Омбудсманът: Държавата да подпомогне финансово паспортите на сградите

Наредбата ощетява гражданите, заяви Диана Ковачева
Обновена: 20 май 2021 20:08 | 20 май 2021 20:00, Анисия Иванова
78
Омбудсманът: Държавата да подпомогне финансово паспортите на сградите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наредбата за техническите паспорти ощетява гражданите. Това заяви Диана Ковачева, национален омбудсман, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Тя допълни, че е изпратила до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова становище по проекта за изменение на Наредбата за  техническите паспорти на строежите. Проектът е публикуван за обществено обсъждане до края на месец май. В него се предлага срокът за съставяне на техническите паспорти на съществуващи сгради да бъде отложен с две години – до 31 декември 2024 г., а не до края на 2022 г. , както беше досега.  

Още по темата

"Необходимо е не само формално да бъде удължен срокът с още 2 г., а да се преосмисли изобщо концепцията за паспортизацията. Според мен е крайно несправедливо гражданите да бъдат натоварени финансово и административно с тази процедура", заяви омбудсманът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Диана Ковачева смята, че процесът е децентрализиран – хората трябва сами да ръководят цялата процедура, да намерят фирма, която да направи съответните измервания и да платят за това.

"Другият проблем е, че липсва архивна техническа документация, като българските граждани ще трябва да платят и за това тя да бъде възстановена. Наредба 5 трябва да бъде преразгледана изцяло – това е ангажимент на държавата, особено финансовото обезпечаване на процеса", допълни тя.

Друга коментирана тема е свързана с етажната собственост.

"Държавата и местната власт е оставила изцяло в ръцете на етажните собственици сами да разрешават проблемите си. Те най-често не могат да се разберат за административните разходи, тези за управление и ремонти, състоянието на покривите и асансьорите. Така те започват да водят дела един срещу друг, за да намерят решение", каза още омбудсманът.

„В хода на пандемията се увеличиха оплакванията за тормоз от колекторските фирми. Те започват да събират дългове, които са с изтекъл срок или не е точна сумата. Хората не знаят какво да направят и подписват документи, без да са наясно и така подновяват своя дълг“, каза гостът.

Диана Ковачева коментира, че възрастни хора и безработните са най-честите потърпевши от колекторските фирми.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финансови операции . Сър.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви паспорти бе?!Излизаме от ЕС ако ни карат да правим паспорти!!!!!!!
8
0
 
15
 
! Отговори
Панелчик преди 2 години
Защо бе какво ще направи този паспорт каква е ползата от това - нямат надъване на пари тези *** ! 50 години не е имало сега се сетиха.
7
0
 
17
 
! Отговори
Не е ли преди 2 години
По-добре да се спре този поспортизация на сградите. В ЕС е пожелателна и не е задължителна. А това, че проектите са изчезнали е проблем на тези, които са ги утищожили. Има членове и алинеи от НК косаещи унищожаването на официални документи .
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Креативни ,продуктивни безумци.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да проверят и мазетата за дълбоко скритата ракия. И компи компотите. ЗАщото са потенциална ракия.Само загатвам . За успеваемостта на рекета и приходите.
4
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е справедливо или не, не това е работата на омбудсмана. В тая държава всеки почна да дава акъл как да се управлява - и шоумени и журналисти. Има един начин за прокарване на идеи и той е да се направи партия и е крайно време такива изказвания да се криминализират!
3
1
 
11
 
! Отговори
Багерист герберист преди 2 години
Хайде да се паспортпартиизиратеХайде да ви дефлорираме .Време е за шооуу
2
3
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Права е .Всички частни сгради имат паспорти .Тези построени от Държавата нямат - панелките от соца .Същото е за програмата за Саниране на ГЕРБ - ограбиха няколко милиарда лева - а Историята е показателна за мисленето на Политиците - защо трябва аз да входирам документи при кмета за саниране ???Не е ли редно кмета да дойде при мен и да каже - Пич , твоята панелка е грозна и загрозява Града , аз ще ти санирам сградата .
1
10
 
5
 
! Отговори
Мая Манолова преди 2 години
Поздравявам русата кухоглавка со мелодията "Кукавица"...

Спонсорирани публикации