Само 10-15% от сляпо-глухите в България работят

Работодателите не наемали хора с увреждания дори и с квалификация
36
Само 10-15% от сляпо-глухите в България работят

Едва 10-15 процента от сляпо-глухите в България работят. Това каза пред БТА Величка Драганова, ръководител на Националната асоциация на сляпо-глухите в България, която участва в национална конференция по проблемите им в Сливен.

Още по темата

Сред нас има хора, които са с образование, късно са ослепели и оглушали, могат всичко да работят, смята тя. Създаден е бил, например, софтуеър за обучение на сляп счетоводител. Самата Драганова е първият сляпо-глух юрист в България, като през 2015 година е завършила право. Тя решава да се дипломира след като се е срещнала много пъти с отказ от работодатели и сега целта й е да помага на своите събратя по съдба. По думите й, работодателите са скептични по отношение на наемане на хора с увреждания.

На кръглата маса в Сливен бяха обсъдени проблемите на хората с увреждания при приемането им на работа и създаването на добри практики, партньорства и нови центрове по места. В Сливен работи и един от първите центрове за хора с увреждания, но те все още нямат обучен персонал за работа със сляпо-глухи. Драганова заяви, че имат готовност да обучат такива специалисти, като се изчаква да бъде уредени законовите актове, свързани с жестовия език.
Сред актуалните проблеми Величка Драганова посочи пандемията от коронавирус, която, по думите й, се е отразила пагубно, подтискащо на тези хора, заради социалната изолация.

Националната асоциация на сляпо-глухите в България със седалище Пловдив съществува от 1997 година и е с утвърдени традиции в обучението, рехабилитацията, обгрижването и защитата на правата на хората със слепо-глухота.

Общо 519 са членовете на организацията, като в Сливен те са 13 човека, подадени са били и заявления за нови членства.

За техните нужди работи новооткрит Рехабилитационен център в Пловдив, който извършва рехабилитационна дейност, обучение за работа с компютри, психолог.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Защото предприятието "Успех" вече не произвежда нищо и хората са изгонени.Благодарение на директорите и тяхната шайка сега цялото предприятие е раздадено под наем.Цялата структура която даваше работа на незрящите и глухите сега е държава в държавата и на никой не му пука.Взимат си наемите и огромните заплати и си живуркат.Силно се надявам да ги разпердушинят и тях ама от министерството чак до чистачките в работещите (неработещи) предприятия.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората в неравностойно положение са нежелани от работодателите. В същото време патриотарите направиха така, че много от тях да останат без ТЕЛК и пенсии. И никой не поправи тази несправедливост.
5
1
 
6
 
! Отговори
Ro преди 2 години
В случая самата асоциация използва термина "сляпо-глухи" в името си. Има го и на сайта на МОН, в Уикипедия и т.н. И аз не го бях чувала преди, ама ей го е... Преди години, когато започнах да пътувам повече, се изумих колко много хора с увреждания виждам в чужбина. Реално там тези хора имат условия да излизат, да работят, да водят почти нормално съществуване. Тук те остават скрити, запокитени някъде си, не напускат домовете си, защото няма условия за тях в нито една сфера на живота. Това е.
4
2
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Заслужавате няколко служби и комисии да ви проверят за това заглавие и да ви треснат солена глоба малоyмна Камелия и шефа ти редактор
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Hchchcc 2"Неграмотно-простите са журналисти и редактори в тази "медия". Не само в тази медия - във ВСИЧКИ медии от пет години насам. И не само в медиите - неграмотно глухо-слепите са в прясно излюпеното ***-кривителство, ама СВИКВАЙТЕ - коМУНЬОвизма си дойде, и така ще е поне десетина годинки отсега нататък - ако не повече, предишният си го хрантутихме 65 години!
2
1
 
11
 
! Отговори
до Hchchcc преди 2 години
Неграмотно-простите са журналисти и редактори в тази "медия".
1
2
 
14
 
! Отговори
Hchchcc преди 2 години
Сляпо-глухите?!?!? А неграмотно-простите?

Спонсорирани публикации