Омбудсманът: Държавата да подпомогне финансово паспортите на сградите

Наредбата ощетява гражданите, заяви Диана Ковачева
Обновена: 20 май 2021 20:08 | 20 май 2021 20:00, Анисия Иванова
78
Омбудсманът: Държавата да подпомогне финансово паспортите на сградите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наредбата за техническите паспорти ощетява гражданите. Това заяви Диана Ковачева, национален омбудсман, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Тя допълни, че е изпратила до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова становище по проекта за изменение на Наредбата за  техническите паспорти на строежите. Проектът е публикуван за обществено обсъждане до края на месец май. В него се предлага срокът за съставяне на техническите паспорти на съществуващи сгради да бъде отложен с две години – до 31 декември 2024 г., а не до края на 2022 г. , както беше досега.  

Още по темата

"Необходимо е не само формално да бъде удължен срокът с още 2 г., а да се преосмисли изобщо концепцията за паспортизацията. Според мен е крайно несправедливо гражданите да бъдат натоварени финансово и административно с тази процедура", заяви омбудсманът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Диана Ковачева смята, че процесът е децентрализиран – хората трябва сами да ръководят цялата процедура, да намерят фирма, която да направи съответните измервания и да платят за това.

"Другият проблем е, че липсва архивна техническа документация, като българските граждани ще трябва да платят и за това тя да бъде възстановена. Наредба 5 трябва да бъде преразгледана изцяло – това е ангажимент на държавата, особено финансовото обезпечаване на процеса", допълни тя.

Друга коментирана тема е свързана с етажната собственост.

"Държавата и местната власт е оставила изцяло в ръцете на етажните собственици сами да разрешават проблемите си. Те най-често не могат да се разберат за административните разходи, тези за управление и ремонти, състоянието на покривите и асансьорите. Така те започват да водят дела един срещу друг, за да намерят решение", каза още омбудсманът.

„В хода на пандемията се увеличиха оплакванията за тормоз от колекторските фирми. Те започват да събират дългове, които са с изтекъл срок или не е точна сумата. Хората не знаят какво да направят и подписват документи, без да са наясно и така подновяват своя дълг“, каза гостът.

Диана Ковачева коментира, че възрастни хора и безработните са най-честите потърпевши от колекторските фирми.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Срам преди 2 години
В него се предлага срокът за съставяне на техническите паспорти на съществуващи сгради да бъде отложен с две години до 31 декември 2024 г., а не до края на 2022 г. , както беше досега.Ей това сме българите - бавничко, бавничко - да не се преработим!
49
0
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Закона е от 2006. През 2006г. правителството беше на Станишев. НАРЕДБА 5 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАСПОРТИ НА СТРОЕЖИТЕ. Блоковете с панелен тип са с изтекъл срок на годност. Не всички разбира се, но доста голяма част от тях.Панелните блокове, строени основно през 60-те и 70-те години на миналия век, вече наближават края на експлоатационния си живот. Не са вкарали този закон през последните 11 г., а през далечната 2006. Може да проверите.
48
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 години
Алооо, омбудсмана, решението е да няма такива излишни глупости като тези паспорти. Докога ще наливат пари в джобовете на строителните търтеи?
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРП са виновни.
46
5
 
4
 
! Отговори
Ей, освестете се преди 2 години
Бюджета е продънен. Герб теглиха такива заеми, че и внуците ни ще вият! Няма пари бре! За пенсии, за администрация, за военни и милиционери. Няма пари! Добре, че съм в не в сивата, в "черната икономика" от 30 години. Всичко кеш, на ръка! 500 лева на точния човек и вече съм с ТЕЛК. Да бе, измамник съм! В измамна държава това ми е отговора!
45
2
 
7
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Г,е,р,б,а,д,ж,и,и,т,е пак намериха как да си напълнят черните касички от общественото БГ население.
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия паспорти ГРОБ да си ги заврат ....... . Надявам се след 11 Юли да се забрави и за партията им и за паспортите .
43
2
 
9
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Какъв паспорт да правя на къща, която е построена през 1957 г. ,едва се държи на основите си?
42
0
 
9
 
! Отговори
жожи преди 2 години
аз така и не чух каква е ползата, за какво ще се използват тези технически паспорти на старите сгради. Какво е това, което сега не може да се случва по причина липсващи паспорти и като си направим паспорт, как ще го ползваме и какъв проблем паспорта ще реши.Все пак не губя надежда че има нещо разионално във перманентните изисквания за нови или подновени документи, а не единствено да се събират такси и да се отваря работа за писарушки.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата може и да раздава пари на всеки, но парите ще свършат. Предлагам г-жата да даде личен пример - да дари заплатата си.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги отмени, не да помага
39
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи и означава - държавата. Това да не е бездънна яма. Дай тогава тая държава да раздава на всеки по Дачия дъстър.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно омбудсмана не разбира каква е целта на паспортизацията на сградите. Целта е да се издоят гражданите а не да им раздава пари.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което се прави ,като саниране не е никакво саниране а е само декорация,за да сеотмъкнат много пари от евросубсидиите.Не си мислете,че сградите стават по сигурни след облепването им със стеропор и с боя.Абсурд е да се мисли,че това наистина удължава живота им.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомням си,как през'90-91бяхме задължени да си представим документите за собственост за жилищата си в частни фирми.Тогава отново вадихме документи но вече от частните фирми на архитекти,(че даже и на стр.техници) срещу заплащане.В последствие сгради,които не бяха потърсени от наследници бяха"приватизирани"(разбирай откраднати) и продадени от същите тези крадци.Така,че и този път ще се случи същото с мотива,че всичко се прави за доброто на хората.Може би,но на кои хора?
35
0
 
11
 
! Отговори
Black metal преди 2 години
Преди около 10-12 години прехвърлихме моя роден дом на мене. Тухла, сграда , строена 1956 година, центъра. В кадастъра имаха ВСИЧКО, понеже стана проблем с етажите, по време на комунизма партера не са го броили, сега го броят, смешници. Това беше забавяне 1 ден, но кадастъра и ЕСГРАОН имат абсолютно всичко, + че си има там акт 16 и кой знае какво още. В нас може да влезне човек само ако АЗ го пусна, тия от мене ще видят от трите знаете кой пръст.
34
0
 
11
 
! Отговори
До омбудсмана преди 2 години
Госпожа, моята къща е от седемдесетте години, държавата кога ще мие финансира.цял живот си живеят в панелки да си правят ремонти,санирания и д-р.на моята къща държавата не ми прави ремонти, покрива,изолации,дограми и т.н.какъв съм аз какви са те в тая държава.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато са строени сградите всичко е било по план и тези планове и разрешителни са били издавани от архитектура и бллагоустроиствоНо когато се разреши частни фирми да се занимават с благоустройството ги отмъкнаха най нагло стотици хиляди документи от общините и се "приватизираха" от частните фирми.И преди година-две за да ги нахрани предишната власт измундри този закон.Мислите ли,че собствениците на замъци на запад имат Акт-16 и технически паспорти на замъците си.Но въпреки това си живеят в тях
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато са строени сградите всичко е било по план и тези планове и разрешителни за били издавани от архитектура и бллагоустроиствоо.Но когато се разреши частни фирми да се занимават с благоустройството МВР отмъкнаха най нагло стотици хиляди документи от общините и се "приватизираха" от частните фирми.И преди година-две за да ги нахрани предишната власт измундри този закон.Мисите ли,че собствениците на замъци на запад имат Акт-16 и технически паспорти на замъците си.Но въпреки това си живеят в тях
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези паспорти са още един пирон в ковчега на гербаджийската хунта.

Спонсорирани публикации