МЗ посочи реда за коригиране на сгрешени данни в сертификатите за ваксинация

Всички несъответствия ще бъдат коригирани до 21 май
18 май 2021 19:39, Красимир Ангелов
14
МЗ посочи реда за коригиране на сгрешени данни в сертификатите за ваксинация
Снимка: БГНЕС

Във връзка със зачестилите сигнали на граждани за допуснати грешки в електронните удостоверения (сертификати) за поставена ваксина срещу COVID-19, Министерството на здравеопазването информира, че всички несъответствия, за които министерството е сезирано, ще бъдат отстранени до 21 май, този петък.

Става дума за грешно изписани имена, изписани на латиница за гражданите с ЕГН и ЛНЧ, съобщават от Министерството на здравеопазването.

В случаите, когато граждани, установят несъответствия в издадените сертификати (сгрешено име, дата на поставяне на ваксина, ЕГН, адрес или др.), трябва да подадат сигнал до временния имунизационен пункт, в който е поставена ваксината или до съответната регионална здравна инспекция, на територията, на която се намира пунктът. Сигналът е в свободен текст, съдържащ трите имена на лицето, данни за контакт, за поставените ваксини и описани подробно констатираните несъответствия. При необходимост към сигнала се прилагат копия на документи.

В случаите, когато лице подаде сигнал до имунизационния пункт, в който му е поставена ваксината или необходимостта от промяна е установена от страна на медицински специалист, директорът/управителят на лечебното заведение попълва и подписва заявка -декларация по образец за корекция на данни или за анулиране на запис в НЗИС и изпраща документа до РЗИ. След положително становище на РЗИ заявката се подава за изпълнение в МЗ.

В случаите, когато ваксината е поставена от РЗИ или структури към МЗ, гражданите подават сигнал в РЗИ и при установяване на основания за извършване на корекция, РЗИ попълва заявка-декларация по образец, която се изпраща в МЗ за изпълнение.

Министерството на здравеопазването създаде и възможността при несъответствия в имената, изписани в сертификат за ваксинация, гражданите да сигнализират и директно МЗ, като изпратят имейл на следната електронна поща: mhcallcenter@mh.government.bg. в имейла трябва да бъдат приложени копие на сгрешения сертификат и посочени вярно изписаните имена на лицето.

От здравното министерство обръщат внимание, че в Националната здравно-информационна система, модул е-Имунизация, са разрешени корекции единствено на следните данни: дата на администриране на ваксината; код на заболяване, срещу което се извършва имунизацията; дата на следващата доза при серийни ваксини; предходната имунизация от серията е поставена преди съществуването или извън системата НЗИС (ако ваксината изисква повече от една доза); национален референтен номер (НРН) на предходната имунизация от серията (ако ваксината изисква повече от една доза); настоящ адрес на пациента (всяко от полетата вътре); националност на пациента по ISO 3166-1 alpha-2; социална група на пациента (лекари, учители, общи работници, пенсионери и т.н.); телефон за връзка с пациента; имейл за връзка с пациента; телефон за връзка с лекаря; имейл за връзка с лекаря.
За всяка корекция, извън описаните по горе, записът трябва да се анулира, чрез подаване на заявка-декларация.

Всички лечебни заведения и РЗИ следва да изпълняват заповед № РД-01-202/02.04.2021 г. на министъра на здравеопазването, е регламентирана в стандартната оперативна процедура за промяна на данни в Националната здравно-информационна система, модул е-Имунизация. Заповедта е достъпна на адрес https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/04/02/zapoved_im_campaign_2_04_2021.pdf


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много са грешките при регистрирането на ваксинациите. Например въведена дата на първа доза дни след като е поставена втората доза и 30 дни след реалната първа доза - грешка в Александровска болница. Другата грешка, на която попаднах е сгрешено име на латиница, което означава, че някой си измисля как се пише името на латиница и го въвежда ръчно, а не се взима от регистъра на МВР, както е в личните документи.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
2
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Е мааааааамy cтapa, Ганьо дава мило и драго като го боцнат да получи заветния "сертификат" за да го пуснат и това лято да си пече д***то на морето у Гръцко, ама няма да прочете информираното съгласие преди да го подпише!!!А там пише, че всеки страничен ефект трябва да се сигнализира.Понеже не го е чел, Ганьо си вика: "А, щом дигам температура, значи ваксината действа!".Така Ганьо лишава родителите си, баба си, дядо си, които са в рискови групи от дози ваксини!
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който се е минал комбинирано, остава минат. Без право на адекватен запис.