Радев и Пендаровски заедно в Рим по повод 24 май

Двамата президенти ще отдадат почит пред делото на Светите братя
71
Радев и Пендаровски заедно в Рим по повод 24 май
Снимка: БГНЕС

Президентите на България и Република Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски ще отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим.

Това съобщиха от прессекретариата на българския държавен глава. 

Двете делегации ще пътуват заедно до Италианската република и на 27 май президентите Румен Радев и Стево Пендаровски ще положат цветя в базиликата "Санта Мария Маджоре".

Там през IX век папа Адриан II благославя азбуката и написаните на нея книги, създадени  от светите братя Кирил и Методий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38Кирилицата е единствена азбука в България, Украйна, Беларус, Русия и Киргизия. Втора азбука е в Македония, Сърбия, Босна, Монголия, Казахстан, Грузия и Азербайжан. Допълнителна азбука в Армения, Узбекистан и Таджикистан.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До TOP SECRETХристянството е било идеология за диктатура за да се обедини силна държава. Когато няма силна идеология, народа се дели и владее от чуждите държави и накрая разпада като държава..
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяхме католици ,папата би извикал двамата президенти и би ги помирилУви,Борис направи друг избор.Днес Константинопол е спомен,а Рим все така могъщ..Жалко,ще си спорим с макетата во веки веков.
25
0
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Прав си, моя грешка
24
0
 
5
 
! Отговори
До TOP SECRET преди 2 години
Абе ей, който не е чел достатъчно си точно ТИ ! Приемането на християнството не е ''асимилиране'' на българския народ и държава от Византия, а точно обратното - постигане на религиозна независимост ! При това, цар Борис 1-ви е разучил подробно (чрез кореспонденция) двете религиозни системи - източната и западната, и след това прави самостоятелен избор ! Що се отнася за насилственото налагане, той го прилага само срещу ония, които вдигнали въоръжен бунт. Много са ти миризливи секретите на теб !
23
5
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
И в рим радеффф нищоправеца недоразумението ще си подаде голото дуппе на Педеровски да го иззтърбуши отзаде,ясно,България е продадена
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До MakedonНикой не забранява да идат сички словени в Рим тогава. Ние не сме против. Но повечето приели латиницата като македони, срби, хърваци, чехи, поляци. А русите се цепят.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 24ти май винаги са канени представители от Македония. Така че, нищо ново. Ново е че отиват като една делегация.
20
3
 
4
 
! Отговори
Насърчение преди 2 години
Да обясняваш на македонец каквото и да е, и чиста загуба но време. Твърдят си техните измищльотини и фантасмагории, без да им трепне окото. Гърците им поставиха условията и ги оставиха да си лаят, докато не клекнат. И с нас ще е същото, да не се връзваме на лафовете им, безполезно е. Ще ни признаят и ще изпълнят Договора, просто няма къде да ходят!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Римската империя всъщност е обединение на всички гръко римски полиси.Един полисен свят,една обща средиземноморска цивилизация.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23Христянството спасява бг от потурчване и исляма на арабите и турците, но после спасява бг от запада и Гърция, които се опитват да я колонизират.
17
0
 
0
 
! Отговори
До ромеец преди 2 години
Прав си напълно.Не случайно още Плутарх(грък,но римски историк)загатва,че Рим може би е колония на Спарта.А в Рим изключително са уважавали всичко гръцко.
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонемен преди 2 години
Радев е ПОЗОР.
15
3
 
11
 
! Отговори
Олеле преди 2 години
А Пендаровски каква работа има там !?
14
4
 
11
 
! Отговори
Олеле преди 2 години
А Пендаровски каква работа има там !?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази гавра с Македония и Пендаровски като птделна славянска държава само показва как се изгавриха ЕС и НАТО в 1919 г. с България о до ден днешен.
12
0
 
7
 
! Отговори
Ромеец преди 2 години
Много е трудно за повечето хора да осъзнаят,че гръцко и византийско са две различни неща. Първо Византия, византийски неологизъм, измислен през XVI век. Въпреки, че са говорели гръцки те са наследници на Римската империя. Самите те наричат държавата си Романия, римска земя. През Средновековието щом си християнин и говориш гръцки автоматично си римлянин ПО такъв начин е функционирала ромейската имперска традиция. Тези национални въжделения започват да се появяват при тях при Палеолозите.
11
0
 
5
 
! Отговори
Вал преди 2 години
До АнонименГърция не е Византия в абсолютния смисъл.Известно е, че за Източната Римска империя започва да се употребява името Византия чак в средата на 16-ти век, когато самата империя не съществува. Факт.Да се преклоним пред делото на светите братя. Глаголицата просъществува кратко време, но чрез нея, учениците на светите братя създават и разпространяват днешната , нашата азбука- кирилицата.
10
2
 
8
 
! Отговори
Лили Иванов преди 2 години
Това е все едно комшията ,да дойде да ми кръщава детето,без да съм го молил.
9
1
 
6
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Това е абсурдна постъпка.

Спонсорирани публикации