Ресторантьорите недоволни от отношението на служебния кабинет

Те не са доволни от мерките за подпомагане
27 май 2021 16:30, Нели Христова
67
Ресторантьорите недоволни от отношението на служебния кабинет
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са доволни от мерките, които служебното правителство предприема за спасяването на малкия и среден бизнес. Те излязоха с изявление, в което казват, че им е омръзнало да бъдат неглижирани, когато стане време за реални мерки.

Ето и пълния текст на изявлението:

Омръзна ни всички да сочат малкия и среден бизнес за свой основен приоритет, но когато настане време за реални действия, да го мачкат и неглижират

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България остро възразяват срещу отношението, което демонстрира служебното правителство към българския бизнес! Не само, че не се вижда желание за бъдеща подкрепа, но дори действащите програми са замразени по неясни за нас причини. Средствата за одобрените по тях колеги са стопирани и никой не получава нищо. Спрени са грантовете, за които сме кандидатствали и също сме били одобрени.

Нашите две организации положиха огромен труд, за да се стигне все пак до някаква подкрепа за бизнеса, която изчезна като с магическа пръчка. Защото явно някой е решил да се запознае по-подробно с програмите и ние чакаме на неговото благоволение дали ще ги пусне отново, дали ще ги спре изобщо или как ще ги трансформира след 31 май. А в същото време малкият и среден бизнес е най-голямата жертва на икономическата криза, която последва пандемията от COVID-19.

Уважаеми госпожи и господа, разберете, че бизнесът няма време да ви чака. Подайте ни ръка и в максимално кратки срокове ни кажете - можем ли да разчитаме на подкрепа от ваша страна и каква би била тя.

В публичното пространство министри казват, че се работи по някакви мерки, но нямаме информация от първа ръка дали това е така. Ако действително има разработване на варианти за подкрепа, то това се случва без участието на бизнеса, което е недопустимо. Входирали сме писма за срещи с министерствата на финансите, икономиката и туризма, като до момента нямаме обратна връзка дали и кога ще има такава. Единственото, което се случи беше протоколна среща с министъра на туризма, на която си говорихме общи приказки и не усетихме да има готови решения за излизане от ситуацията, в която сме поставени.

Присъединяваме се към призива на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България г-н Васил Велев за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество и Икономическия съвет, заради неяснотата как ще продължат икономическите и социалните мерки, въведени във връзка с кризата.

Решения трябва да се вземат веднага, защото нямаме време. И ни омръзна всички да сочат малкия и среден бизнес за свой основен приоритет, но когато настане време за реални действия, да го мачкат и неглижират.

Водени от гореизложеното очакваме и настояваме да отворите настоящите програми или да предложите по-добри в максимално кратки срокове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
А реално преди 2 години
кръчмите са едн пръдня и може и БЕЗ тях.
51
2
 
1
 
! Отговори
кръчмарско чедо преди 2 години
Страшно трудно се поддържа ресторант, а по време на бедствия това е цяло изкуство.
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига претенции, икономика не се прави със заведения! Прави се със заводи, цехове и ферми. Производство трябва, всичко друго е преливане от пусто в празно.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалирай!
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че има ли някой доволен от марионетките на Фигуранта,освен няколкото тpoла тук,които са на щат.
47
2
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До Сашко 45Саше, нещо не си разбрал. Отправям реплика към един, който, възхищавайки се на Радев без видима причина, го призовава да не отпуска помощи на ресторантьори и хотелиери?!? Стана ли ти ясно сега? Аз възразявам, като казвам, че сами сме избрали да живеем в класово общество и че, въпреки това, народът не е толкова беден, колкото го изкарва анонимния герой. А самият "президент" Радев въобще не искам да коментирам...
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
боко изхарчи парите, раздаде ги на приближени фирми от дпс и гроб. За всички нас - пари няма, дори трябва да покриваме откраднатото
45
3
 
1
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Как не ги е срам тия?! Само за тях ли да се мисли. Хората искат ускоряване на ваксинационния процес, чудят се как да го ускорят, а тия просят кинти. Разбирам, че са закъсали, но и те имат грехове, да не кажа престъпления. Бойко не ги подпомогна, но им отваряше заведенията и те бяха доволни. Нямаха пари. Съчувствам им, но трябва да разберат положението. По-важно е сега да се ваксинират хората, за да са живи и здрави. Борисов ги тачеше, кефят си му се, а ние страдахме от неадекватните му мерки.
44
0
 
3
 
! Отговори
Тоз пък! преди 2 години
До СашкоНа теб какво ти откраднаха? . Абе чули нещо и повтарят. После ходи разправяй че нямаш сестра.Комунистите ни откраднаха изторията и съсипаха 4/5 покуления Българи и от Европейци ги направиха интелектуално осакатен народ.
43
3
 
5
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Алибегов-подлогата на Винету къде е????? Голям секс пада с любовницата му Сачева(бившия социален Министър).
42
3
 
4
 
! Отговори
Сашко преди 2 години
До Пян_ГъКакво ти е виновен тук Президента, бе змияр !Властта му е едва от десетина дни, докато вашият спонсор Банкяра,съсипа и окраде тази държава през последните 11 години. . .
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слаби сте, неконкурентоспособни, искате държавни субсидии за банковите си сметки, семействата, роднините и приятелите. Пари за мерцедеси, поршета и беемвета за децата и жената.......................................Пандемията свърши, вие всички се ваксинир5ахте, ваксинирахте персонала, ще дойдат ваксинирани туристи.........................Отваря се всичко и се спира държавната помощ за богати бизнесмени с дебели банкови сметки.
40
4
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До Анонимен 27: "Браво Радев - никакви помощи за ресторанти и хотелиери ! -Милиарди раздадоха на близки до геП , а народа тъне в мизерия и безисходица!"Е това ни е нивото като нация! Кой народ тъне в мизерия? Този от опашките на границата с Гърция? На ски пистите? По "Тракия" за морето, където със скорост от 120 км имаш чувството, че си спрял? В ресторант "Хепи"? За кой народ говориш? И накрая - ти не разбра ли, че ЖИВЕЕМ В КЛАСОВО ОБЩЕСТВО? Има богати, средна класа и тук-там по някой беден.
39
0
 
4
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
Не съм противник на капитала, а на уродливия капитализъм тук, който си е червен ДС феодализъм.Как да плащаш данъци, като виждам, че ги пилеят...и раздават.Разсъждаваш наивно, тук всичко е мафия и знаем кое как отсява тя !
38
2
 
11
 
! Отговори
Каспър преди 2 години
Виновника е този предател с "дългата коса", който Тиквата успя да го купи презпоследните месеци . . .
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо са недоволни сега? Нали нашите управляват?
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия няма угодия, цялата държава с тях се разправя през пандемията. Затваряте- рев, отваряте- пак рев!Ама без вас може, бе господа, в бизнеса вакуум няма. На ваше място ще дойдат други даже по-добри и разбрани, които да предложат качество на услугата, а не само претенции!
35
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е ясно че всички мошеници са от ГЕРБ.
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да си върнат Тулупа и да му пълнят Чекмеджето.
33
3
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Между пишещите тук има радикални противници на капитала. Макар че съм бил от 2те страни на барикадата - работник и работодател, - не взимам страна, защото има трудности и несправедливост и 2те страни. Посланието ми е - НЕ МРАЗЕТЕ НИКОГО, ИМА НУЖДА ОТ ВСЕКИ. Пазара и икономиката сами ще отсеят и калпавите работници, и самозабравилите се бизнесмени. Не се грижете - господ си знае работата! Шило в торба не може да остане.