България се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата

Точно в 12 часа сирените прозвучаха, а хиляди се спряха за 3 минути
47

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По традиция на 2 юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за Свободата на страната.

Точно в 12 часа сирените зазвучаха, а хиляди се спряха за 3 минути в София и цялата страна, за да отдадат почит към героите.

В Деня на Ботев родолюбиви българи изкачиха и връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение.

Още по темата
"За мен най-голямото честване на Ботев е, когато заведеш детето си и му покажеш и разкажеш за делото и за живота на този човек. Всеки един от нас, ако грабне тази искрица и този пламък от него, ние ще сме достойни синовете на Ботев и неговото дело", каза врачанин пред БНР.

На път за историческия връх много участници в похода отдадоха почит и на лобното място на Ботев в местността Йолковица. „Христо Ботев е вселена, огън, жар, свобода, герой. На моите деца им разказвам редовно за Ботев, за това какво олицетворява, за това какъв символ е и най-вече, че те трябва да го знаят, да го помнят и ако могат да вземат от него именно този пламък“.

145-ата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев бeше отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. Стотици жители и гости на града изкачиха стълбите на мемориалния комплекс, за да се преклонят с минута мълчание пред подвига на поета революционер и отдадат почит на всички герои , загинали за свободата на България.

На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова:

"145 години пророческите думи на Христо Ботев: "Свобода и справедливост за всички" са по-важни и актуални от всякога", заяви в словото си на церемонията вицепрезидентът и подчерта още:

"Той ни завеща и нещо много важно - независимост и свобода. Това е избор на всеки човек. Може да си свободен и тогава, когато си пет века под робство, но трябва да си силен и да си достоен за това“, заяви Йотова.

Как премина поклонението пред подвига на Христо Ботев в София вижте във фотогалерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации