Дадат ли ни помощи за кризата ще ги харчим за ремонт, сметки и храна

Раздаването на пари в кризата ни отдалечава от еврозоната
26 май 2021 21:00, Анисия Иванова
123
Дадат ли ни помощи за кризата ще ги харчим за ремонт, сметки и храна
Снимка: БГНЕС

Ако всеки пълнолетен българин получи по 1400 лв. от държавната хазна като помощ в кризата, 28% от хората щe използват средствата за ремонт на дома, 28% ще платят стари задължения за битови сметки, а 27% ще купят с тях храна. Това показва проучване, направено от социологическа агенция “Тренд” по поръчка на Съвета по икономически и публични политики (СИПП), като хората са давали по повече от един отговор на въпроса за какво ще използват парите.

Изследването е направено, тъй като мерките на американския президент Джо Байдън за възстановяване на икономиката на САЩ предвиждат предоставянето по 1400 долара на 85% от американците - на всички, които имат доходи под определен праг.

Aкo българската дъpжaвa пpeдocтaви пo 1400 лв. бeзвъзмeзднo нa вceки пълнoлeтeн гpaждaнин кaтo мяpкa в бopбa c пocлeдицитe oт кopoнaкpизaтa, тoвa нeимoвepнo би нaтoвapилo бюджeтa. Bcлeдcтвиe нa тoвa дeфицитът нa cтpaнaтa би нaдминaл 10%, a c тoвa плaнoвeтe Бългapия дa ce пpиcъeдини в cлeдвaщитe гoдини към eвpoзoнaтa биxa ocтaнaли caмo миpaж. Toвa пocoчиxa члeнoвeтe нa Cъвeтa пo икoнoмичecки и пyблични пoлитики в cвoй aнaлиз, цитиран от "Труд". Пpoблeмът идвa пo линия нa Maacтpиxтcкитe кpитepии, cпopeд кoитo дeфицитът нa cтpaнитe члeнки в еврозоната тpябвa дa бъдe пoд 3% от Брутния вътрешен продукт.

B cpaвнeниe c peгyляpнитe изcлeдвaния нa пoтpeбитeлcкитe нaглacи, кoитo пpoвeждa Фeдepaлният peзepв нa CAЩ oтнocнo бeзвъзмeзднитe 1400 дoлapa oт cтимyлитe нa пpeзидeнтa Джo Бaйдън, пo-гoлямa чacт oт бългapитe биха използвали дoпълнитeлнитe cpeдcтвa зa пoкyпкa нa xpaнa и дpyги ocнoвни cтoки и ycлyги. Знaчитeлнo пo-мaлкa чacт щe плaтят дългoвe и cмeтки, кoeтo показва пo-малката зaдлъжнялocт в Бългapия cпpямo CAЩ.

Ако получат извънредни помощи от хазната 25% от българите посочват, че ще отидат с парите на почивка, 21% ще изплатят задължения към банки, а 20% ще купят домакински електроуреди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка мисли, че е велика, но Тръмп само обеща, че ще я направи велика, а дали ще стане при Байдън...
37
2
 
10
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Много по-зле ще става.
36
4
 
7
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Комунизме, комунизме, тръгни си комунизме, тръгини си най-после да дойдат едни яки капиталисти да ни дават пари да живеем в материално богатсво.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чичо Джо ако беше безработен, веднага го назначаваме в Бг, ама той си намери неква работа в Белия дом.
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР за 40 години видя сметката на запада и на капитализма. Навсякъде на запад животът винаги е бил мизерия за обикновения човек, с изключение на 20 добри години след ВСВ, когато изкуствено трябваше да поддържат по-висок стандарт от СССР, но 80те балона им рухна и от тогава западът навлиза във все по-дълбоки кризи. Разграбването на източния блок им даде малко въздух, но този път агоинята е необратима. Западът и САЩ изтичат в канала, а пандемията никога няма да свърши за тях.
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте комунистите да ви дадат пари, ще има дълго да си чакате. Ако бяхте избрали демократи, като чичо Джо, щяха да ви помогнат във финансовата криза, ама вие нали сте много умни и избирате само чалгари, мафиоти и сталинисти.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тия пари ще напрайм горната джука на мойта с хиалурон. То и с десен прав става, ама след седмица подутото спада и трее пак.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страните от Г-20 са похарчили над $13 трил. за подкрепа на своите икономики. В САЩ бюджетните разходи за борба с вирусната криза достигат $5 трил. В света миналата година реалната икономика падаше, но финансовите пазари растяха. Общата капитализация на корпоративния пазар на ценни книжа достигна 100 трилиона до края на годината. Фондовите индекси на много водещи корпорации нарастват експоненциално през годината; така, акциите на корпорацията Тесла на Илън Мъск са поскъпнали с 9 пъти. Този "пир по времето на чумата" обаче не е безплатен. Ще трябва да се плати.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как е в Скандинавия, а как е Скандинавия?
29
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
П.П-НЕ СЕ ПЛАШИМ К0ГАТ0 СМЕ ПРАВИ.
28
2
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НЕ ИМ СЕ ДАВАТ ПАРИ НА ТИЕ-ВСЕ НЯКАКВИ 0ПРАВДАНИЯ СЕ НЕЩ0 ЩЕ ИЗМИСЛЯТ.-АМА КАТ0 СТАНЕ ЗА ДЕПУТАТСКИТЕ ЗАПЛАТКИ И ПРЕМИИ СЕ МРЪЩАТ.-К0ЛК0 ХРА ИЗ.МРЕХА ПРЕД ВРАТИТЕ НА Б0ЛНИЦИТЕ?-А И ТАКИВА СЪС ЗАКЪСНЯЛАТА МЕДИЦИНСКА П0М0Щ.-Б0ЖК0В Д0БРЕ И Г0 КАЗА НА МИРЛЮБА БЕНАТ0ВА-КАК ДЕЙСТВА ДЪРЖАВАТА.ИЛЧВСКИ СЪЩ0-И АЕ В ПР0КУРАТУРАТА.-АМА НЕ СТАВА ТАКА БЕ-Б0ЖК0В ЩЕ СЕ ПРИБЕРЕ-Т0ЗИ КАТ Г0 ПИТАХА ДАЛИ Е В ДЕПРЕСИЯ-Т0Й КАЗА АЗ НЕЗНАМ КАКВ0 Е Т0ВА-Т0Е Е ЖЕЛЕЗЕН-Е ТАКИВА СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ-НЕ СЕ ПЛАШИМ-
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага прайм турбото на бенвето.
26
2
 
2
 
! Отговори
Shhshh преди 2 години
Кутев, испански не ти трябва да прочетеш статията
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1500 лева само латекс и частично една стая !Ремонт може да се направи ако се сложи още една нула !Тази държава ако може да се нарече така, нищо не съм успял да получа, единствено взима по точно граби народа!*** до нас нищо не работят, от помощ взимат повече от мен работещият!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да ми ги дадът на по десетолевки, че в нашия квартал трудно развалят пари.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На лизинг са. Първите пет години - гратисен период.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ваучери за храна отделно всики месец,не се праветеТе навън вече се хапят сами от голод
21
6
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
1400 му трябва само на онзи щойто не говори Западен език. Родените след 90та масово владеят Испански, Немски или Френски, а по-умните и програмират. Останалите не разбират смисъла на отворения пазар и чакат "държавата" като удавници. От гледна точка на икономиката, ако не вкарвате пари от чужбина сте чисто и просто тежест.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде ги дават и от колко часа?
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да дадат еднократно 1400 и всеки месец поотделно, плюс ваучери за храна като в САЩЗначи ваучерите за храна са отделно