Фишове на КАТ падат пред съда заради сериозни грешки

Полицаите забравят да уточнят кога, къде и с коя точно камера е заснет нарушителя
Обновена: 1 юни 2021 06:42 | 1 юни 2021 06:42, Нели Христова
83
Фишове на КАТ падат пред съда заради сериозни грешки
Снимка: БГНЕС

Глоби от КАТ за превишена скорост падат в съда заради сериозни пропуски в електронните фишове. В голяма част от тях липсва описание как може да се обжалва санкцията и магистратите считат, че това нарушава правата за водачите. Често полицаите пропускат и да уточнят кога, къде и с коя точно камера е бил заснет даден нарушител и така той впоследствие остава ненаказан.

Светозар Топалов получил електронен фиш, защото е шофирал с 80 км/ч при ограничение 40.

„Става въпрос за четирилентов път. Не съм нарушил правилата за движение”, твърди мъжът.  

Това е и причината да реши да обжалва санкцията в съда. Във фиша обаче липсвала информация как може да го направи.

В крайна сметка точно това е причината за отмяна на наказанието от съда.

„В електронните фишове задължително трябва да бъде посочено пред кой орган се обжалва актът и в какъв срок. Трябва да бъде посочен номерът на техническото средство и трябва да бъдат отбелязани както неговата изправност, неговият номер, така и мястото, на което и извършено нарушението и скоростта, с която се твърди, че е извършено”, обясни адвокатът Мария Янева пред NOVA.

В практиката й в последните месеци са десетки фишовете от КАТ, които са паднали в съда заради пропуски от страна на „Пътна полиция”.

„Има издадени 37 електронни фиша, които са на обща стойност 6900 лв.”, каза Янева.

Единият от тези фишове е бил отменен заради липса на информация дали измерва вярно скоростта. Други – заради липса на информация както за вида и номера на камерата на КАТ, така и за началото и края на работата й.

От Българския институт по метрология – институцията, която ежегодно проверява дали камерите на КАТ измерват скоростта правилно, посочват в писмена позиция, че МВР е отговорната институция, която трябва да заяви проверка в института за всеки от уредите. И че са извършени всички проверки на уреди, които са поискани от вътрешното министерство.

А от МВР бяха лаконични: „Всички технически средства са преминали преглед за вярно измерване на скоростта. Става дума за единични случаи, които няма да коментираме.”

Светозар Топалов пък обещава да обжалва всяка бъдеща санкция от КАТ, дори да е бил в нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Ако Светозар основе партия и се яви на изборите - ще гласувам за него.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки път като ви спрат на пътя , имате право / по закон / да заснемете всичко на видео Има закон - ''Закон за авторското право и сродните им права '' , чл 13 който казва че - '' не се изисква съгласие за създаване на портретно изображение на обществено и, или публично място или в хода на обществената дейност на лицето Освен това в закона за МВР чл 3 е записано че -пол служители вършат дейността си в условия ,а ПУБЛИЧНОСТ И ОТЧЕТНОСТ Снимайте за да имате запис в защита на своите права
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много непрофесионална статия.Консултирайте се със специалисти, преди да бълвате такива.Не са чак толкова много ЕФ и НП, които "падат" в съда."В електронните фишове задължително трябва да бъде посочено пред кой орган се обжалва актът и в какъв срок." - това не е основание за отмяна на ЕФ, а за удължаване на срока за обжалване. Не се успокоявайте с подобни обещания. Иначе че има неграмотност в цялата държавна администрация - има си я.
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Курдо Коленков"Ушевите" изобщо не са оправили грешките, нито могат да ги оправят, нито пък са единствените държавни органи, които ги допускат. Наказателното постановление е правораздавателен акт, особен вид присъда, казано на лаически език. Затова процедурата по налагане на административно наказание е строго формална, а постановлението следва да съдържа установен от закона минимум от реквизити.Имайки предвид квалификацията на средностатистическия катаджия, тези изисквания рядко се спазват
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рай за джигитите...Надежда за траурните агенции...
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ироничното е, че полицаите не знаят собствената си нормативна уредба в сравнение с хората които задържат. Следва сериозно обучение на персонала и въвеждане на вътрешни правила за работа със закони и подзаконови актове. Само дето до сега полицията беше бухалка, в едно с прокуратурата и съответно нямаше никаква мотивация за това. Очаквам промени в следващите месеци. Структурата следва да се де-военизира и де-ченгенизира, оставяйки отговорни и компетентни кадри на мястото на тумбаците.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Падат, защото милиционерите нямат акъл да напишат два смислени реда, то е ясно.
25
3
 
14
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 2 години
Aдвокатите си правят реклама. Ушевите отдавна оправиха тези грешки. Сега при фиш за 300 лв, ако го платите навреме - ще ви излезе 210. Ако обжалвате, особено ако е в друг град, разходките и адвоката ще ви струват повече от 200 лв, без гаранция за успех. А и при успешно обжалване, няма гаранция че КАТ няма да обжалват пред по-горна инстанция... Поп и адвокат пари не връщат, да си знаете :)
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е да се знае, че действително са изолирани случаите, когато ел.фишове се отменят от съда. Няма лошо да се обжалват, но вече в тези дела се присъждат разноски и при неуспешно обжалване заради спорта, към глобата ще се прибавят и разноските по делото. Така, че обжалвайте, но умно, само когато има действително нарушение.
23
6
 
7
 
! Отговори
7+ преди 2 години
Светозар Топалов, достоен наследникна Бай ***
22
3
 
4
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
Живея на запад и тук полицията е неграмотна по отношение на правилника за движение. Да не говорим за хилядите джигити.
21
10
 
24
 
! Отговори
Шофьор преди 2 години
Навсякъде извън България българските шофьори са по-ниски от тревата, защото там няма обжалване на фишове и актове - плащаш като поп и няма съд за това ! НЯМА ! Защото живота на хората зависи от спазването на реда и правилата ! Само у нас имаме корумпиран и некадърен съд ,боравещ със калпави закони! А законите са калпави, защото всичкия национален *** пълни Парламента!
20
2
 
2
 
! Отговори
? преди 2 години
...падат пред съда...
19
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата полиция е с интелектуалното ниво да пасе патки. Ако ще ставаме нормална държава, трябва 70% намаляване бюджета на МВР [да се пренасочи към армията] и преназначаване на ВСИЧКИ кадри на МВР с конкурс. Задължително покриване теста на Купър. И разбира се премахване на дебелогъзите привилегии, което е първото най-антидемократично нещо в света. Да си отглеждаш касти, това вече го няма даже в Индия!
18
9
 
12
 
! Отговори
warnings 5G terror преди 2 години
Служители на МВР пишещи нагло престъпни глоби с цел принуждаване на милиони водачи да увреждат тежко земята ни с включени фарове денем и с холограмни скенери лепени на предни стъкла се следят като ОСОБЕННО ОПАСНИ ТЕРОРИСТИ /от доклад до Министерски съвет/Следящата система е от типа 5 G black death and cancer ..преди години подобна засякохме по старада следи всички автомобили и служители вкл на секретни служби ...вижте хиляди пожари в България след включване на увреждане с фарове денем
17
6
 
6
 
! Отговори
Climate change преди 2 години
warnings about terror trought Bulgarian POLICE !!!Предупреждавам че масови убиици чрез подставени на власт доказани престъпници в София принуждават милиони водачи да увреждат тежко и нелечимо Земята и природата с включени скенери вкл против мъгла денем и с залепени тежко вредни холограмни оръжия на предни стъкла.Ползват служители на МВР за терор срещу водачи спазващи закона за Движение по пътищата и пазещи земята .
16
4
 
9
 
! Отговори
до до 16 преди 2 години
Само си пишеш и отговаряш...
15
2
 
20
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Обикновено такива грешки са платени, според мен !!! . . .И сега кой е виновен - ами няма виновни според държавните органи ???!!!
14
7
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Браво!Най накрая някой с памет!!!
13
4
 
18
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Ей на ей тоя с камерата да му се изредят вагон негАри!!!Амин!!!