Докато в България има валутен борд, не може да има гръцки сценарий

Коментар по темата на експертите Стоян Панчев и Михаил Кръстев
1 юни 2021 10:55, Анисия Иванова
106

С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който изрази силното си притеснение от наличието на толкова малко свободни пари в държавата.

Колко тежко е финансовото състояние, в което се намира страната, как ще се справим с предстоящата криза, трябва ли ни спешна актуализация на бюджета?

Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне. Това каза за "България сутрин" Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към Еврозоната. Около ББР се получава един огромен скандал и дори ЕЦБ не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Особено в дългосрочен план ни очаква по-тежка ситуация, прогнозира Стоян Панчев.
          
По думите на Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.  

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.

Служебният финансов министър може да вземе кардинално политическо решение, той е смел в свои решения, но не в орязването на разходите.

"Последната му идея да проверява касовите наличности не е нова, през 2017 г. НАП направи такава. Василев можеше да вземе по-кардинални решения за спасяване на бюджета - например преструктуриране на мярката 60/40, тъй като бизнесът все още се нуждае от помощ. Изкуственото повишаване на пенсиите не е предвидено в бюджета", подчерта още Михаил Кръстев.

Събеседникът е на мнение, че актуализация на бюджета ще е трудна, ако не се състави редовен кабинет.


106
Още от Страната
Ще бъде ли обезопасен пътен участък, където загинаха абитуриентка и спътникът й?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
0
 
! Отговори
По нашенски преди 2 седмици
Може. И то при този хаос от страна на Радев. Да. Може.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ХмТъй де! Пък нашите *** за гръцка модел ни говорят. ох не знам да идва 22 юли!
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ккаъв гръцки сценарий бе? Че Гърция има ли икономика изобщо? Добре че го имат тоя туризъм ама и той в короната нещо се спихна. някой ако ни крои такъв кюляф е направо за убиване. валутният борд не трябва да се пипа АБСОЛЮТНО НЕ! България в момента се крепи на него. Поне да има едно стабилно нещо а то е и най - важното. Писна ми от разни дето искат да се правят на реформатори а са пълни ***
79
1
 
2
 
! Отговори
БГ Гражданин преди 2 седмици
Мерки за излизане от кризата на БиБи. Всички гербажийки да станат чобани оть така са тарси ОФчо из ЦЯЛА Европа чи Простооо ;) ;) ;)
78
3
 
3
 
! Отговори
чисто и просто преди 2 седмици
Радев излита от Дондуков 2 със шут. Рашков при бай Ставри и държавата ще се оправи.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 67какво общо имат борисов и дянков със борда бе тро лче?Орешарски с майчето и пеевски се опитаха да сринет борда ,ама за радост не успяха!ама тези мента рджии на радев като нищо ще успеят
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хайде бе,неможе,ама друг път!още един такъв месец и калинките на радев ще са опоскали всичко
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абее Гербави, негрбави, ама евро - договоркаата е с тях.Новите ще до д-хат, след като еврокинтите (и съответното "ресто") са договорени със съответните хора.
74
4
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Така е, не може. Те ГЕРБавите нали затова натискат да се влезе в Еврозоната, за да има тотална девалвация и да опоскат ВСИЧКО. Кратко и ясно.
73
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 2 седмици
Ам'чи, те гърците, след "гръцкия сценарий" станаха още по-добре и по-богати... ...на всичкото им лъгане, крадене, шикалкавене и мързелуване отгоре... ...Ханс плаща !?
72
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Стига с този гръцки сценарий - ние ли им сменяме памперсите или те на нас? Прекалихте с лъжите, никой не се връзва вече!
71
1
 
9
 
! Отговори
Ехаааа! преди 2 седмици
Сега такова "оправяне" ще започне с новия експертен съвет на Янев, че 800-те дни на царо ще бъдат сведени до 8 седмици. След 8 седмици ще знаем, че сани го наврели ди дъно другарите! От сега дуднат за разрушена държава и липса на пари.Значи се готвят да крадат доста повече от царя!! Крадците на царя бяха завършили Оксфорд. Днешните крадци са завършили Харвард . Резултатът е предизвестен - празен джоб за българина !
70
2
 
9
 
! Отговори
М преди 2 седмици
Влутният борд пречи на мафиотите и банките в това число, като последните са едно с първите, да крадат. Падне ли борда, чакайте нова "виденова зима".
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Въобще и формациите са подлъгващи! Така е валутен борд, но България се натиска за еврозона, а там няма валутен борд! При фискалната ситуация на България сега ще бъде още по зле от тогавашната ситуация в Гърция! Трябва да си много глупав да си мериш патката с големите като Германия, Франция дори Италия или др.!
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Благодаря на брилянтните ви ЕКСПЕРТИ за блестящият анализ. Имам само два въпроса, понеже не съм специалист ЗАЩО АРЖЕНТИНА ФАЛИРА В УСЛОВИЯТА НА ВАЛУТЕН БОРД? И вторият въпрос ЗАЩО ПРЕЗ 2021 БВП на БЪГАРИЯ НЕ Е 300 МЛРД ЛВ, А Е САМО ОКОЛО 120 МЛРД? И моля не НЕ НИ ЗАМЪГЛЯВАЙТЕ С КОВИД-КРИЗАТА.
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Борисов и Дянков се провалиха. Валутния аборт орязва заплати и пенсии и измори населението.
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Киро харварда ще ни оправи и то по няколко пъти
65
1
 
14
 
! Отговори
?!??! преди 2 седмици
"Държавата е бедна заради пенсионерите" - хора, по-голяма тъпотия не съм чувал. Та това са консуматори! А на един развит капитализъм му трябват консуматори. Само че ние не сме там. При нас от псевдо-комунизъм скочихме директно във феодализма. Имаме си велможи за които всичко е позволено и роби които трябва да си траят и да работят за жълти стотинки. В тази среда - да, пенсионираните роби нямат място. Възрастните не-продуктивни роби са ги давали на лъвовете в Рим. Май и при нас стана така :(
64
6
 
10
 
! Отговори
Harvard University преди 2 седмици
Ние от Харвард университет сме ДЪЛБОКО ОБЕЗПОКОЕНИ И РАЗТРЕВОЖЕНИ от разюзданото,некомпетентно и направо партизанско поведение на нашите бивши възпитаници- Кирил Петков и Асен Велчев! Научавайки за техните неадекватни действия през изтеклите две седмици в банковата и икономическа сфера твърдо сме решени ДА ОТНЕМЕМ ДИПЛОМИТЕ И СВИДЕТЕЛСТВА дадени на споменатите лица! Това ще стане още идния четвъртък на заседание на Сената на HARWARD UNIVERSITY ! Поднасяме своите извинения на славния българск
63
2
 
7
 
! Отговори
до62 преди 2 седмици
Нещо се бъркаш - гърците винаги са били с руснаците заради турция. Но са умни и лавират адекватно - така ползват екстри и от изтока и от запада. При нас е точно наобратно - плескат ни и от изток и от запад. Политиците ни в по-голямата си част се продават навън за жълти стотинки и нямат Българско самосъзнание, камо ли да гледат нашият интерес. Последен пример с Македония. Гърците си оправиха интереса, нашите още се кахърят.