Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба

"Големи длъжници преговарят с нас за изплащането на дълговете им"
Обновена: 30 май 2021 20:26 | 30 май 2021 20:10, Веселина Йорданова
251
Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба
Снимка: БГНЕС

Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в предаването "120 минути" на bTV.

Василев каза, че тази седмица във Фонда ще бъде направен детайлен анализ какво се случва. Българската банка за развитие за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.

Още по темата
Преди дни Василев съобщи, че Националната агенция по приходите е отписала за 3 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. Днес той допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са около половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв.

"Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една немалка част от фирмите на първата страница, големите длъжници, вече се обадиха и започнаха да преговарят за форма и начин на изплащане“, каза Василев и даде пример с фирма "Брикел", чиито задължения са в размер на 42 млн. лв.

Според него е необяснимо как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 20-30-40 млн. лв.

Василев обясни, че в момента България разполага с малко над 8 млрд. лв., от тях обаче около 5 млрд. лв. не могат да се ползват.

"Реално Министерството на финансите разполага с малко над 2 млрд. лв. Изпълняваме бюджета така, както е заложен. (…) Проблемите, които имаме в разходната част е, че когато имаме непредвидени разходи, а такива е имало доста до май месец, те се правят за сметка на съкращаването на други разходи", обясни министърът.

По думите му Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ са започнали анализ, който трябва да покаже как да се вдигнат приходите в хазната. Относно задочния сблъсък с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за държавната хазна, Василев коментира:

"Още първия ден казах, че е била необходима актуализация на бюджета. Г-н Борисов от доста време управлява, но гражданите не са експерти по финанси. Бюджетът на България има разходна част, приходна част и дефицит, като всеки от тези три параметъра е ограничен. Ако има допълнителни разходи, ние можем да преструктурираме разходната част, но нямаме право да увеличим разходите. Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът между приходите и разходите е нарушен, нуждата от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разходите за пенсии и мерки, за април и май тези разходи не бяха заложени, а бяха направени“, обясни финансовият министър.

Той допълни, че за да се покрие мярката към бизнеса „60/40“ са дръпнати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. А за бонуса от 50 лв. към пенсиите са взети пари от разходите на всички министерства - по 0,8% от бюджетите им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
24
 
! Отговори
Другарю Василев преди 2 години
Моля, не подценявайте интелекта на българите!!! Всички сме наясно ,че актуализацията на бюджета е е нужна единствено и само на крадците и мошениците от БСП, защото касичката им е празна. Вашата задача е да подготвите изборите, а не да провеждате предизборни фарсове. Жалка работа, но най жалките е ,че не осъзнават колко сте не съществени и не значителни за хората6
64
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоростно крадене от марионетките на Фигуранта. Така се прави за 2 месеца "управление"...
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема да устискат до юли еле па до септември за съжаление на другаря!!!
62
6
 
8
 
! Отговори
ша видите вий! преди 2 години
Сга мрънкат за пари, но малко по-късно, като свършат водите в язовирите, тогаз ша видите к'во става! Ха-ха-ха-ха-а-а!
61
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те затова не поискаха да направят правителство, защото освен да реват и да се оплакват друго не могат.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 61 Служебното правителство работи с бюджета оставен му от Борисов .
59
7
 
9
 
! Отговори
Не извратен тип преди 2 години
Това служебно правителство е пиар за Р Радев,много говорят нищо не правят.Само Васил Божков щеизрине хунтата и прокурора им
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До FARAONгласуват за слави и за фигуранта
57
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами намери и събери пари бре, стига си обикалял по вестници и телевизии.
56
6
 
10
 
! Отговори
татко карло преди 2 години
боратино, сладурко мой. разкажи на раятастанците как изнесохме с чичо ти оги дойнов едни 500 мелеарда долара (10 милиарда кешовица и останалото в злато) заедно с буш баща и как сготвихме тодор живков синчето на ферди мравката. ти на кой ли си запъртък се пита в картинката. и много хубаво си си направил нослето, красавец. глей го как рипа. расте ли като лъжеш?
55
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно не мога да разбера, герб ги мразят въпреки, че при тяхното управление страната вървеше само нагоре, макар и бавно.Комунистите обаче, които фалираха страната няколко пъти се радват на огромна народна любов. Зеленият чорап е всенароден кумир.И ето отново комунисти са на власт и отново почва пари да няма.
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде си дянков къде си?мислех че си дъното,ама съм сбъркал
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме дясна либертарианска държава, която дава помощи на богатите. Богатите се нуждаят от държавна помощ, за да не обеднеят.
52
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП + ДБ + ДПС е спасението на България. Само не ми е ясно ДБ сателит на БСП или ДПС са?
51
5
 
8
 
! Отговори
Иванчо знае! преди 2 години
До Анонимен - Как се казва на калинка от мъжки род пускаща кьорфишеци?Ако онези са калинки, тези са таракани! А миризливи кьорфишеци пуска вoнeщицaтa!
50
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
боже този човек си няма на понятие от финанси?какво да коментираме? чета му приказките и се хващам за главата.събери пъво това което трябва сега да се събира,за което има срокове и законово основание. какво те интересува 2006г?отпаднали са защото е такъв закона.кавото можеш от тогава събери. и почни от фаворита си за не го давноста не го е уловила още
49
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е, левите дойдоха и почват безобразията. Не очаквам нищо друго освен поредната криза.
48
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите дойдоха отново на власт и положението веднага става зле.Пари няма.Само да не повторят 97-*** година, че ако има нещо, което комунистите да владеят наистина добре - това е да стигнат до фалит - справка - куба, северна корея и венецуела.
47
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя комунистическото му семейство е изхарчило милиони народни пари да го образова, ама като си слабоумен спасение няма!
46
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителство та кърти хвани единия удари другия от ченге до бодибилдър и през математик на който смятането е чуждо