Радев: Постиженията на Националната музикална академия имат световно измерение

Президентът поздрави академията по случай 100- годишнината ѝ
23 май 2021 11:18, Елка Василева
43
 Радев: Постиженията на Националната музикална академия имат световно измерение
Снимка: Президентството

Постиженията на Националната музикална академия и признанията на нейните блестящи възпитаници и преподаватели имат световно измерение. Това е доказано, защото от първия ден на нейното създаване до днес тези възпитаници и преподаватели са в елита на световната музикална сцена и наука. Това заяви  президентът Румен Радев в зала „България” в приветствието си по случай тържественото отбелязване на 100 години от създаването на Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“. На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
Държавният глава подчерта, че музикалното образование е доказана емблема на страната ни със своето високо ниво, за което принос имат поколения наред, отдали живота си на музиката. По думите му най-блестящото свидетелство за него са възпитаниците на академията.

Затова президентът с готовност е приел и патронаж на инициативата за изграждане на нова българска музикална зала, основен двигател на която е професор Сава Димитров. „Трябва да разширяваме нашето културно и духовно пространство. Младите хора, които излизат на сцената, имат нужда от красива, функционална зала, която да бъде на висотата на техния талант”, посочи президентът.
 
Румен Радев благодари на преподавателския екип на Националната музикална академия, че съхранява българската музика и я развива, разширявайки духовното влияние и издигайки авторитета на страната ни. „Искам да ви пожелая все така, както вашите предци, да доказвате, че българският талант няма граница, която да не може да премине, няма сцена, която да не може да покори и няма публика, която да не може да завладее”, обърна се президентът към възпитаниците на академията.
 
По случай годишнината държавният глава връчи плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на ректора на Националната музикална академия проф. Сава Димитров. В рамките на събитието беше открито и 52-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, който се провежда под патронажа на президента. По време на събитието държавният глава Румен Радев беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четейки дъ пРезидента, тезисите на Тодор Живков не ми липсват.
14
1
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
То , академията незнам..... ама в НМУ Л. Пипков директорката си е отдавна за смяна. Столична Добрева е парашутист на ГЕРБ и лично на Вежди Рашидов. Хайде поразчистите и там.
13
2
 
4
 
! Отговори
Ставри преди 2 години
На Фигуранта му ставала пратката само като чуе симфонична музика.
12
2
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Защо ДнесБг бяга от новината за топлият пример на господин Радев в Сърбия? Заедно със сръбският президент имаше чудесно посещение в български градове,населени с наши сънародници. Явно добрите отношебия между българи и сърби са факт. Да живее Царство България ! Даживее Кралство Сърбия !
11
1
 
5
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Голям балсам за душата е на това първен...ю самовлюбено и влюбено във властта. Защо не оправи читалището в селото от което си бе Славяново ?Или забрави от къде си?Да ама ти личи въпреки,лустростването ти
10
1
 
7
 
! Отговори
Филип преди 2 години
Къде ли ни си завира тоя.Каквото и да правиш другарю оставяш черна страница в Най-новата историята на България.Светлата страница е.на Борисов, защото той е строителя на новото време на България. Ти рушиш по най -долнопробен начин.Борисов управлявал 10 години а твоите мераци да властваш и да рушиш за колко са?!Толкова си обладан от жаждата да властваш,че си жал..к
9
1
 
8
 
! Отговори
смех преди 2 години
леле леле леле , фигуранто и от музика разбира :) абе тоя за три месеца се показа и изказа повече от колкото за три години и половина .
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се. Академията се е съхранила през годините не благодарение на теб, за да се появяваш като нейн шеф за постановка и предизборна кампания! Квото може почна да крадеш, дори слава
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боцко ядеше асфалт, тоя наби из класическите музикални форми, с които е закърмен във военното училище...
6
1
 
15
 
! Отговори
Лазаров ден преди 2 години
Да не сме в постоянен Лазаров ден? Този човек толкова не е обикалял никога ...
5
1
 
16
 
! Отговори
акуда преди 2 години
а пилотите кацнали в политиката много селски иазмерения
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ме изтрихте? Пуяк си е едно много приятно пиле. А че Радев си прилича на него аз не съм виновен.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хунту Радев е велиг диригент поздравява колегите
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога Клепоушатия разбира и от музика ?!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, този всеки изминат ден става все по -смешен

Спонсорирани публикации