КНСБ: Уволнението заради снимка или лайк в социалните мрежи е незаконно

"Личният профил няма никакво отношение с професионалните ангажименти"
25 май 2021 10:28, Ния Христова
54
Уволнения заради "неподходяща" профилна снимка в личен профил във Facebook или заради харесване на определени публикации в социалните мрежи. Подобни сигнаби получават в КНСБ през последните години. 
 
Какви са правата на служителите в подобна ситуация?
 
"Тези сигнали са от няколко години. Сега има по-голям интензитет и позволиха да бъдат засечени, за да можем да ги представим пред обществото. Става въпрос най-вече за сигнали от работещи най-вече в социалните мрежи. Без значение дали го прави под формата на физическо лице или в лично качеството, работещите търпят санкции, защото правят интензитет във Facebook", каза националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той допълни, че няма никакво законово основание човек да търпи подобни санкции.
 
"В закона няма някакво основание, за което работещият да носи наказание за това какво прави в личния си профил във Facebook. Личният профил в социалните мрежи е лично пространство и няма никакво отношение с професионалните ангажименти. Работещите трябва да знаят, че поведението им все още не е обвързано юридически с това какво работят, кои са", коментира още Капитанов.
 
И подчерта още, че в големите компании в Европа са направили своите препоръки, политики и правила за работещите.
 
"Практиката там е такава, че когато човек започне работа - му се показват правила, които са точни и ясни. Те са за това какво се препоръчва как човек да действа в социалните мрежи. Част от тях препоръчват да не се споделя служебна информация, да не се споделя информация за колеги", добави националният секретар на КНСБ.
 
Той припомни, че правата на човека са уредени в Кодекса на труда и вътрешните разпоредби на фирмата.
 
"Ако някъде има уредени правила за Facebook - те са препоръчителни на този етап. Регулация на общуването би следвало да има. Но темата е много деликатна, защото става въпрос за лична свобода и свобода на словото. Много често хората нямат хигиена на общуване, качват подигравателни снимки за колегите си", каза още експертът и посочи, че в момента хората се сблъскват с дисциплинарни наказания, заплахи за уволнение, а някои и директно са уволнявани.
 
"Трябва да знаят, че всички такива актове, които са се случили, са отпадали в съда, защото не е законно. Но работодателите използват всякакви други прийоми, за да покажат положението си спрямо работещите", категоричен е Тодор Капитанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31Ако си взел болничен и си се наснимал, провинението не са снимките, а фалшивият болничен
32
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 2 години
Ситуацията си е КНСБало мамта.
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** / ***, едва ли някой има интерес да те следи... ,хахаха
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си взел болничен и си се наснимал ,че си отишъл на екскурзия няма на кой да се сърдиш!По цял свят за това ги уволняват !
29
0
 
11
 
! Отговори
фг преди 2 години
Да не съм правен в задния двор, та ще давам достъп на работодател до моя фейсбук??? Айде, довиждане!
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КНСБ вие имате ли тая година поне един защитен работник - освен жената на вожда си- ?
27
1
 
12
 
! Отговори
Док преди 2 години
Решението е просто - няма фейс, няма проблем. Ама у нас, а и по света отдавна е модерно да се похвалиш на всички познати, че си се събудил, ял, сррал, е*Ал и тн изразяване на низки махленски страсти.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А уволненията, че не сме гласували за партията майка законни ли са ?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей това канисибето големи спициялисти. Я цял ден ша чатя на компютъра и немогат ме уволни. Малее ако това се случи при нас първо ша ми теглят един як бой и после за яката и вънка като мръсно коте.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 24И като добавим, че много зависи и какви са снимките, щото ако някой се гаври с името на фирмата, лого или нещо подобно в профила си, как ли пък няма да го махнат.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лайкването през работно време е нарушаване на трудовата дисциплини или просто казано отконение от работния график. За това не само може да те уволнят, а може и да те уволнят дисциплинарно. Та пак обяснявайт лайкове, фейс, работа.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другаря капитанов забравя за едно понятие, лоялност на раборещия към фирмата. Той ще подробва престижа на бизнеса ми с оростотии и аз ще го държа, едва ли не аз теябва да тръгна пи съдилища да доказвам че лъже и нанася вреди на фирмата. Айде приземете се.
21
0
 
9
 
! Отговори
гр преди 2 години
то може да не е законно да те уволянт заради харесване в социална мрежа, но ако искат да те уволнят, ще те уволнят
20
0
 
13
 
! Отговори
Дали ви следят преди 2 години
Службите следят всичко,ако имат интерес към някой просто му клонират телефона или компа чрез Израелски Шпионски Софтуер и гледат това което и вие!Последно ги бях засекъл как гледат някаква бабичка в банята да се къпе и им слушах извратените коментари!БГ офицери кво да ги правиш!
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също така и за написано мнение, ако то не съставлява обида, лъжа или клевета, също не следва уволнение. ЕСПЧ си има и практика, свързана с това - правото на изразяване не може да се дерогира по такъв начин, освен когато мнението не излиза извън общите норми и не съставлява престъпление.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са съвсем прави КНСБ. Ако снимката е излагаща, компрометираща и то на лице, заемащо определа позиция /полицай, учител, прокурор и т.н./ - това спокойно може и е ставало причина за уволнение за излагане престижа на работодателя. Съдът има такава практика. Но залайкове - не - това е право на мнение, което е основно човешко право. Човекът не е писал сам поста или снимката, която е харесал, само за едното харесване наистина не би следвало да бъде уволнен.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтрихте го коментара :)))) Службите са в множенствено число, не можеш да им хванеш края :)) Тъкмо да похваля Днес, те не ми верват, психология :)))))
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, хубава, хубава, ама сичко и стои на една страна - уста, вежда, усмивка.
15
1
 
10
 
! Отговори
А така преди 2 години
А ние премиер искаме да уволняваме заради снимки на някакви шкафчета. Да се обърне за помощ към КНСБ.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички шефове на КНСБ, Чавдаровци и други са си намърдали синовете и дъщерите във фирми които работят с боновете за масова приватизация които синдиката събираше, вземат по десетки хиляди заплати и накрая ти имаш печалба 0,001 стотинка на вложен лев. По-големи далаверажий от хората на Борисов.