Радев: "Три морета" създава възможност за растеж и свързване

Каним Гърция като гост на Срещата на върха на инициативата
173
Радев: "Три морета" създава възможност за растеж и свързване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев откри международна конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата "Три морета".

Благодарение на обединените усилия на 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море инициативата "Три морета" създава възможност за икономически растеж, свързване на страните, социално и икономическо сближаване. С политическо лидерство и съвместните действия на бизнеса и неправителствения сектор можем да подобрим стандарта на живот на хората в региона, заяви държавният глава.

Още по темата
По думите му засилването на инвестиционния фонд към "Три морета" и привличането на инвестиционен съветник към него (Amber Infrastructure Group) отбелязва преминаването на инициативата от политическо говорене към реални действия. Бизнесът е ключов участник, отбеляза Румен Радев и допълни, че расте интересът към инициативата от различни държави от цял свят, което се основава на големия потенциал на региона ни.

България гледа отвъд географските и времеви граници в региона, за да намерим интелигентното развитие на проектите в инициативата, заяви президентът по повод приоритетите на българското председателство на "Три морета". По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха "Три морета", която страната ни ще домакинства тази година в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Трябва напълно да обезпечим свързаността по линията Север-Юг, а през границата ни с Гърция преминават важни транспортни, енергийни и дигитални връзки, заяви Румен Радев и посочи, че регионът трябва да се възползва от потенциала на пристанищата и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка.

Президентът акцентира и върху друг основен приоритет на българското председателство - свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите. "Необходимо е да се търсят интелигентни решения с хоризонт отвъд следващите 20-30 години. Следващата стъпка е да работим с младите хора и да свързваме организациите и институциите, които се занимават с иновации", посочи президентът, като подчерта, че подходът трябва да е насочен към интегрирането на иновативни решения в сферата на транспортната, енергийната и дигитална свързаност, като се мобилизира човешкият капитал и бизнесът.

Президентът отбеляза и значението на укрепването на връзката на инициативата със стратегическите й партньори - САЩ, ЕК и Германия.

Възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона, са част от приоритетите, които има пред себе си инициативата "Три морета", заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Той подчерта, че 12 държави-членки на ЕС, участващи в нея, представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, но подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която по думите му има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура. Това ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
11
 
! Отговори
Омръзна вече преди 2 години
Фигурантът Радев вече омръзна с едни и същи клишета и ..... нищо правене и пак ........нищо правене ! Как едно полезно нещо не направи за хората ?!
38
12
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
боко яко е отворил чекмеджетата и плаща на троловете по сайтовете, че и тук !!!Кой му е крив, че на президентските избори изкара куц кон и остави Радев да ги спечели !!!
37
6
 
11
 
! Отговори
Естонците преди 2 години
Ха, Абе тоя не беше ли оня лъжец, които изхвърлихме като мръсен ***
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В коя страна ,освен в България има клатикурската длъжност вицепрезидент .С 10 бона заплата.
35
9
 
7
 
! Отговори
Чeбурашка преди 2 години
Караянчева е интелект. Пекин е в Босна.
34
7
 
14
 
! Отговори
1уеофх преди 2 години
До АнонименТочно защото форума Три морета е под егидата на НАТО, там няма работа Фигурант Рубленов, достатъчно ни изложи, когато го изпъдиха от същия форум. България още един път ли трябва да се срамува заради болните амбиции на един некадърник???
33
7
 
12
 
! Отговори
Крис преди 2 години
Абе, верно, той с какво точно заслужи тия 16 К на месец? Нещо направи ли?
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми харесва Стефан Янев. Има хубави очи.
31
5
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Радев, на вашта среща журналистите от БТВ ще ги биете ли само или ще викате Тошко африкански да им реже ръцете
30
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30Миналата година беше направен международен одит на ББР, и установиха, че няма НИКАКВИ НАРУШИЕНИЯ. На международния одит ли да вярвам, или на кошаревските свидетели на Мая Галевица, Череп Божков, Лъжец Бойкикев....????? Аз, пък ще кажа, че "сестра ти е...."
29
5
 
12
 
! Отговори
Божков преди 2 години
Народът иска отчет от Радев с какво подобри положението за последните 5 г.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РафоНищо ,ама взима 15 000,00 за това,е сега се активира малко с надеждата да го забележат и оценят.....
27
8
 
14
 
! Отговори
обикновен преди 2 години
Другарю РадеФ, няма да ви се отвори парашута и да крадеш от инвестициите в Три морета, а още по-малко ще ви бъде позволено да ги изнасяте директно към работодателите ви в Москва! Затова и тази формация ще се разформирова много скоро, тогава и на вас ще ви се наложи да строите магистрали, ако сте още политически жив!
26
5
 
12
 
! Отговори
Радеффф чао преди 2 години
Прецедентът скоро ще бъде изчегъртан от Дондуков 2
25
2
 
7
 
! Отговори
Чeбурашка преди 2 години
Бойко спря да плаща и сега с Калеко сме на борсата, вечер пък сме пред Министерството на земеделието по полички и силиконови чорапи.
24
5
 
14
 
! Отговори
123 преди 2 години
Този няма срам, точно от форума "Три морета" го изгониха като чумав плъх за да не влезе в офисите на НАТО, всички знаят, че руска разведка, и защото скри, че е бил в контакт с болен от Ковид??? Такъв срам за България, а този се гласи пак да се разхожда....с Деса.
23
5
 
13
 
! Отговори
Киро комуниста преди 2 години
РАДЕВ СЕ ОБЛИЗВА КАТО УЛИЧНО КУЧЕ ПРЕД МЕСАРНИЦА, НО ЩЕ МУ ПРИСЕДНЕ
22
4
 
11
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
Кой друг, освен шефката на Кабинета на МВР предложи Божков?КОЙ?
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма начин да се възкреси тоталитарната държава независимо от напъните на Радев. Със спускането на решения отгоре се приключи. Демокрацията се случва двупосочно от народа и за народа и това БСП и производните му не го разбират. Явно и гражданите, които подкрепят тоталитарния режим на Радев, не разбират какво е демокрация.
20
4
 
12
 
! Отговори
Рафо преди 2 години
Какво направи Радев за 5 години, че сега да се кандидатира пак?