам, че харесват чалга без никой да я налага. Напр. по БНР постоянно има предавания с народна музика, но я харесват само баби. Не мисля, че някой може да променя лесно вкусове, мислене, поведение. За съжаление задръстена история отвсякъде, далеч не само по върховете на държавата.