Проф. Кожухарова става съветник на служебния здравен министър

Според нея маските на закрито може да отпаднат при по-малко хора
26 май 2021 10:20, Елка Василева
29
Проф. Кожухарова става съветник на служебния здравен министър
Снимка: архив, БГНЕС

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става част от екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

"Приех поканата да стана съветник с голямо удоволствие и благодарност. Въпрос на дни е това да стане официално", каза тя пред bTV.

Още по темата
Появи се информация, че ѝ е предложено да стане главен държавен здравен инспектор, но проф. Кожухарова каза, че подобно предложение не ѝ е отправяно.

Според нея към момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни, тъй като са адекватни.

"При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски, например“, каза епидемиологът.

"Следя какво се прави в другите страни и ми прави впечатление, че в САЩ вече казват, че напълно ваксинираните и преболедувалите могат на много места, с изключение на градския транспорт, да бъдат без маски", коментира проф. Мира Кожухарова.

Тя заяви, че би предложила подобно нещо, но се бои, че в момента процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено процентът на тези в напреднала възраст. Според нея маските на закрито би могло да отпаднат там, където има по-малко хора.

Епидемиологът допусна, че може да има и следваща вълна на коронавируса, тъй като всички пандемии протичат в няколко последователни вълни.

Относно ваксинацията на деца тя смята, че не са приоритет, а възрастните хора, защото при тях заболяването протича тежко и се стига до фатален край.

Проф. Кожухарова коментира и одобрения от евролидерите цифров сертификат за пътуване в ЕС, който ще бъде валиден от 1 юли. Според нея това е опит да се въведе ред. По думите ѝ ще има пречки за пътуване за хората без сертификат и по-добре човек да го има.

"Нашата информационна система обаче има нужда от коригиране. Има месец и нещо до 1 юли и би трябвало да могат да я адаптират", коментира тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Бекингем преди 2 години
Вирус опасен само за индийски българи
8
5
 
6
 
! Отговори
6, преди 2 години
"Само някакъвпълен лигльо може да стене", че хората желаят да пдишат свободно и дишат свободно.Пък той ако ще - и до живот да ходи с намордника! хНе всички сме с кучешко съзнание, все пак.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...ваксинираните и преболедувалите могат на много места"Това е евтин популизъм, целящ единствено насилствено ваксиниране.Защото никой никога не е отричал, че дори и преболедувал или ваксиниран ти не разнасяш зараза. Затова и тези, които се страхуват още от вируса, не допускат без отрицателен ПСР или бърз тест да им севлиза натериторията. Не, няма да се ваксинирам. И маска не нося. И такива като мен стават все повече. Защото не издържат на лъжливия маскарад!Циркаджии! Платени слуги на СЗО!
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички останали трябва да дишаме свободно!Маските не пречат да се диша свободно, там където се носят. Само някъв лигльо може да стене, че бил се задушавал от маската, стоейки в трамвая или ходейки по тротоара, докато покрай него стотици двигатели бълват зловония.
5
1
 
8
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Абе.тази проф.Кожухарова много ми прилича визуално на здравния министър.Да не би да му е роднина?
4
5
 
4
 
! Отговори
ТИКВЕНЮГЕНД преди 2 години
Абе, квото и да си говоримЕ, Баце най разбираше от тиА вирОси и борбата с тЕхП.П. ПишемЕ на литаратурен Банкянски
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак излишни пари но тя стар комунистически Професор и трябва да я храним
2
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските трябва да се използват само от медицински служители - лекари, зъболекари, аптекари, медицински сестри, санитари и т.н. Всички останали трябва да дишаме свободно! Всякакви карантини трябва да отпаднат! Всеки, който е болен да му се дава болничен, който трябва ИЗЦЯЛО да се покрива от държавата. Трябва да се изпълни намерението на здравния министър Стойчо Кацаров да се направи експертно проучване колко българи вече са преболедували или са били заразени с коронавирус. И т.н.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много мразя хора дето се правят на големи експерти, а после не си стоят зад думите. Госпожата преди месец твърдеше, че нямало смисъл от извънредна епидемична обстановка, а сега като е на власт друга песен пее. Аман, от такива експерти с неудовлетворени политически амбиции. Да я назначават! Това заслужаваме!