Гранитски: Обеднява езикът ни, държавниците ни имат изкуствен

Опростачването водило до по-лесна манипулация
Обновена: 24 май 2021 21:14 | 24 май 2021 21:08, Екип на Bulgaria On Air
46
Гранитски: Обеднява езикът ни, държавниците ни имат изкуствен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В празника на буквите - 24 май - вървим ли към светли бъднини? Гордост - дума, която не използваме всеки ден, чувство, което не изпитваме всеки ден. Даваме ли си сметка, какво сме дали на света?

"Езикът е свещен, казва го Вазов. Без Вазов нямаше да има България, защото езикът формира нацията. Днес нямаме много поводи за гордост - освен езика и произведенията на културата. Не го използваме в неговото богатство, обеднява езика ни. Държавниците - те имат изкуствен, пластмасов език и това показва бедна мисъл. Опростачването на една част от обществото, ниското културно равнище, води до по-лесна манипулация". Това заяви в Денят ON AIR, издателят Иван Гранитски.

Според него вина за това опростачване имаме всички ние като общество.

"Всички сме виновни. Хората на духа са виновни, защото политическите разделения и конфронтация през 90-те години омерзиха част от тях, други заминаха,  затвориха се в своите слонови кули. Ние всъщност говорим 30 години за гражданско общество, но няма кой да го събуди. Трябва да се събуди желанието, да се върнат тези над 2 млн. емигранти, които са напуснали, не от добро. Политиците да направят, така че да ги върнат.", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова.

Гранитски показа някои нови издания на книги на Стоян Михайловски, които намират своето отражение и днес.

"Не винаги сме били чуждопоклонници. Но Кириякстефчовци има много. Затова издадохме ново издание на книгата на Стоян Михайловски, която е толкова актуална е и днес. Не сме се развили, даже сме деградирали. Загубили сме идеалите си донякъде. Нашите държавници си е страх да не ги смъмрят брюкселските чиновници. Обръщението с ярост и предателство към Русия, сега когато наши пишман русофоби говорят, че трябва да разрушим паметниците,  скверно е", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Иван Гранитски.

И посочи, че можем да заровим темите, които разделят обществото.

"Не трябва да има фоби, фили, трябва да бъдем единни. По толкова много линии се раздели българското общество, че цялата тази енергия я източихме. Културата може да обединява и го прави. Проблемът е, че официалната държава не желае да постигне това цялостно обединение и затова България продължава да затъва. Вървим към мрачни дълбини", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Иван Гранитски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Дъра-бъра Гранитски преди 2 години
И какво ни помага, че на народния ни празник Гранитски грачи като черен гарван, че вървим към мрачни иднини? Като се е вторачил в лошотията, натам ще върви, я. Нас да не ни влачи със себе си.
16
3
 
1
 
! Отговори
ХПредполагащ преди 2 години
По времето на Соца, се пееха предимно Руски песи, та чак Руснаците ни питаха, дали си нямаме свои Български. Сега се пеят предимно на английски език (американски песни). Продажноста е характерна за много хора в България. Неможе друг да ни уважава, ако самите ние не се уважаваме. Вчера на празника, по Нова тв, шоуто "като 2 капки вода" се пееха само чуждоземни песни. Пита се: *** ли сме, или народ?
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прославата на съветската армия от ВСВ с паметник,засечва изцяло българската армия,в степен нашата да не съществува.Ние не сме освободени,а участвали в освобождението на Европа,но бълг.офицери са низгвернати след завръщането си от кого,от Съветите.Тук не е имало битки между германски и руски войски, а последните дошли за установяване на комунизма и преразпределение на Европа.Не сме Австрия с паметник на съветската армия по други причини.И Гранитски може да е по реалистичен,не толкова зомбиран.
14
2
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Путин е виновен за много неща, но най вече за промитите русофилски мозъци в България. Плюе по нас и на нашата история и култура а такива невежи *** като теб му се радват!!!Благпдаря да си прибира подаръците и слугите, императорските мераци да си го завре някъде
13
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Във боички потопени към властта са устремени. Колко много демагози и добри политолози ! Флюгери и куп пиари и всякакви екземпляри - те привидно са критични с доста интереси лични. Няма вече родолюбие има само себелюбие . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2021).
12
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Пролет : Добре дошла, ти Пролет животворна, с разцъфнали дървета и цветя ! Мечтаем да е добротворна и здраве да ни носи тя. Да няма тъжни и унили по улиците на града, а граждани усмихнати, щастливи, спокойни след отминала беда. Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2021).
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този Иван Гранитски даже главата му е гранитна. Като материала от който е построен мавзолея на Ленин в Москва! Русофилите и русофобите са измислени в Москва! Ние не се делим, москалите ни делят!Държавата се нуждае от изкуствен език. Дали е пластмасов или не, всяка държава използва изкуствен език, останалото са диалекти. Изкуствен език е македонският, изкуствен е и българският, и английският...
10
2
 
4
 
! Отговори
асдаа преди 2 години
Ми как да не обедната езикът ни?Вече 12 години в училищата се изучава само Винету. Само първи том. Щото пожарникаря не е прочел 2-ри том....
9
4
 
4
 
! Отговори
ЧЕСТИТ 24 МАЙ преди 2 години
Каква дoлна пропаганда от страната на Мики маус и мръсните дънки да ни накара да забравим да се гордеем със собствената си история. Че американските ни "съюзници" опитват по всякакъв начин да ни зачеркнат . Че ни убеждават с лакейтe си как 24май не бил кои знае какъв празник.Обаче че управляват чyдовищa като Борисов и Гешев предатели на род и родина е yжacявaщо
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То си има една Голяма книга Библията независимо кой как я е писал и там си е казано, че всичко е Любов и 10 Божии заповеди.За по-просветените има Будизъм, където е речено, че всяко страдание произтича от невежеството.Невежеството в заливащия ни с информация свят е факт, както фактът че процентното съотношение на ***-те е константа и всички лостове да се контролират 70% *** са необходими и днес. Най-успешно става със СТРАХ макар да не смятам, че е разумно.
7
1
 
12
 
! Отговори
КК преди 2 години
Напротив, "обогатява" се нашият език. Голям принос в това имат парламентарните калинки. Въведоха нови думички като "входирам", "страхувам (ги)", "ваканцувам", "срутище", "първа игла, втора игла", "***, герберасти" и още много такива "приноси" към българския език.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иван червеногрснитски... Скрий се бе, плъх! Раша е в дифолт. Няма да има копейки.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за тъпотия, не желая да се кланя на Путин и неговите имперски мераци. Ясно показаха че имат нулево уважение към нас Българите даже и на този празник изкривявайки истината !!!
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Останало ли е нещо неоплюто в Чалгария?Тяова е въпросът.Ако да, нека се продължава в същия дух по-скоро да се изперпи контингентът и да се започне на чисто и от нулата. Дори от преди нулата. Проба, проба, ороба. И така, докато уцелимправилната сглобка. На чисто. 2
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би български език и идентичност няма? Може би следваме идеите на реформатори/политици от едно време като Кирил и Методии, Вазов и прочее?
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вазов и всички останали 'будители' нима да не са били реформатори/политици?
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Езикът е свещен, казва го Вазов. Без Вазов нямаше да има България, защото езикът формира нацията' --- Езикът може да се използва и за поробване. Например, друга съвременна дума за 'лекар' е 'здравен работник'. Лекарят работи за себе си, а не за заплата какво правят 'работниците'. Въпреки това, това не спира политиците да използват 'здравен работник' вместо 'лекар', защото единствено работникът е достатъчно наивен да работи за 'общото', тоест за идеите на Партията.