Разходите растат по-бързо от доходите ни през 2021 г.

Повече харчим за жилище и облекло, за здраве, за култура...
140
Разходите растат по-бързо от доходите ни през 2021 г.
Снимка: БГНЕС

1 830 лв. е общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2021 г. и нараства с 6.9% спрямо същото тримесечие на 2020 година, по данни на НСИ.

С най-висок относителен дял е доходът от работна заплата (55.2%), следван от доходите от пенсии (31.3%) и от самостоятелна заетост (5.5%). Спрямо първото тримесечие на 2020 г. относителният дял на дохода от работна заплата намалява с 3.3 процентни пункта, а доходите от пенсии се увеличават с 3.6 процентни пункта.

Общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2021 г. е 1 607 лв. и се увеличава с 8.2% спрямо същото тримесечие на 2020 година.

С най-голям относителен дял са разходите за храна и безалкохолни напитки (28.4%), следвани от разходите за жилище (19.5%), данъци и социални осигуровки (13.6%) и транспорт и съобщения (11.6%).

Спрямо първото тримесечие на 2020 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намалява с 2.6 процентни пункта. Делът на разходите за жилище се увеличава с 2.1 процентни пункта, делът на разходите за облекло и обувки - с 0.9 процентни пункта, а на тези, свързани със свободно време, културен отдих и образование - с 0.8 процентни пункта.

Като абсолютни стойности през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същото тримесечие на 2020 г. средно на лице от домакинство разходите за облекло и обувки нарастват от 35 на 53 лв. (с 52.1%), за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) се увеличават от 258 на 313 лв. (с 21.2%).

По-сериозен ръст има и при разходите за здравеопазване, които нарастват от 102 на 111 лв. (с 9.3%), тези за транспорт и съобщения - от 172 на 186 лв. (с 8.3%), за свободно време, културен отдих и образование  - от 47 на 63 лв. (с 34.6%).

През първото тримесечие на 2021 г. се увеличава потреблението на плодове - от 11.7 на 12.8 кг, зеленчуци - от 11.9 на 13.4 кг, месо - от 8.9 на 9.4 кг, прясно мляко - от 4.4 на 5.0 л, картофи - от 7.0 на 7.2 килограма.

Намалява потреблението на хляб и тестени изделия - от 20.5 на 20.0 кг, захар - от 1.7 на 1.6 кг, кисело мляко - от 7.2 на 7.1 кг, олио - от 3.0 на 2.9 литра. Без промяна остава потреблението на месни произведения, сирене, яйца и зрял фасул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56Нищо не знаеш ти...щото ако знаеше, щеше да разбереш, че е по лесно да си програмист и че заплатата ти от 10000 е неоправдано лицемерие!
59
2
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Къде са тия пари за които говорите..........УЖАСКакви 1800 лева ......Какви са тия платени статистики и какво изобщо целите с тях....
58
1
 
6
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Аз писах преди близо година - в началото на протестите - когато Пъмпкин(вече незнам какво е цензурирано тук и какво не е) 1-ви беше готов да сдаде властта - реално ние сме фалирали от 1997-*** година насам(валутния борд), от тогава до сега сме на вегетация.Въпрос е не дали а кога ще бъде обявено- и о дюшеш - по време на служебно или не-гробаво правителство - чудесно. А сега ако банките почнат да вдигат лихвите става доста голямо го/вно и ще се размирише много бързо.
57
6
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ЗАПОЧВА КАМПАНИЯТА НА ЕС ЗА ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ЗАРАЗА.
56
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според вас нормално ли е една частна фирма да вдига заплатите когато в условията на криза когато приходите и намаляват?Комунистите продължават да си мислят че парите растат по дърветата.
55
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви заплати на работници да се увеличават бе хора? Вие виждали ли сте модерен завод, дори на картинка? Нискоквалифирицания човешки труд ПРИКЛЮЧИ. Вече дори контейнерите за смет се изхвърлят автоматизирано, скоро и шофьора на камиона няма да е нужен. Помислете си къде е мястото ви в икономиката на бъдещето и дали не сте малко ИЗЛИШНИ, вместо да искате заплати!
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1830 месечно на лице? Искате да ме убедите, че средното семейство с 2 възрастни и 2 деца разполага с 7320 лв месечно? Ехххх, де да беше вярно...
53
9
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Правителството на Радев увеличи драстнично миризмата на зелени чорапи в ефир.справка бтв
52
4
 
5
 
! Отговори
до истината до 59 преди 2 години
Хабер си нямаш за какво говориш! Ти мандра ми даваш за пример ?!?! ВТФ Колко печели една мандра - нищо. В нормалните страна мандрата дори се субсидира от държавата за да съществува. Продукция с ВИСОКА добавена стойност, чаткаш ли? Не се печели от мотика и доене. Печели се от технологии - коли, влакове, самолети, софтуер, финанси, чипове, прецизни машини, мед. техника, ... кое от това го имаме в БГ? Казах ли, че си без хаберник и пи6ман икономист?
51
5
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 2 години
Ами след като сме навлезли в рецесия и икономиката е спаднала с това следва и цените и заплатите да се намалят. Също да се намалят и публичните разходи. По този начин се придава по висока стойност на свободния капитал което позволява да се направят по големи нови инвестиции в частния сектор и така отново да се задвижи икономиката и тръгне нагоре. А ние правим обратното. В криза държавата вдига заплатите и увеличава публичните разходи. Бизнеса не инвестира а раздава заплати без да има приходи.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 51От ИТ сектора не влизат никакви пари, това е нищожна част от икономиката, а целия продукт произведен евтоно в България се изнася и печалбите се реализират на запад, и там се плащат даниците, а тик мизерните социални на заплатите на програмистите, само това остава и ддс-то.
49
10
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
НЕ Е ВЕРНО, ОТКАК ДОЙДЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУМЕН РАДЕВ ВСИЧКИ СЕ КЪПЯТ В МАСЛО И МЕД... А НЯКОИ В МАСЛО И БАКЪР
48
2
 
6
 
! Отговори
Гърбава лИбоФ преди 2 години
Е нали Бацо плещеше, че имал най-ниската инфлация...и ко стана?! Инфлацията взе че огладне и изеде парата народна...с лИбоФ!
47
1
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Кои други индустрии е обезкървила IT то?! Не ставай смешен! Това е едно от малкото места, от където влизат чужди пари. Ние друго нямаме. Нито тежка, нито лека промишленост има, с изключение на няколко фабрики за авто-части. Даже селско стопанство няма, от къедто така или иначе в развитите страни не се вадят пари, щото се субсидира. Един туризъм който в момента е в колапс.
46
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спешно трябва да се намалят заплатите и данъците за да може България да дръпне напред.При тези високи разходи за бизнеса никога няма да настигнем западна Европа.
45
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Само ми кажи от коя дупка на компа ти излиза домати и от коя краставици...кат си толкоз голям гений...?"Не ме интересуват откъде излизат доматите и краставиците. Храня се по ресторанти, където ми ги сервират!Иначе знам как се гледат зеленчуци, баба и дядо имаха къща с градина! В моята има градинар!
44
6
 
2
 
! Отговори
пак сме наопаки преди 2 години
Щом цените се определят от пазарът тогава защо заплатите трябва да се определят от държавата? От къде накъде държавата ще казва на частния бизнес колко трябва да плаща? Това е директна манипулация на пазарът което значи че ние нямаме капитализъм.При капитализма когато икономиката върви нагоре с това нараства и цените и заплатите. А когото икономиката върви надолу следва заплатите и цените да се намаляват.А при нас е обратното. В криза заплатите растат и цените растат!??
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50Само ми кажи от коя дупка на компа ти излиза домати и от коя краставици...кат си толкоз голям гений...?
42
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станете програмисти. Почвате от 10000 лева, ще се чувствате като депутати още на 20!
41
4
 
4
 
! Отговори
до Истина преди 2 години
Тея бакалски сметки са .. точно бакалски сметки. На малко места ще ти платят за провисяно време по някаква тарифа. Времето се умножава по фактор производителност. А при нас тоя фактор е малък. Причини - много. КАто се почне от това, че външни инвестиции няма, нямаме и продукция с висока добавена стойност, от къде да дойдат парите за заплати? Даже и мерцедеса на чорбаджията ако замени с дачия, ще вдигне средно с 5-10лв, заплатата