Кредитите скочиха с 21%, жилищните само за месец са 200 млн. лв.

Депозитите също растат, но с по-малки темпове
122
Кредитите скочиха с 21%, жилищните само за месец са 200 млн. лв.
Снимка: Pixabay

Кредитите за домакинствата общо се увеличават с 20,9% за година до 26,387 млрд. лв., а за месец - с 300 млн.
Потребителските за април възлизат на 12,315 млрд. лв. и нарастват със 7,5% спрямо април 2020 г. През март те са били 12,170 млрд. лв.

Само за един месец изтеглените жилищни кредити са се увеличили с близо 200 млн. лв. През март те са били 12,367 млрд., докато в края на април вече нарастват до 12,563 млрд., показват данни на БНБ. При жилищните кредити в левове средният лихвен процент се запазва почти без промяна на ниво от 2.75%

От началото на годината потребителските и ипотечните заеми, изтеглени от домакинствата, се увеличават с 895 млн. лв.

Кредитите за работодатели и самонаети лица обаче се понижават с 6,1% на годишна база през април и в края му са 372,8 млн. лв.

Депозитите на домакинствата също растат. На годишна база увеличението е 12%.

Фирмените кредити са стигнали 36 млрд. лв. в края на четвъртия месец на 2021 г., или с 4,3% повече спрямо година назад. Банките пък са получили кредити на стойност 4,518 млрд. лв., което е ръст от 6,6 на сто.
 


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
7
 
! Отговори
Юдеи-Семит-Банкер преди 1 месец
потриха ми се ръцете от *** на ръцете... Давайте, Гоим, ние искаме да ви дадем пари, но само сиренцето в капана е безплатно!
65
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодарение на Герб и Бойко хората имат високи доходи и спокойно теглят кредити. Проблема е във Фигуранта и марионетките му, какво ще сътворят до 11 юли...
64
2
 
23
 
! Отговори
до 56-58 преди 1 месец
Ако човек е с месечен доход петцифрена сума,най-естественото нещо е да се отдаде на приятни занимания и хобита,а не да драска по форуми и да си избива комплексите
63
5
 
9
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Давайте, Краят е Скоро, реалната стойност на лева е може би 10 000 за 1 долар!
62
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не се изплати жилището де факто е на банката (може да го изнесе на публична продан по всяко време ако просрочиш достатъчно). При 30 годишна ипотека ще се наложи гордият собственик да преживее поне три икономически кризи. Ако оцелее може да се похвали, че има нещо. Лошото е, че това са не повече от 10 % от кредитополучателите. Останалите в крайна сметка се озовават на квартира и с дългове доживот. Така че умната с ипотеките. ЕЦБ и ФЕД приключат ли със стимулите , лихвите тръгват нагоре.
61
1
 
21
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
До do 57:"нова кола и сменяме на 2-3 годни." -- на това се казва парвеню, т.е. колмплексар хвалипръцко. Аз правя то $13К на месец основна заплата и колата карам докато върви гладко и нямам нужда да се издигам в очите на слепите.
60
0
 
18
 
! Отговори
да преди 1 месец
Да се преместиш в София е все едно да се преместиш в Пекин.
59
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идва икономическа криза и ще стане страшен кредитен балон
58
8
 
8
 
! Отговори
do 57 преди 1 месец
Ти имаш нов джип без далавери, защото си от мислещите хора. И аз съм в сектора, и около мен всеки кара нова кола и сменяме на 2-3 годни. Как ни наричат неуспелите мързеливци ли? Връзкари, американски шпиони, мошеници и какво ли още не. Не се впечатлявай на простия злобен дребен човек.
57
12
 
15
 
! Отговори
до 55 преди 1 месец
Аз как имам нов джип без далавери? Я ми кажи? Айде помисли малко от реалната страна на нещата и недей се залъгва как далавераджиите успявали. Далавераджията кара разпадащо се BMW X6, а успелият човек- последен модел. ИТ специалисти, лекари, зъболекари, архитекти. До един специалисти с чудесни заплати и честно платени данъци. В ИТ сектора съм и колега с кола под 80 000лв. нямам.
56
11
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 1 месец
В интерес на истината в банката държа не много пари за спешни разходи (няколко заплати) от рода на 50 000лв.. Останалите ги влагам из фондове и криптовалути. От банката аз получавам само дивиденти. Кешбекът ми на година надхвърля 3 пъти всички такси, които плащам. За жалост, това не важи за хора с по-ниски месечни разходи.
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България като една от най-богатите страни в Европа хората може да си позволят всякакви кредити. Това е така защото се правят страшно много далавери и пране на пари. Милионерите и джиповете от ден на ден стават все повече...
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ехех То предстои. Не защото някой го иска, а защото такава е ролята на пазара. Да, логиката някога закъснява, което води до още по-големи отклонения. Спомнете си 2008, когато редовно излизаха "говорещите глави" за да ни уверят, че спад няма да има. Резултатът - 45% надолу. Преди всичко, един недвижим имот трябва да има обитател - собственик или наемател. Към момента и двете категории са на спад. Правете си изводите, а не разчитайте на магии.
53
11
 
9
 
! Отговори
Финансист преди 1 месец
Ха,ха! Депозитите растяли ! Та има ли още балами, които да си дават парите на банките ? Не помните ли, балами, когато комунистите фалираха България , тогава фалираха банките и ви обраха спестените парички с жестока инфлация! Та сега се случва същото - скоро депозитите ще са в джобовете на новите комунисти! Наистина ли са толкова прости българите ???
52
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е да скочат. У нас навлязоха толкова много нови компании и квалифицираният труд е рай. За едно място се борят по 0.8 души. Новите компании крадат кадри за по-високи заплати. АБе, рай си е у нас. PLI индексът е десетократен на този в ЕС, ако работиш за нормална заплата (разбирайте в пъти над прага). Ниски данъци, кеф. Та тези 100-200000 млади специалисти купуват имотите. Те не са с по 1500лв. заплати на касиерка в Билла. Взимат кредит на 2% лихва, изплащат за 6-7 години и забравят. кеф.
51
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До нормално/38"софия е доста добро място за живеене" - господине, добре ли сте?
50
1
 
16
 
! Отговори
Левона преди 1 месец
Давайте ,давайте поемете още кредити и да ви вдигна лихвичката да работите като роби 15 живота !
49
3
 
16
 
! Отговори
инфлация няма да има преди 1 месец
ще се набълбукате с тези кредити - цените ще паднат, лихвите ще се вдигнат и ще отмъкните плувките от много хитрина
48
1
 
7
 
! Отговори
Гуфу преди 1 месец
До АнонименПовярвай голяма част го правят просто защото им се удава възможност а не, че се затрудняват да си плащат вноските. Познавам доста такива хора.
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Юни Унгария официално обяви че ще вдига лихвите по кредитите ,Исландия вече го направи,в Чехия също се готвят ....времената на ниски лихви почват да поприключват .Който разбрал,разбрал,който се набил с апартамент на тройна и четворна цена да му мисли.